VASILE CEPOI A DEMISIONAT DIN FUNCȚIA DE MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII

VASILE CEPOI A DEMISIONAT DIN FUNCȚIA DE MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII
Publicat: 01/10/2012, 19:13
Actualizat: 02/08/2014, 10:27

Vasile Cepoi a demisionat din funcția de ministru al Sănătății, foaia de demisie fiind semnată și de premioerul Victor Ponta. Subsecretarul de stat Raed Arafat va prelua prerogativele ministeriale pe perioada interimatului.

„În această după-amiază, Vasile Cepoi, ministrul Sănătății, i-a solicitat primului-ministru, Victor Ponta, eliberarea din funcția de ministru al Sănătății”, se precizează într-un comunicat remis Mediafax de Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, Vasile Cepoi a acceptat propunerea premierului Victor Ponta de a prelua funcția de consilier de stat al primului ministru pe probleme de Sănătate.

Cu toate acestea, Vasile Cepoi declara în urmă cu o săptămână că nu va demisiona din funcția de ministru al Sănătății, tocmai pentru a nu „face jocul nimănui”, considerând decizia ANI drept „neetică”.

„Dacă premierul îmi va cere să-mi dau demisia, atunci sigur voi respecta această solicitare, dacă nu, eu nu voi pleca, nu vreau să fac jocul nimănui. Nu voi da satisfacție nimănui”, a spus ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, într-o declarație de presă făcută la sediul Ministerului Sănătății. Îmi rezerv dreptul de a acționa în instanță ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidențialității pe care chiar ANI îl invocă în finalul comunicatului de presă. Este hilar. Nu înțeleg pe cine servește ANI dând acest comunicat înainte să existe o sentință”, a adăugat Vasile Cepoi.

Mai mult, Cepoi a susținut că, înainte de a se implica în proiectul pentru care este acuzat, a consultat și juriștii, aceștia nesesizând nicio neregulă.

„Eu, înainte de a intra în proiect, am consultat legea și juriștii. Aceștia mi-au spus că nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul că organismele care se ocupă de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregulă. Am făcut publice datele privind acest proiect încă din luna februarie, cu toate detaliile aferente”, a spus ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

De ce este acuzat Vasile Cepoi

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și infracțiuni asimilate celor de corupție, în calitate de fost director al Direcției de Sănătate Publică Iași.

Potrivit ANI, Vasile Cepoi a deținut, în cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, funcțiile de director executiv, în perioada 27 martie – 25 mai 2009 și director coordonator, din 26 mai 2009 până în 16 august 2010. Începând din 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuțiile și responsabilitățile specifice funcției publice de conducere vacante de director executiv. Ulterior, în 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit în funcția publică de conducere de director executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, în urma unui concurs, funcție pe care a deținut-o până la data numirii ca ministru al Sănătății.

În urma evaluărilor începute în 27 aprilie 2011, ANI a constatat că „sunt indicii privind posibila săvârșire de către Vasile Cepoi, în calitate de fost director al Direcției de Sănătate Publică Iași, în prezent ministru al Sănătății, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție”.

Potrivit ANI, în calitate de director al Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”, derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, au fost angajați în cadrul proiectului și au obținut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundația Amfiteatru și de la partenerii Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, respectiv S.C. Info Educația S.R.L, a precizat ANI.

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și S.C. Info Educația S.R.L.

ANI susține că beneficiul patrimonial obținut de Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

În cadrul Proiectului „Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deținut următoarele calități: manager de proiect (numit în funcție la data de 01.09.2010 și înlocuit din funcție la 26.10.2010); director de proiect pentru activitățile editoriale și de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 și 01.10.2011 – 31.03.2012).

Ce avere a declarat Vasile Cepoi

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a consemnat în declarația sa de avere din iunie 2012 venituri de 101.270 de lei încasate din drepturi de proprietate intelectuală și training în patru proiecte și că soția sa a primit ca asistent în proiect 29.820 de lei.

Potrivit declarației de interese din iunie 2012, Vasile Cepoi a avut, în perioada 1 noiembrie 2011 – 30 aprilie 2012, o convenție civilă cu Fundația Amfiteatru București.

Soția lui Vasile Cepoi, Fănița, are un contract pe perioadă determinată la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, acesta expirând în 1 decembrie 2012, a mai notat ministrul Sănătății în declarația de interese.

Vasile Cepoi este președintele Asociației pentru Asigurarea Calității Serviciilor Medicale și vicepreședintele Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardio-Vasculară, conform documentului citat.

Ca director executiv la Direcția de Sănătate Publică Iași, funcție deținută până la numirea sa ca secretar de stat în Ministerul Sănătății, în ianuarie 2012, Vasile Cepoi a încasat în anul fiscal anterior 33.840 de lei, iar din activitatea didactică la Universitatea Apollonia din Iași a obținut 15.636 de lei. Soția acestuia a câștigat 45.245 de lei ca director adjunct al Liceului Sportiv din Iași, potrivit declarației sale de avere din iunie 2012.

Cepoi a mai încasat 101.270 de lei din drepturi de proprietate intelectuală, respectiv din cursurile susținute în patru proiecte, iar soția acestuia a obținut ca asistent într-un proiect aproape 30.000 de lei.

Vasile Cepoi are un teren intravilan de 453 de metri pătrați și o casă de 70 de metri pătrați în Botoșani, un apartament în Iași, în suprafață de 100 de metri pătrați, cumpărat în 2000 și două terenuri agricole, de 2.200 de metri pătrați, achiziționate în 2003.

Cepoi deține un autoturism Citroen din 2006, are în conturi peste 110.000 de lei și 600 de euro, dar trebuie să restituie până în 2016 un credit de 20.000 de euro, luat în 2006, potrivit declarației sale de avere.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto