VIDEO | Ce va ajunge Klaus Iohannis când nu va mai fi președinte? Scenariul lui Ion Cristoiu / Nicolae Ciucă devine interimar la Cotroceni

Publicat: 08/01/2024, 12:13
Actualizat: 08/01/2024, 12:18

Ce turnură va lua cariera politică a lui Klaus Iohannis, la încheierea mandatului de președinte? Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a enunțat un scenariu plecând de la anunțul privind eliberarea postului de președinte al Consiliului Europei, înainte de termen.

Actualul președinte al Consiliului, Charles Michel, și-a anunțat duminică intenția de a candida la alegerile europarlamentare. Asta înseamnă că liderii UE vor trebui să convină rapid asupra unui succesor pentru postul vacant de la conducerea Consiliului.

Dacă nu o vor face, premierul ungar Viktor Orbán, a cărui țară va prelua președinția rotativă a Consiliului UE pe 1 iulie, ar conduce întâlnirile, a relatat Politico.

Eliberarea acestui post, cu cel puțin cinci luni înainte de termen, este o bună oportunitate de carieră pentru președintele Klaus Iohannis, a afirmat Ion Cristoiu, în vlogul său. Și este și cel mai ușor de ocupat, întrucât nu depinde de componența noului legislativ european, care se va instala după 10 iunie.

În momentul în care pleacă, (n.r. Charles Michel) se face un loc liber, unul din locurile râvnite de Klaus Iohannis, care este înnebunit, când nu va mai fi președinte să ajungă șef. (…) În funcția de președinte al Comisiei nu are cum, pentru că în iunie au loc alegerile europarlamentare. Poți să știi ce compoziție are Parlamentul?! O altă funcție este cea ocupată de Josep Borrell, care este de Înalt Reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene. Este pe un mandat de 5 ani. Domnia sa a fost numit în decembrie 2019, deci, teoretic, și-ar încheia un mandat. Poate să mai fie încă 5 ani. Problema este și acest post, chiar dacă este numit de Consiliu, adică de președinții și premierii care fac parte din Consiliu, cum este și Iohannis, el va trebui numit ca vicepreședinte al Comisiei, de Parlamentul European, deci dependent de alegeri.

Prin urmare, singurul post accesibil lui Iohannis ar fi cel al lui Charles Michel, întrucât va fi ocupat de persoana aleasă de șefii de stat și de guverne pe o perioadă de 2 ani. „Deci, poate câștige dreapta, stânga, cine o fi, pentru că șefii de stat care sunt acum vor rămâne șefi, poate se vor schimba unul sau doi”, a mai spus Ion Cristoiu. 

Prin ocuparea acestei funcții, Iohannis va evita, astfel, „condiția de mers la Sibiu”. Însă, pentru a ajunge acolo, Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze, întrucât eliberarea postului se va produce cu câteva luni înainte de terminarea mandatului său de președinte. În acest scenariu, Nicolae Ciucă va ajunge președinte interimar.

În aceste condiții, președinte interimar vine Nicolae Ciucă, până la prezidențiale. S-ar putea  fie el alesul pentru a fi președintele României, pentru poate candideze ca președinte interimar, poate să aibă vizibilitate, poate acolo se descoperim niște talente politice pe care nu le-a avut când era premier.

CITEȘTE ȘI:

Directorii Tesla și SpaceX se tem că apetitul lui Elon Musk pentru DROGURI ar putea pune în pericol contracte de mii de miliarde dolari

EXCLUSIV | Clotilde Armand, nou „examen” în fața ANI. Trebuie să explice dispoziția privind mărirea propriului salariu cu 50% (DOCUMENTE)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro