Vicepremierul Raluca Turcan: Educația, Transporturile și Agricultura nu pierd niciun leu. Banii nu au existat în realitate

Redactor:
Alexandru Costea
Vicepremierul Raluca Turcan: Educația, Transporturile și Agricultura nu pierd niciun leu. Banii nu au existat în realitate
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, vineri, că Educația, Transporturile și Agricultura nu pierd niciun leu, pentru că banii care apăreau în dreptul acestor ministere nu au existat niciodată în realitate, ci doar pe hârtie și că „Adevărul trebuie spus: guvernul PSD a lăsat în aer domenii critice".

„Ca să clarificăm ce-i cu această rectificare: PSD a construit un buget bazat pe prognoze mincinoase și a alocat bani doar pe hârtie, în realitate nu au fost scrise proiecte, nu au fost depuse cereri de finanțare și nu s-a dorit cheltuirea banilor gratuiți de la UE. Rectificarea bugetară rezolvă situația critică în care se găseau la final de an mai multe domenii lăsate de guvernul PSD fără bani. Vor fi astfel alocate fonduri pentru plata pensiilor și a salariilor din sistemul public, dar și a drepturilor de asistență socială. Primăriile vor primi bani pentru a plăti toate cheltuielile legate de asistență socială, cheltuieli puse în seama primarilor de Guvernul PSD. Adevărul trebuie spus: guvernul PSD a lăsat în aer, fără finanțare, domenii critice”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea a adăugat că, în total, peste 6,5 miliarde de lei vor fi alocate pentru „acoperirea găurilor” la bugetul de sănătate și la cel al asigurărilor sociale.

„În plus, în ultimele două săptămâni s-au recalculat jumătate din dosarele de la Casa de Pensii. Astfel, au mai fost alocate 46 milioane de lei pentru plata pensiilor recalculate pentru luna viitoare. S-au prevăzut și 70 milioane lei pentru programul Tomata. Program cu care PSD s-a lăudat, dar pe care a uitat să îl bugeteze. Educația, Transporturile și Agricultura nu pierd niciun leu. Banii care apăreau în dreptul acestor ministere nu au existat niciodată în realitate, ci doar pe hârtie. Erau bani pentru proiecte cu finanțare europeană pentru care Guvernul PSD nu a mișcat un deget să le implementeze”, a mai precizat vicepremierul.

Potrivit Ralucăi Turcan, la Educație, bugetul a fost diminuat cu o sumă trecută doar pe hârtie, inexistentă în realitate, pentru un proiect european, „România modernă, România digitală”, pentru care Guvernul PSD nici măcar nu a întocmit documentația, la Transporturi, fondurile europene au fost alocate doar pe hârtie pentru infrastructură, iar, în realitate, Guvernul PSD a blocat sau a reziliat acele contracte, iar în Agricultură, investițiile din fonduri europene nerambursabile pentru intervalul 2014 – 2020 au eșuat.

„În mai puțin de trei săptămâni de la instalare, Guvernul PNL a identificat urgent resursele bugetare care nu mai puteau fi utilizate până la finalul anului, din cauză că proiectele nu au fost demarate. Aceste resurse au fost rapid realocate către domeniile care aveau nevoie stringentă de bani. Acesta este adevărul despre situația financiară a țării, iar românii trebuie să-l cunoască. De acum încolo, s-a terminat cu falsificarea informațiilor despre bugetul țării”, a conchis Raluca Turcan.

 

Inchide