Vicepremierul ungar Semjen Zsolt: „Autonomia și autoguvernarea nu sunt un fel de specialitate secuiască, o cerere exagerată, ci un drept natural în UE”

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt: „Autonomia și autoguvernarea nu sunt un fel de specialitate secuiască, o cerere exagerată, ci un drept natural în UE
Publicat: 15/03/2014, 19:59

Ca de obicei, secvența cea mai așteptată a evenimentului a constituit-o parada, în care s-au înșiruit, vreme de o oră, grupuri de elevi de la școlile din localitate – unul dintre ele având chiar și un tricolor românesc – formațiuni de husari pedeștri ori călări și zeci de căruțe împodobite sărbătorește. La finalul defilării, ca și anul trecut, și-a făcut apariția călare și vicepremierul ungar Semjen Zsolt, avându-l alături pe mai-marele udemerist al C.J Covasna, Tamas Sandor. După ce au dat un ocol pieței centrale, salutând mulțimea, cei doi au descălecat la monumentul eroului pașoptist maghiar Gabor Aron, unde a urmat momentul oficial al sărbătorii, punctat de cântece și poezii: o alocuțiune a primarului Bokor Tibor, de evocare a revoluției pașoptiste maghiare, urmată de un discurs al vicepremierului Semjen Zsolt – care a refuzat să facă vreo declarație presei – de mesajul premierului Ungariei, Orban Viktor, citit de consulul ungar de la Miercurea Ciuc, dr. Csige Sandor, și de tradiționala depunere de coroane și jerbe de flori la monumentul lui Gabor Aron.

În câteva minute după începerea cuvântărilor, numărul participanților scăzuse la jumătate, pantru ca la momentul depunerii coroanelor să mai asiate doar vreo 300 de persoane. Deși premierul Ponta adresase și el un mesaj de Ziua Maghiarimii, acesta n-a fost citit și el. „Știu că e și un mesaj al lui Ponta, dar nu știu dacă va fi citit, că nu mă ocup eu de organizare, întrebați-l pe domnul primar Bokor, el se ocupă!”, ne-a explicat Tamas Sandor. „Nu știu nimic de vreun mesaj de la Ponta, întrebați-o pe domnișoara aceea de colo, că ea se ocupă cu organizarea!”, ne-a „lămurit” la rândul său edilul Bokor.

Ca și acum un an, discursul vicepremierului ungar Semjen Zsolt a început cu o evocare istorică, a continuat cu o pledoarie autonomistă și s-a încheiat cu o aluzie electorală în perspectiva scrutinului parlamentar din 6 aprilie viitor din Ungaria, referitoare la beneficiile acordării de către actuala guvernare de la Budapesta a dublei cetățenii pentru maghiarii din afara Ungariei. Cât privește partea autonomistă a discursului său, Semjen Zsolt a preferat o formulare generică, fără a pronunța măcar o dată obișnuita sintagmă „autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc”.

„În Uniunea Europeană autonomia și autodeterminarea sunt o realitate naturală și obișnuită, iar dacă pentru alții acest lucru este posibil, atunci este posibil și pentru maghiari, întrucât nu sunt un popor mai prejos decât altele. Dacă maghiarii ar accepta că există un lucur care în UE nu e posibil și pentru ei, atunci ar accepta că ei sunt oameni de rangul doi, cetățeni de rangul doi și mai prejos decât alte popoare, ceea ce noi nu putem accepta. Din acest motiv trebuie să spunem și să repetăm: ceea ce pentru altcineva este posibil, este posibil și pentru noi, ceea ce e permis altora e permis și pentru noi. Deci ceea ce cerem noi nu este un fel de specialitate secuiască, ceva ce nu s-a văzut și nu s-a auzit până acum, nu este o cerere exagerată, ci este un drept natural, ceva ce în Uniunea Europeană pentru alții este o realitate naturală cotidiană. A urmat, pentru uzul „prietenilor români”, o exemplificare cu Tirolul de Sud din Italia a beneficiilor „pentru toată lumea” ale autonomiei, după care a venit, în chip de concluzie, și asigurarea: „Maghiarii din România pot conta pe cei din Ungaria, așa cum și maghiarii din Ungaria contează pe cei din România”

Nemeth Zsolt: „În lupta pentru autonomie puteți să vă bazați pe sprijinul Ungariei

La Sfântu Gheorghe, sărbătorirea Zilei Maghiarimii a strâns în jurul scenei amplasate în centrul urbei circa 4000 de maghiari (peste 10.000 conform organizatorilor). Aici, „vedeta” evenimentului a fost – alături de edilul udemerist Antal Arpad și de șeful C.J. Covasna, Tamas Sandor – un alt oficial al guvernului de la Budapesta: Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe. La câțiva pași de Antal și Tamas se foia și „omul lui Tokes” – Toro T. Tibor, președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, ignorat însă „programatic” de organizatorii udemeriști, care nici vorbă să-i permită accesul la microfon. Nici din alocuțiunea sa nu a lipsit tema autonomistă, într-un registru mai voalat însă: „Libertatea înseamnă și drepturi, acolo unde e libertate, sunt și drepturi, iar unde nu există libertate, nu există nici drepturi”, a rezumat el, încheindu-și apoi cuvântarea cu asigurarea că autonomia teritorială cerută de maghiarii din România este susținută pe deplin de Ungaria: „Puteți să vă bazați în această luptă pe sprijinul Ungariei”

Mult mai radical și „la obiect” s-a dovedit în schimb edilul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, al cărui discurs a iscat repetate scandări „Autonomie!”, „Aici suntem acasă”, „Să piară Trianonul!” „Pe 15 Martie, maghiarii trebuie să-și pună întrebarea dacă sunt destul de curajoși pentru a-și cere drepturile de a rămâne pe pământul natal și de a le aminti celor care în urmă cu 95 de ani ne-au promis autonomie că promisiunile nu se prescriu. Iar reprezentanții comunității maghiare, indiferent că sunt sau nu la guvernare, trebuie să lucreze întotdeauna pentru realizarea autonomiei Ținutului Secuiesc și pentru ca limba maghiară să devină oficială în Ținutul Secuiesc, ca această regiune să devină una bogată și prosperă.” „Acestea sunt țelurile noastre și pentru realizarea lor trebuie să muncim, fie că plouă, fie că bate vântul”, a concluzionat Antal Arpad, în ovațiile mulțimii.

După încheierea manifestației, secretarul de stat Nemeth Zsolt a oferit presei și un scurt comentariu pe tema interzicerii de către autoritățile române a intrării în în România a unor membri ai câtorva organizații estremiste din Ungaria (Jobbik, Noua Gardă Maghiară, Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate și Oastea Haiducilor). „Nu am fost informați încă despre această decizie, dar, după informare, vom analiza dacă decizia guvernului român este în armonie cu angajamentele statului privind legislația europeană și internațională”, a spus Nemeth Zsolt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...