VIDEO | Klaus Iohannis ratează startul la COP28 de la Dubai/ Președintele e ținut în țară de Ziua Națională/ Regele Charles, întâmpinat de studenți

Publicat: 30/11/2023, 15:14
Actualizat: 30/11/2023, 18:24

Orientul Mijlociu găzduiește cea de-a doua conferință consecutivă a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice în următoarele două săptămâni (COP28). Liderii lumii speră să convină asupra unor noi modalități de a atenua efectele încălzirii globale până la sfârșitul secolului. Deși evenimentul a început oficial joi, Klaus Iohannis este așteptat la Dubai după Ziua Națională, președintele fiind prins în recepția organizată la Palatul Cotroceni, de la ora 14:00.

Dubaiul este următoarea destinație a președintelui Iohannis, acolo unde va participa la Confreința ONU privind schimbările climatice – COP28. Deși oficial, programul de la Dubai a început joi, Klaus Iohannis este prins cu „treabă” în țară, la recepția organizată de Ziua Națională la Palatul Cotroceni.

Conferința și-a deschis porțile joi la Dubai, cu un apel hotărâtor de a accelera acțiunea colectivă privind schimbările climatice.

În cadrul evenimentului de la Dubai, una dintre temele principale ale discuțiilor este dată de menținerea sau eliminarea combustibililor fosili. Liderii lumii vor discuta mai multe scenarii, printre care și eliminarea treptată a combustibililor fosili, conferință ce va fi susținută de unul dintre CEO-ul unei mari companii din industria petrolieră.

70.000 de delegați prezenți la COP28

Peste 70.000 de delegați din aproape 200 de țări sunt așteptați să participe la acest summit decisiv pentru a discuta progresele înregistrate în limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Cele mai avansate state în combaterea schimbărilor climaterice vor face un schimb de opinii cu comunitățile vulnerabile, ajutându-le să se adapteze la efectele schimbărilor climatice și atingerea obiectivului emisiilor zero de gaze până în 2050.

Toate acestea, pe fondul unor rapoarte conform cărora angajamentele climatice nu sunt suficiente pentru a preveni cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Președintele american Joe Biden nu va participa la summit. Însă, la Dubai sunt așteptați premierul britanic Rishi Sunak și prim-ministrul indian Narendra Modi. Regele Carol va ține discursul de deschidere împreună cu secretarul general al ONU, António Guterres, și președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

Printre ceilalți lideri de seamă, reprezentantul veteran al Chinei pentru schimbările climatice, Xie Zhenhua, va participa și el la discuțiile despre climă din Dubai.

Regele Charles, baie de mulțime la Dubai

Regele Regatului Unit și al altor regate din Commonwealth a ajuns joi la COP28. Majestatea s-a întâlnit cu studenții arabi din campusul Universității Herriot-Watt din oraș. Acesta a dat mâna cu oamenii și a făcut o baie de mulțime.

ONG-urile de mediu acuză liderii lumii de „eco-ipocrizie”

În ciuda încălzirii globale, stilul de viață al multor oameni bogați devine din ce în ce mai dăunător climei. Yacht-uri, Jet-uri private și bolizii de lux, produc o poluare masivă, asta datorită motoarelor mari și a cantităților exorbitante de combustibili degajate în aer.

Potrivit unui studiu realizat de compania Oxfam în 2021 și prezentat la Conferința privind schimbările climatice de la Glasgow, până în 2030, emisiile pe cap de locuitor ale persoanelor aparținând celui mai bogat 1% din populația lumii ar fi de 30 de ori mai mari decât valoarea care este compatibilă cu ținta de 1,5 grade C.

Asta se traduce prin faptul că cei superbogați dăunează climei mai mult decât cei mai săraci 50% din populația lumii la un loc.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu regretă moartea lui Kissinger: „Contribuția sa va continua prin moștenirea lăsată în domeniul politicii externe și al ideilor politice”

REPORTAJ | Nicolae Ciucă a lansat Sistemul Garanție-Returnare / „Să ne bucurăm de o Românie mai curată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Codul Rutier 2024. Interzis complet pentru șoferi. 10 LUNI fără permis
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu