VIDEO | Marcel Ciolacu a anunțat suma convenită pentru a fi alocată deducerilor. Câți români ar urma să beneficieze de facilitățile fiscale

Publicat: 16/06/2022, 13:26

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi, suma convenită în coaliție, pe care „România și-o poate permite”, pentru acordarea deducerilor fiscale pentru persoanele cu venituri mici și medii, sumă de la care se calculează apoi care este salariul maxim la care pot fi aplicate. Liderul PSD a dat asigurări că decizia va fi luată și asumată printr-o Ordonanță de Urgență care va fi publicată în Monitorul Oficial până în 1 iulie pentru a respecta cerințele legale privitoare la predictibilitatea bugetară.

Marcel Ciolacu a dat detalii, joi, despre ședința de miercuri a coaliției, care a fost una tehnică, în care s-au discutat cu specialiștii invitați chestiunile care aveau un caracter de urgență. Însă nu este obligatoriu ca în fiecare ședință să fie luate decizii imediat, a spus liderul social-democrat.

Urmează simulări

Astfel, întrebat fiind despre salariul maxim pentru care să se reducă impozitul – de 6.000 de lei, potrivit presei, Marcel Ciolacu a spus că specialiștii sunt de părere să se stabilească astfel de plafoane, „pentru că pleci de la suma pe care poți să o aloci pentru aceste deduceri”.

„În acest moment s-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei. În funcție de această sumă urmează ANAF-ul și Ministerul Finanțelor să facă aceste simulări”, a declarat liderul PSD, precizând că este vorba de plafonul dedicat deducerilor pentru cei cu venituri mici și medii.

Președintele PSD a precizat că încă nu știe dacă este vorba de cei cu salariul de până în 6.000 de lei care vor beneficia de reduceri. „Repet: Am stabilit un plafon pe care și-l poate permite România în acest moment, pe această execuție bugetară din acest moment. Care va fi decizia și unde se va întinde sunt ferm convins că săptămâna viitoare veți afla”, a subliniat Marcel Ciolacu.

„Sunt ferm convins că săptămâna viitoare, categoric, până la data de 1, Ordonanța de Urgență va fi dată ca să ne încadrăm în predictibilitatea cerută de toată lumea și de către mediul de afaceri de a 1 iulie”, a spus Marcel Ciolacu. Reglementarea este necesară, potrivit legii, pentru a putea fi inclusă în bugetul anului următor.

Marcel Ciolacu a subliniat, încă o dată, că în prezent se poartă discuții, cu toți cei implicați, și se fac analize, urmând ca deciziile să fie anunțate imediat ce se iau, și a pus în context dezbaterea.

„În acest moment, trebuie să recunoaștem că trecem printr-o perioadă complicată. Am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie și necesitatea noastră,a  tuturor, să ne încălzim pe perioada iernii și ne-am trezit cu niște scumpiri – din punctul meu de vedere- anormale la carburanți, ținând cont că barilul nu s-a scumpit. Și va trebui să intervenim pe acest segment”, spune Marcel Ciolacu.

Șeful PSD a subliniat că autoritățile strâng „toate informările și informațiile necesare pentru a lua o decizie”, prin Ministerul Finanțelor și ANAF. Și a reiterat punctul de vedere, conform căruia „Consiliul Concurenței nu și-a făcut treaba”.

Propunerile PSD

În urma ședinței coaliției de miercuri. PSD a transmis un comunicat de presă în care a transmis clarificări privind poziția social-democraților și propunerile făcute în coaliție.

„PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili. În viziunea PSD povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici”, a transmis miercuri PSD.

Propunerile anunțate de PSD au fost:

  1. Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României;
  2. Supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România;
  3. Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici
  4. Contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.

Potrivit social-democraților, pragurile si cotele de impozit pentru propunerile de mai sus urmează să fie discutate cu partenerii de guvernare.

„PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului. Nu în ultimul rând, noul model fiscal trebuie să asigure resursele pentru continuarea investițiilor și a stimulării mediului de afaceri, pentru susținerea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai”, au conchis reprezentanții social-democraților.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...