Victor Ponta și Mihai Voicu discută cu liderii UDMR

Victor Ponta și Mihai Voicu discută cu liderii UDMR
Publicat: 07/05/2012, 10:47
Actualizat: 07/05/2012, 22:15

Premierul desemnat Victor Ponta și vicepreședintele PNL Mihai Voicu au, la ora transmiterii acestei știri, o întâlnire cu liderii UDMR.
Din partea UDMR sunt prezenți Kelemen Hunor, Marko Bela, Verestoy Attila.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că va avea luni dimineață o întâlnire cu premierul desemnat Victor Ponta, cu care va discuta „teme politice”, spunând că el nu a întrerupt niciodată dialogul cu Ponta și cu liderii USL.

„Am vorbit cu Victor Ponta. Eu niciodată nu am întrerupt dialogul cu Victor Ponta și cu liderii USL. Am stabilit că ne întâlnim luni, la ora 10.00, iar temele discuției vor fi politice. La întâlnire UDMR va participa cu o delegație de trei-patru persoane”, a spus Kelemen.

Senatorul UDMR Marko Bela a susțiut că este „cam greu” pentru Uniune să susțină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităților, afirmând că „ar fi o premieră foarte tristă și foarte periculoasă în România să se anuleze un drept deja dobândit”.
Și senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, vineri, că UDMR va avea luni o discuție cu USL.

„Apteptăm în mod concret să vedem cum arată programul de guvernare. Vreau să mă uit foarte atent ce planuri politice au, mai ales în ceea ce privește unele măsuri care ne privesc direct, e vorba de Hotărârea de Guvern privind Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș. Vom avea o discuție luni cu USL”, a precizat Verestoy.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, că la UMF Târgu Mureș nu a fost respectată autonomia universitară, iar el va restabili legalitatea acolo, evitând însă să precizeze clar dacă va abroga HG privind Universitatea de Medicină și Farmacie.

Întrebat dacă USL ar putea accepta condiționări din partea UDMR privind UMF Târgu Mureș, pentru ca UDMR să susțină Guvernul, Victor Ponta a răspuns că „o condiție este să nu accepți condiții inacceptabile”.

Ponta a precizat că întotdeauna a susținut respectarea autonomiei universitare, iar aceasta a fost încălcată în cazul UMF.

Hotărârea de guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș a fost aprobată la sfârșitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilește că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.
Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Vineri, aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.