Vacanța pentru senatori, în ajutorul partidelor. UDMR: „Senatul are un rol nu numai legiuitor, ci și politic”. PC: „Trebuie ca partidul să fie în teritoriu, primarii nu sunt suficienți”

Vacanța pentru senatori, în ajutorul partidelor. UDMR: Senatul are un rol nu numai legiuitor, ci și politic. PC: Trebuie ca partidul să fie în teritoriu, primarii nu sunt suficienți
Publicat: 22/04/2014, 19:54
Actualizat: 22/03/2019, 06:20

Au avut aproape o săptămână liberă de Paște, dar acum mai vor încă patru. Senatorii care și-au votat încă o lună de vacanță, sub pretextul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, țin morțiș să scoată în evidență necesitatea lor în teritoriu pentru a face o prezență la vot mai mare și pentru a explica omului de rând cât de important este Parlamentul European pentru România.

„Nu e vacanță, nu este timp liber, din contră, este o perioadă foarte densă din punct de vedere politic și senatorii vor lucra acolo unde sunt aleși, în circumscripțiile electorale. Sigur că vor lucra, dar în teritoriu. Avem această încărcătură electorală foarte mare”, îi apără vicepreședintele Senatului, pesedistul Cristian Dumitrescu.

La votul din Biroul Permanent al Senatului, membrii PSD, PC și UDMR s-au pronunțat în favoarea acestei propuneri, de a avea activitate în teritoriu timp de patru săptămâni. Reprezentantul maghiar în conducerea Senatului, Verestoy Attila, subliniază faptul că, din punctul lui de vedere, Senatul are și un rol politic, motiv pentru care partidele trebuie ajutate prin prezența tuturor membrilor în teritoriu.

„Senatul are un rol nu numai legiuitor, ci și politic. Sunt deputați și senatori aleși pe listele unor partide. A fi prezent la PE este un interes național și, deocamdată, nu există o presupusă prezență mare la alegerile din 25 mai, ceea ce nu este bine pentru a avea o forță de convingere în Europa. Noi avem nevoie mai mare de Europa decât până acum. Rolul nostru este necesar nu numai pentru scosul oamenilor la vot, ci pentru a da explicațiile necesare ca tot românul să fie convins că sunt alegeri importante. Anul acesta va fi o prezență la vot mai bună, o să vedeți, și datorită acestor patru săptămâni de activitate în teritoriu. Este un cumul de efort care trebuie să dea un rezultat”, a declarat Verestoy, contactat de gândul.

Întrebat despre indemnizația de senator, care va fi încasată în această perioadă, udemeristul a precizat că nu-l interesează pentru că el nu trăiește din ea.

„Nu mă interesează indemnizația de senator, eu o donez de zeci ani. Consider că acel scop de a arăta întregii țări importanța europarlamentarelor este mai presus decât prezența în acest moment în Parlament, mai ales că putem recupera mărind numărul de zile lucrătoare dintr-o săptămână. Nu e vorba de a pierde niște zile, ci doar de un decalaj”, a mai spus Verestoy.

Din rândul conservatorilor, senatorul Vasile Nistor vrea și el să arate că, de fapt, cele patru săptămâni de activitate în teritoriu nu reprezintă un timp pierdut. „Vom recupera cu plen și marți, și miercuri, și joi. Nu se pierde niciun timp”, spune el.

Întrebat de gândul care este rolul senatorilor în teritoriu, în condițiile în care oricum partidele se pot baza și pe aleșii locali, Nistor a cotat alegerile parlamentare ca pe o încercare mai grea decât alegerile locale.

„Când e o campanie electorală când nu sunt candidați parlamentari, ci europeni, fiecare partid are obligația să-și facă campanie pentru că oamenii nu sunt instruiți în domeniul ăsta, nici nu ies la vot și trebuie ca partidul să fie în teritoriu să încerce să-i scoată, să-i convingă. Păi și primarii, ei sunt implicați în campania lor de obicei, nu întotdeauna ies în campania pentru europarlamentare cu aceeași dorință. Tot partidul încearcă să scoată cât mai mulți oameni la vot”, a explicat el.

Opoziția, insuficientă

Atât PDL, cât și PNL, s-au opus propunerii ca senatorii să aibă patru săptămâni de activitate în teritoriu pentru euroalegeri. Mai mult, acum pedeliștii și liberalii arată cu degetul înspre colegii de la putere, spunând că opoziția a luat „bătaie”.

„Eu vin dintr-un județ un PDL a câștigat, pe mine nu m-ar fi deranjat să vin la Senat două-trei zile așa cum oricum lucrăm. De data asta opoziția a pierdut, ne-au bătut cu 5-4. Nu se impune asemenea vacanță, e foarte mult”, a spus, aproape resemnat, secretarul Biroului Permanent, senatorul PDL Alexandru Pereș, pentru gândul.

Nici fostul președinte al Senatului, Crin Antonescu, nu este mulțumit de decizia pe care au luat-o colegii săi. În primul rând, spune el, vacanța parlamentară nu este justificată, în al doilea rând, nu există un precedent.

„Nu are niciun fel de justificare, nu avem un precedent măcar în acest sens. Cea mai lungă durată, de exemplu la alegerile parlamentare dacă bine rețin, în 2012, au fost două săptămâni în care Parlamentul nu a lucrat pe motivul campaniei electorale. Nu vedem niciun motiv să se declare practic o lună de vacanță pentru alegerile europarlamentare. Alegerile europarlamentare și campania pentru aceste alegeri implică niște oameni, candidații, implică partidele cu structura lor și poate implica și parlamentarii, care oricum, din câte știți foarte bine programul, nu stau chiar toată săptămâna, 24 de ore din 24 la Parlament. Eu cred că se poate găsi o formulă rezonabilă și ne-am opus, din păcate am fost într-o tristă minoritate și la Cameră și la Senat”, a precizat și Antonescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?