Verestoy, întrebat cum vor vota parlamentarii UDMR la învestirea Guvernului Ponta: Vom avea luni o discuție cu USL

Verestoy, întrebat cum vor vota parlamentarii UDMR la învestirea Guvernului Ponta: Vom avea luni o discuție cu USL
Publicat: 04/05/2012, 13:38
Actualizat: 08/05/2012, 10:40

UDMR va avea luni o discuție cu USL, a anunțat, vineri, senatorul UDMR Verestoy Attila, după ce a fost întrebat cum vor vota parlamentarii UDMR la învestirea Guvernului Ponta.

„Apteptăm în mod concret să vedem cum arată programul de guvernare. Vreau să mă uit foarte atent ce planuri politice au, mai ales în ceea ce privește unele măsuri care ne privesc direct, e vorba de Hotărârea de Guvern privind Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș. Vom avea o discuție luni cu USL”, a precizat Verestoy.

Senatorul UDMR Marko Bela susține că este „cam greu” pentru Uniune să susțină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităților, afirmând că „ar fi o premieră foarte tristă și foarte periculoasă în România să se anuleze un drept deja dobândit”.

„Susținerea Guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil că înainte de vot, luni, o să mai avem o ședință cu grupurile parlamentare și acolo să finalizăm poziția noastră. Dar este cam greu să votezi un guvern care îți promite, ca primă măsură, de exemplu, anularea unei Hotărâri de Guvern privind drepturile minorităților”, a declarat, joi, într-o conferință de presă, la Deva, senatorul UDMR Marko Bela, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că în cazul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, Guvernul a respectat Legea învățământului, care prevede că în România există trei instituții de învățământ superior multiculturale: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea de Artă și UMF, ambele din Târgu Mureș.

„Am mari regrete că s-au trezit atât de mari respingeri și împotriviri față de o solicitare justă și legală, ca și în cazul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș să se aplice acele dispoziții ale legii care ar conferi atribuții decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât și nimic mai mult”, a spus Marko.

El a explicat că Guvernul nu a făcut altceva, prin acea hotărâre, decât a impus aplicarea legii.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, joi, că va sesiza Consiliul Europei dacă noul Guvern va reveni asupra prevederii legale prin care s-a creat o nouă facultate la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, iar „consecințele politice ar fi foarte grave”.

Premierul desemnat Victor Ponta a susținut, miercuri, după ședința CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG privind UMF Târgu Mureș, el precizând că aceste discuții vor avea loc în USL și că i s-ar părea neserios din partea sa să vorbească și să se comporte ca și cum ar fi la guvernare.

Anterior, surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că premierul desemnat Victor Ponta le-a spus, miercuri, membrilor Consiliului Executiv Național (CExN) al PSD, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că „este convenit” faptul că în prima ședință a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș.

El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanții maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.

Întrebat dacă nu riscă USL să nu mai aibă o colaborare cu UDMR pe plan parlamentar, prin această decizie, Crin Antonescu a afirmat: „Nu este visul vieții mele de politician să am colaborare cu UDMR în plan parlamentar. Apreciez colaborarea cu oricine, am colaborat în mai multe rânduri cu UDMR, și la putere și eu, care sunt mai bătrân, și în opoziție. Noi nu luăm decizii în funcție de sprijinul sau colaborarea UDMR, UNPR, PSD sau PNL”.

Hotărârea de guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș a fost aprobată la sfârșitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.

Actul normativ stabilește că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică