Vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu: „Compensarea facturilor, fără supraimpozitarea profiturilor companiilor, va duce la falimentarea României”

Vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu: „Compensarea facturilor, fără supraimpozitarea profiturilor companiilor, va duce la falimentarea României”
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 26/08/2022, 16:30
Actualizat: 26/08/2022, 16:32

Partidul Mișcarea Populară (PMP) susține, prin vocea vicepreședintelui Gheorghe Ialomițianu, că – fără o supraimpozitare a profiturilor companiilor – compensarea facturilor va duce la falimentarea României.

PMP atrage atenția coaliției PNL-PSD-UDMR, prin intermediul unui comunicat, că dacă va aplica în continuare compensarea de la bugetul de stat, așa cum este prevăzută în OUG nr. 27/ 2022, există riscul ca România să intre în colaps financiar.

Compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale fără supraimpozitarea profiturilor exagerate va duce la falimentarea bugetului de stat, se mai afirmă în comunicat.

„Pentru a evita această situație ar fi bine ca actuala guvernare să se inspire din experiența unor state din Uniunea Europeană: de exemplu, în Spania s-au redus accizele și TVA-ul pentru micșorarea prețurilor la gazele naturale și energie electrică concomitent cu supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de firmele care livrează aceste bunuri. Această măsură va avea ca efect temperarea creșterii prețurilor dar și compensarea reducerii veniturilor din accize și TVA, dacă firmele doresc să își mărească profiturile din reducerea de taxe”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP, fost ministru de Finanţe.

PMP mai arată că aceeași metodă ar trebui aplicată și în România, deoarece, la acest moment, prin simpla compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale este lăsată o libertate foarte mare firmelor din acest domeniu pentru a obține profituri care nu au o justificare economică.

De exemplu, susține formațiunea politică, nici ANRE și nici Ministerul Energiei nu pot estima impactul bugetar al măsurilor de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„În spațiul public se vehiculează că suma necesară pentru compensare ar fi cuprinsă între 16 și 40 miliarde lei iar în acelaşi timp un reprezentant ANRE a declarat că este foarte greu să se stabilească impactul bugetar la măsura de compensare a prețurilor. Este foarte greu de estimat impactul bugetar al acestei măsuri, după cum este reglementată astăzi compensarea dintre prețul mediu de achiziție și prețul plafonat. Cel mai probabil, suma necesară pentru compensarea prețurilor de la bugetul de stat se va cunoaște numai în momentul decontării facturilor furnizorilor. Mai mult, nu este niciun interes al furnizorilor de a negocia prețurile de achiziție deoarece diferențele de preț sunt recuperate de la bugetul de stat. Tot în spațiul public au apărut informații că firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale au obținut în primul semestru din 2022 profituri de 3-4 ori mai mari față de anul precedent, fără să facă investiții cu impact major pentru creșterea producției. Toate acestea, în timp ce, din datele furnizate de INS rezultă că producția de energie electrică și gaze naturale s-a redus față de anul precedent. Acest lucru este confirmat și de Ministerul de Finanțe care în urma rectificării bugetare a redus estimările privind încasarea din accize cu aproximativ 2 miliarde de lei”, a completat Gheorghe Ialomiţianu.

PMP susține supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de către firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale, în vederea temperării creșterii prețurilor sau asigurarea de resurse bugetare pentru a compensa această majorare fără a pune în pericol bugetul de stat.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Finlanda vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU