VIDEO | Marcel Ciolacu, după negocieri: Una dintre variantele de premier este ca liderii PNL și PSD să ocupe funcția prin rotație. / „Luxul și prostia de obicei se plătesc”

Publicat: 14/11/2021, 17:57
Actualizat: 14/11/2021, 18:04

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat una dintre variantele de premier pe care, alături de partenerii de dialog de la Partidul Național Liberal, vor fi prezentante șefului statului, pentru trecerea într-o nouă etapă a procesului de învestirea a unui nou Guvern cu puteri depline, la mai mult de o lună de la demiterea actualului Cabinet.

Întrebat despre propunerea de premier, după ce liderul PNL spuse că s-au agreat „câteva variante” pe care le vor propune șefului statului, înaintea consultărilor formale, Marcel Ciolacu a dezvăluit că una dintre acestea este ca președinții celor două partide să vină prin rotație la șefia Executivului.

„Vom vedea și varianta agreată de președinte”

„Urmează să mergem la președintele României cu două variante și să stabilim care să fie. Știți foarte președintele României este îndreptățit prin Constituție să desemneze premierul”, a spus duminică Marcel Ciolacu, la finalul negocierilor cu PNL.

Acesta a precizat că una dinrte variante este cea „prin rotație”: „Este varianta prima, prin rotație, președinții celor două partide, vom vedea și varianta agreată de președinte”.

„Eu aș dori ca fiecare să ne respectăm atribuțiile constituționale pe care le avem, asta este abordarea pe care o am”, a spus Marcel Ciolacu. Întrebat dacă va fi o discuție informală cu șeful statului înainte de consultări, el a răspuns: „Nu am discutat, nu m-a sunat președintele, nu l-am sunat pe președinte”.

Întrebat dacă cea de-a doua variantă ar presupune stabilirea din start a unui premier din partea unuia dintre cele două partide, Marcel Ciolacu a răspuns: „Este posibil, vom avea această discuție”.

Pentru a putea fi învestit, noul Guvern are nevoie de majoritatea voturilor din Parlament, 234, iar PSD are cele mai multe mandate, 157.

Dacă două propuneri de Guvern cad la votul din Parlament, președintele poate, dar nu este obligat, să dizolve Legislativul și să declanșeze alegeri anticipate. Până acum, de la momentul demiterii Cabinetului Cîțu, în 5 octombrie, aleșii au respins prin vot guvernul monocolor USR, propus de Dacian Cioloș, iar a doua tentativă a eșuat după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a renunțat la mandatul de formare a unui Executiv minoritar PNL – UDMR cu susținerea minorităților, înainte de exprimarea unui vot.

„Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie”

„Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe muncă”, a spus Marcel Ciolacu, precizând că este vorba de un pachet integrat care cuprinde pensii, alocații, salarii.

Liderul PSD nu a dezvăluit procentele de creștere discutate, spunând doar că sunt „două-trei simulari de creștere” și așteaptă analiza impactului bugatar, înainte de a le prezenta.

„Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie”, a spus liderul PSD. „Este și normal să nu dăm detalii, pentru că sunt două, trei variante, și, în funcție de impactul bugetar… fiindcă avem și o construcție a bugetului pe anul următor”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat de creșterea pensiilor, președintele PSD a spus: „Categoric va fi o creștere. Ne menținem creșterea pe care o avem în cele zece măsuri”.

PSD susține în continuare „taxa pe lux”

În privința „taxei pe lux”, Marcel Ciolacu a spus că este o discuție cu privire la aceasta –  „o taxă pe activele de lux și pe venituri excepționale” – pe care PSD o susține în continuare. Potrivit liderului social-democrat, luxul este definit prin lege, dar în discuțiile cu PNL nu s-a decis un prag.

„De obicei anumite produse au acciză, acele produse care au acciză sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit, urmează să stabilim aceste praguri în funcție de pachetul de muncă”, a declarat președintele PSD.

Majorările și taxele ar urma să fie introduse în legea bugetului de anul viitor.

„Nu a spus nimeni nici de mașini, nici de proprietăți, nici de 120 de metri, nici de 50.000 de euro, nici de 100.000, vă rog frumos. Există active de lux în România și noi considerăm că trebuiesc impozitate. Uitați-vă pe lege. Și există venituri excepționale. Dacă ajungi să câștigi din venituri excepționale pe persoană fizică peste un milion de euro, e normal să existe o taxă de solidaritate, este peste tot în lume”, a spus Marcel Ciolacu.

Totuși, de partea cealaltă, Florin Cîțu a declarat, și sâmbătă, și duminică, înaintea discuțiilor, că măsuri precum cota de impzitare progresivă au fost introduse de PSD în guvernarea precedentă, dar nu au fost aplicate.

Președintele PNL spune că i se pare „bizar” să se vorbească în prezent despre măsurile pe care le-a contracarat în programul lui Liviu Dragnea, printre care taxa de solidaritate, impozitul pe venit global.

„Mi se pare bizar că la doi ani după ce am arătat că acel program a fost prost, pentru că nu l-au implementat, au avut 45% în Parlament, aveau majoritate și nu a implementat nimic, nici taxa de solidaritate, impozitul pe venit global, sper să nu vină cu naționalizarea Pilonului II de pensii, știți foarte bine… ”, a spus Florin Cîțu, subliniind că nu e de acord cu aceste măsuri, pe care le-a atacat când era în Opoziție și „ar fi culmea să le introducem azi, nu pentru că există o barieră ideologică, ci pentru că ele nu funcționează”. În plus, Cîțu a spus, înainte de ședință, că el pornește de la principiu este nevoie de încurajarea acumulării de capital, pentru că România este o țară în curs de dezvoltare, nu descurajarea acumulări de capital.

„Nu v-a vorbit nimeni de taxe noi, vorbim de o taxă modică pe care și-o pot permite anumite persoane să o plătească, adresată unor persoane, pentru că există o discrepanță imensă în societate în momentul acesta și nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din România”, a spus Marcel Ciolacu, la finalul discuțiilor.

El a dat exemplul excepțiilor de la cota unică de impozitare, spunând că se încearcă să se facă ordine în acestă abordare, dar nu înseamnă că este o taxă nouă.

„Introducerea IVG-ului (impozitul pe venitul global – n.r.) cred că este o provocare pentru orice guvernare și o s-o discutăm în anii viitori, în 2022, 2023, poate o sp apelăm și la experții străini, fiindcă ea este totuși aplicată în toată Europa. (…) Cred că, cu acele excepții din Codul Fiscal, la un moment dat, va trebui să renunțăm și să avem un sistem unic de impozitare, așa cum este în toată Europa. Și luxul este lux. După cum știți și dvs, știu și eu, luxul și prostia de obicei se plătesc”, a conchis Marcel Ciolacu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom