Victor Negrescu, despre viitorul mandat în Parlamentul European/ ,,Este și în INTERESUL Ungariei ca România să intre în spațiul Schengen”

Publicat: 09/04/2024, 08:45

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a acordat un interviu pentru GÂNDUL despre planurile sale în noul mandat ca eurodeputat, dar și despre șansele României de a intra cu drepturi depline sub mandatul Ungariei la președinția Consiliului Uniunii Europene.

Ce planuri aveți în noul mandat la europarlamentare?

V. Negrescu: În viitorul mandat din Parlamentul European, dacă cetățenii ne vor vota, îmi propun să mă concentrez pe două aspecte pe o parte pe tot ce înseamnă zona de politici economice și sociale. Mă refer aici la toate politici europene care pot îmbunătăți nivelul de trai al românilor; de cealaltă parte tot înseamnă drepturi egale pentru cetățeni un aspect de asemenea extrem de relevant, mă refer aici la componenta de sănătate, la cumponenta de educație și aici într-adevăr să ne asigurăm în continuare că Europa este o zonă sigură pentru toată lumea, dar și un spațiu unde toți cetățenii europeni sunt tratați într-o manieră egală.

Aveți în plan o altă funcție cum ar fi cea de comisar, știm că în mandatul actual că încă nu s-a încheiat ați reușit să atrageți destul de multe fonduri?

V. Negrescu: În acest mandat am aplicat  foarte mult pe zona de Fonduri Europene. Sunt negociator-șef Parlamentul european privind bugetul UE de anul viitor și o responsabilitate foarte importantă pentru mine, este o sarcină în numele României pe care o exercit în Parlamentul european. În momentul de față ne concentrăm pe negocierile privind viitorul mandat în Parlamentul european și noi ne propunem împreună să obținem funcții de reprezentare cât mai importante pentru România în viitorul Parlamentul European.

De exemplu, astăzi nu avem un vicepreședinte al P.E. Astăzi eu dețin cea mai votată Funcție pe care o are România la nivelul legislativ european, cea de chestor, însă nu este suficient. Cred că România merită o reprezentare mult mai bună și asta o să încercăm să facem o să vedem cine va ocupa respectiva funcție, însă important este ca România să fie reprezentată cum trebuie. Eu tot timpul m-am gândit că reprezint România cum trebuie, însă nu e vorba despre mine, dar acolo trebuie să fac când mai multe lucruri pentru cei care m-au susținut și în numele țării.

Aderarea României la Schengen pe care rutieră când va fi posibilă?

V. Negrescu: Aderarea României la spațiul Schengen pe cale terestră este în continuare o prioritate pentru noi în Parlamentul European, dar și pentru țara noastră. În această logică, am participat la discuțiile purtate recent de premierul României cu viitoarea președinție ungară la Consiliul european, cu premierul Viktor Orban, și sperăm să avem o discuție la nivelul Consiliului de Justiție și afaceri interne, undeva în a doua parte a acestui an.

Ce reacție a avut premierul ungar Viktor Orban în momentul în care i-ați spus că ne dorim să intrăm sub mandatul lui în spațiul Schengen?

V. Negrescu: Eu cred că Ungaria sprijină acest deziderat. Acum trebuie să spunem foarte direct că este și în interesul Ungariei ca România să intre în spațiul Schengen, mai ales pentru că odată ce România va intra în zona de liberă circulație vor fi foarte multe beneficii economice inclusiv pentru Ungaria. Zonele acestea frontaliere din zona Schengen se dezvoltă foarte mult și se dezvoltă polii economici, asta vedem din experiența țărilor care sunt de mult timp în zona de liberă circulație și Ungaria vrea să profite de acest lucru, așa că ne susțin și pentru că asta este rolul unei președinții la Consiliul Uniunii Europene, dar ne susțin și pentru că sunt interesați direct. Sperăm ca acest interes direct să îi facă mult mai incisivi. Am văzut anul trecut că președenția spaniolă chiar a rezolvat lucrurile și a împins lucrurile înainte. Deci e important să ai o președinție de partea ta și în sensul acesta cred că acest dialog este util din nou nu vorbim de alte alianță obscure vrem pur și simplu de o colaborare normală între un stat membru al uniunii europene și o viitoare președinție la Consiliu care deține respectivul mandat exact când se poate face ceva pentru că fereastră de oportunitate este foarte mică imediat după alegerile parlamentare din Austria, noi trebuie să fructificăm această oportunitate pentru că dacă nu va fi tot mai dificil să obținem deziderat în contextul în care extrema-dreaptă câștigă teren în Austria.

CITEȘTE ȘI:

REPORTAJ | A doua lansare AUR, deschisă de „Vlad Țepeș”, la Târgoviște / George SIMION: Nici nu mă gândesc că pierdem în fața PSD-ului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic