VIDEO | Adrian Veștea a prezentat bugetul Dezvoltării pe 2024 / 200 de milioane lei vor fi alocați pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

Publicat: 13/12/2023, 17:15
Actualizat: 13/12/2023, 18:23

Liberalul Adrian Veștea a prezentat bugetul Ministerului Dezvoltării pe anul 2024, într-o conferință a PNL susținută la sediul partidului din Modrogan. Potrivit acestuia, 200 de milioane de lei vor merge către Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, conform prevederii legii 212/2022.

Potrivit Legii bugetului pe 2024, Ministerul Dezvoltării ar urma să primească anul viitor 13.208.743 mii de lei credite bugetare și 48.938.102 mii de lei credite de angajament.

Astfel, ministrul Dezvoltării consideră bugetul alocat ca fiind unul „echilibrat”, permițând ministerului să deruleze în condiții optime proiectele aflate în subordinea sa, mai ales că multe dintre ele sunt ținte în PNRR.

Consider că este un buget echilibrat, un buget care permite ministerului Dezvoltării de a continua toate programele naţionale pe care le avem, a spus ministrul Veştea.

Veştea a prezentat proiectele pe care instituţia le derulează, amintind de Programul national de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Potrivit liberalului, anul acesta au fost alocați 200 de milioane de lei, față de 2,3 milioane lei în 2023.

Vorbim de programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat conform legii 212 din anul 2022, unde în trecut am avut un buget de 2.300.000 lei, iar în prezent avem o alocare de 200 de milioane, spune ministrul Dezvoltării.

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) cuprinde:

  • Subprogramul proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă
  • Subprogramul proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale.

Buget record pentru eficientizarea energetică a locuințelor

Potrivit lui Veștea, mai mulți bani au fost alocați și Programului național pentru creșterea performanței energetice a blocurilor și locuințelor. Dacă anul trecut programul beneficia de 61,5 milioane de lei, în 2024 vor fi alocați 100 de milioane de lei.

Avem și Programul naţional pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi aici avem un buget care creşte de la 61,5 milioane, anul trecut, la 100 de milioane de lei, adaugă Veștea.

Bani suplimentari vor merge și la Programul național de construcții a locuințelor sociale. Dacă în 2023 bugetul acestui program era de 197,5 milioane lei, anul acesta vorbim de un buget de 250 de milioane de lei, spune ministrul Dezvoltării.

„De asemenea avem Programul national de construcţii de locuinţe sociale, unde de asemenea anul trecut am avut un buget de 197,5 milioane de lei iar în prezent avem o alocare bugetară de 250 de milioane de lei. Și Programul national de investiţii în şcoli sigure şi sănătoase, este un program care este la început de drum. Anul acesta avem o alocare de 100 de milioane de lei”, a spus ministrul.

Despre Programul national de investiţii Anghel Saligny, Veștea a precizat că anul trecut a avut un buget de 2,2 miliarde lei, în prezent ajungând la un buget de 5,6 miliarde de lei.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Culoar unic pentru transportul public în București/ Buduja: Un drum care dura 20-25 de minute se parcurge acum cu autobuzul în 3-4 minute

UPDATE | Parlamentul European a votat un raport prin care Austria trebuie să justifice un eventual veto / Negrescu: România și-a câștigat un aliat

VIDEO | Marcel Ciolacu, la conferința privind reconstrucția Ucrainei: Relaţiile româno-ucrainene vor ajunge la nivelul unui parteneriat strategic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate