VIDEO | MOȚIUNE SIMPLĂ. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Românii sunt obosiți de minciuni, de circ și de țipete

Publicat: 18/09/2023, 18:14

Calomnie, atacuri la persoană și minciuni. Așa cataloghează ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, moțiunea simplă depusă pe numele său de USR și Forța Dreptei. Textul moțiunii s-a citit luni și va fi supusă miercuri la vot în plenul Camerei Deputaților.  

În textul moțiunii, semnatarii îl acuză pe ministrul Rafila, printre altele, de „eșecul” Planului Național de Cancer, de refuzul de a face investiții prin PNRR și de „incapacitate de a răspunde nevoilor critice ale populații în situații de urgență”. Alexandru Rafila a răspuns, de la tribuna Camerei Deputaților că sunt „doar vorbe goale și acuzații demagogice”, adăugând că românii au obosit de „circ și țipete”.

E trist pentru democrație să vezi populismul deșănțat în acțiune. Moțiunea este un rezultat, un rezumat al postărilor de pe Facebook al unei persoane care nu este nici medic, nu are niciun fel de experiență în conducerea unităților medicale, un delator de profesie.

Ministrul Sănătății a răspuns acuzației că a „scos spitalele din PNRR”. Rafila a clarificat procedura prin care s-a diminuat partea de granturi cu 2,1 miliarde lei și a dat asigurări că Executivul României nu renunță la niciun spital.

Suma de 14 miliarde de euro  a fost calculată plecând de la o estimare a creșterii valorii produsului intern brut pentru anul 2020, mai mică de 5% creșterea economică raportată de premierul Florin Cîțu pentru anul 2020 a fost mai mare decât cea estimată inițial. Comisia Europeană a solicitat României, conform regulamentului de aplicare PNRR o diminuare de 2,1 miliarde de euro numai pentru fondurile nerambursabile de la ministerele beneficiare ale acestor granturi. Realocarea proiectelor din sănătate către o altă sursă de finanțare s-a făcut ținând cont de câteva principii de bază regăsit de PNRR, cele mai importante fiind reprezentate de necesitatea de a respecta procentele obligatorii privind neutralitatea climatică și gradul de digitalizare care trebuiau să rămână neafectate pentru ansamblul PNRR. Guvernul României nu renunță la niciunul dintre proiectele incluse inițial în PNRR. Este esențial să știți construcția de unități spitalicești noi nu s-a blocat, contractele nu s-au reziliat și nici nu se vor rezilia, a sus ministrul Rafila.

În timpul declarației lui Rafila, șeful AUR, George Simion, a mers la tribună cu pancarte cu texte adresate atât ministrului Rafila, cât și USR-ului, cu țintă spre primarul Clotilde Armand.


După citirea moțiunii, USR a acuzat PSD și PNL că „fac scut” în jurul lui Alexandru Rafila.

Votul asupra moțiunii simple depuse de USR și Forța Dreptei va fi dat miercuri, dar deputații PSD și PNL s-au poziționat deja, cu prilejul dezbaterii de astăzi, în apărarea ministrului care îi lasă pe români fără spitale noi și moderne, se arată într-un comunicat al USR.

CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila anunță digitalizarea spitalelor prin PNRR. 100 de milioane de euro vor fi alocați spitalelor pentru digitalizare, susține acesta

Stelian Ion, USR, amendat pentru protestul anti-Rafila, de la Ministerul Sănătății. Deputatul consideră că este un act politic de intimidare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sistemul de pensii din România, modificat din această lună. Ce se întâmplă cu toate contribuțiile
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
Imagini uluitoare dintr-un palat recuperat de Primăria Timișoara de la interlopi: Uși blindate și mobilier...
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Cu câte sticle a venit un tânăr la centrele de reciclare. Primește 50 de bani...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Loteria Română și-a schimbat sigla cu o pictogramă ce poate fi descărcată gratuit de pe...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Unde a fost prinsă Eva, fata soților Andra și Cătălin Măruță. Imaginile cu micuța dansatoare...
ORAȘUL din România cu CELE MAI MULTE BISERICI! Aici este cu adevărat RAIUL pe...
Alertă la granița NATO! Vladimir Putin pregătește o lovitură în Balcani
FMI cere tăieri în carne vie. Dezastru economic pentru România
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Rozi: Auzi mă, Gheorghe! Avem două fete frumoase, iar vecinu’ Săndel trage cu...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...