Vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu: „Compensarea facturilor, fără supraimpozitarea profiturilor companiilor, va duce la falimentarea României”

Vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu: „Compensarea facturilor, fără supraimpozitarea profiturilor companiilor, va duce la falimentarea României”
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 26/08/2022, 16:30
Actualizat: 26/08/2022, 16:32

Partidul Mișcarea Populară (PMP) susține, prin vocea vicepreședintelui Gheorghe Ialomițianu, că – fără o supraimpozitare a profiturilor companiilor – compensarea facturilor va duce la falimentarea României.

PMP atrage atenția coaliției PNL-PSD-UDMR, prin intermediul unui comunicat, că dacă va aplica în continuare compensarea de la bugetul de stat, așa cum este prevăzută în OUG nr. 27/ 2022, există riscul ca România să intre în colaps financiar.

Compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale fără supraimpozitarea profiturilor exagerate va duce la falimentarea bugetului de stat, se mai afirmă în comunicat.

„Pentru a evita această situație ar fi bine ca actuala guvernare să se inspire din experiența unor state din Uniunea Europeană: de exemplu, în Spania s-au redus accizele și TVA-ul pentru micșorarea prețurilor la gazele naturale și energie electrică concomitent cu supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de firmele care livrează aceste bunuri. Această măsură va avea ca efect temperarea creșterii prețurilor dar și compensarea reducerii veniturilor din accize și TVA, dacă firmele doresc să își mărească profiturile din reducerea de taxe”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP, fost ministru de Finanţe.

PMP mai arată că aceeași metodă ar trebui aplicată și în România, deoarece, la acest moment, prin simpla compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale este lăsată o libertate foarte mare firmelor din acest domeniu pentru a obține profituri care nu au o justificare economică.

De exemplu, susține formațiunea politică, nici ANRE și nici Ministerul Energiei nu pot estima impactul bugetar al măsurilor de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„În spațiul public se vehiculează că suma necesară pentru compensare ar fi cuprinsă între 16 și 40 miliarde lei iar în acelaşi timp un reprezentant ANRE a declarat că este foarte greu să se stabilească impactul bugetar la măsura de compensare a prețurilor. Este foarte greu de estimat impactul bugetar al acestei măsuri, după cum este reglementată astăzi compensarea dintre prețul mediu de achiziție și prețul plafonat. Cel mai probabil, suma necesară pentru compensarea prețurilor de la bugetul de stat se va cunoaște numai în momentul decontării facturilor furnizorilor. Mai mult, nu este niciun interes al furnizorilor de a negocia prețurile de achiziție deoarece diferențele de preț sunt recuperate de la bugetul de stat. Tot în spațiul public au apărut informații că firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale au obținut în primul semestru din 2022 profituri de 3-4 ori mai mari față de anul precedent, fără să facă investiții cu impact major pentru creșterea producției. Toate acestea, în timp ce, din datele furnizate de INS rezultă că producția de energie electrică și gaze naturale s-a redus față de anul precedent. Acest lucru este confirmat și de Ministerul de Finanțe care în urma rectificării bugetare a redus estimările privind încasarea din accize cu aproximativ 2 miliarde de lei”, a completat Gheorghe Ialomiţianu.

PMP susține supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de către firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale, în vederea temperării creșterii prețurilor sau asigurarea de resurse bugetare pentru a compensa această majorare fără a pune în pericol bugetul de stat.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
A murit iubitul tenismenei Aryna Sabalenka! S-a stins din viață subit la doar 42 de...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Vești cumplite de la ANM. Iarnă peste România, cât de frig va fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
De ce dăm vina pe victime?