Vicepreședintele SUA, Joe Biden, vine în România pe 20 mai

Redactor:
Anca Simina
Vicepreședintele SUA, Joe Biden, vine în România pe 20 mai
Vicepreședintele SUA, Joe Biden, va veni săptămâna viitoare la București pentru a discuta cu președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta inclusiv despre situația din Ucraina.

Numărul doi în administrația americană, vicepreședintele Joe Biden, revine săptămâna viitoare în România în contextul crizei din Ucraina, dar și al retragerii trupelor din Afganistan plănuită în cursul acestui an, prin baza de la Mihail Kogălniceanu. Potrivit unor surse oficiale, Biden se va întâlni atât cu președintele Traian Băsescu cât și cu premierul Victor Ponta.

„Au fost discuții pentru organizarea unei întâlniri la nivel înalt între România și Statele Unite ale Americii dinaintea crizei din Ucraina, dar evenimentele recente au accelerat această întrevedere”, au arătat, pentru Mediafax, sursele citate, în cursul dimineții.

Ulterior, venirea lui Biden aa fost confirmaată de Băsescu și de Ponta, Președinția avansând în final și data oficială: 20-21 mai.

În aceeași perioadă ar urma să ajungă la București și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmunssen, dar și șeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Concurs Băsescu – Ponta pentru relația cu Biden

Până la sosirea lui Joe Biden, președintele și premierul și-au disputat statutul de prim-interlocutor al acestuia.

„Da. Eu am făcut o invitație vicepreședinteleui Joe Biden să viziteze România”, a confirmat rapid, într-un interviu la Adevărul LIVE, șeful statului. Băsescu a evitat însă, inițial, să avanseze public data convenită, invocând motive de securitate. În cursul serii, Administrația Prezidențială a anunțat oficial că „Traian Băsescu, l-a invitat pe vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, să efectueze o vizită în România, aceasta urmând să aibă loc în perioada 20 – 21 mai”.

Potrivit lui Băsescu, în aceeaași perioadă ar urma să vină în România și șeful Pentagonului, Chuck Hagel. „Vine și șeful Pentagonului. Doresc să își facă obligațiile de partener strategic față de România”, a adăugat șeful statului.

Dacă președintele a ieșit cu invitația, premierul a vorbit despre o conversație telefonică recentă în care Joe Biden i-ar fi cerut părerea înainte de a perfecta vizita.

De la Buzău, Victor Ponta s-a declarat convins că „e foarte bine că vine” vicepreședintele Biden, fiind el însuți cel care l-ar fi consiliat în acest sens. „Asta m-a și întrebat la telefon: «Crezi că ar fi bine?» «Da», am zis, cred că ar fi f bine. Văd această vizită ca pe un semnal extrem de pozitiv și de liniștitor pentru România în sensul că nu rămânem singuri dacă se întâmplă ceva”, a spus premierul.

Ponta a anticipat inclusiv mesajul principal pe care oficialul american îl va da în cursul vizitei sale. „Pot să anticipez că mesajul cel mai important pe care îl va da la București va fi cel legat de garantarea securității”, a adăugat premierul.

Pe 22 aprilie, Biden a fost în Ucraina pentru a arăta susținerea Statelor Unite și a discuta măsuri de îmbunătățire a securității energetice.

Adjuncta CIA, la Cotroceni și la Guvern

Vizita lui Biden este precedată de cea a lui Avril D. Haines, adjunctul directorului Agenției Centrale de Informații (CIA) cu care și Băsescu și Ponta s-au întâlnit astăzi.

Potrivit Președinției, Haines și Băsescu au discutat la Cotroceni „despre situația din regiune, dar și despre buna colaborare dintre serviciile de securitate din cele două țări”.

„Aspectele evoluției din regiune” au fost subiectul principal și la întâlnirea pe care Avril D. Haines și Victor Ponta au avut-o în biroul premierului, la Palatul Victoria, Guvernul menționând în comunicatul de presă transmis ulterior „excelenta colaborare între serviciile de informații din România și cele din SUA”.

 

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Mihai Bendeac și-a dezvăluit fanteziile! Fanii au rămas uimiți de plăcerile actorului
Inchide