VIDEO | Marcel Ciolacu pregătește Guvernul pentru decizia C.E. privind importurile de cereale din Ucraina. Cum susține Guvernul fermierii?

Publicat: 14/09/2023, 12:07
Actualizat: 14/09/2023, 12:08

Premierul Marcel Ciolacu îi cere ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să fie pregătit pentru decizia Comisiei Europene privind importurile de cereale din Ucraina, care ar trebui să fie luată pe 15 septembrie. 

Opiniile sunt împărțite, la nivelul statelor membre, privind importurile de cereale ucrainene. Reuters îl cita miercuri pe ministrul agriculturii ungar, care a spus că Ungaria a convenit cu România, Slovacia și Bulgaria să interzică importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja piețele dacă Uniunea Europeană nu extinde o interdicție care expiră pe 15 septembrie. Însă, surse guvernamentale au comentat joi că România nu a luat o decizie în acest sens și au infirmat declarația ministrului de la Budapesta.  „Așteptăm decizia Comisiei”, au spus sursele.

Reamintim că marți, o comisie din Parlamentul European a adoptat un proiect de decizie pentru Bulgaria de ridicare a interdicției privind importurile ucrainene de anumite produse după 15 septembrie. Decizia finală urmează să fie luată în ședința plenară a parlamentului.

Marcel Ciolacu pregătește membrii Cabinetului să fie pregătiți să compenseze eventuale pierderi ale agricultorilor, în cazul în care se renunță la interdicția de import pentru cerealele ucrainene.

Profit de ocazie să-i cer domnului ministru al Agriculturii, Florin Barbu, să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, (n.r. 15 septembrie) oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români.

Fermierii din sectorul vegetal au mari probleme în a-și valorifica producția, a spus premierul care a anunțat noi măsuri de sprijin. Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că se va consulta cu partenerii europeni și speră „să fie solidari cu acest demers”.

Au mari probleme în a-și valorifica producția din 2022 din cauza războiului din Ucraina și a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este de 60 de milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, și din bugetul național. Din informațiile mele, 30 de milioane de la Uniunea Europeană și 30 de milioane la bugetul național. Cam aceasta va fi și ponderea în viitor pentru acoperirea acestor urgențe ale fermierilor.

Guvernul dă 65 milioane lei în plus producătorilor de tomate

Guvernul are pe masă trei acte normative de sprijin pentru fermierii și agricultori.Unul dintre acestea este cel care aduce modificări Programului TOMATA.

Decidem continuarea și îmbunătățire a programului TOMATA. Alocăm 65 de milioane de lei în plus producătorilor, existând un record de beneficiari înscriși în acest an, peste 22.000 de la debut. Avem un program peste 100.000 de fermieri care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei, iar producția internă a crescut cu 20%.

Guvernul adoptă normele de aplicare pentru INVESTALIM

Premierul Ciolacu a anunțat adoptarea normelor de aplicare a programului INVESTALIM.

Creștem capacitatea de procesare a produselor agroalimentare ca să nu mai exportăm, ca și până acum, materie primă și să importăm alimente procesate în afara țării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, mai exact 150 de milioane de euro anual, a declarat premierul Ciolacu.

Procedura de implementare a Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 stabilește modalitatea de acordare a ajutorului de stat.

Conform Anexei, pentru a beneficia de ajutor de stat, întreprinderea solicitantă trebuie să obţină un acord pentru finanţare din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Depunerea și înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează în sesiuni de 30 de zile calendaristice. Perioada de depunere și înregistrare a cererilor se comunică de către AFIR pe website-ul www.afir.info cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data deschiderii sesiunilor.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Victor Ponta, despre Blocul Democratic: „PSD și PNL s-au unit. Este o reevaluare pe care o apreciez”

Kelemen Hunor nu exclude o nouă coaliţie cu PSD şi PNL după alegerile din 2024 și spune că „a trecut supărarea” după scoaterea UDMR de la guvernare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii