VIDEO| PNL i-a trimis lui Marcel Boloș o propunere de modificare a Codului Fiscal după discuțiile privind pensiile private. Reacția lui Marcel Ciolacu

Publicat: 29/11/2023, 14:50
Actualizat: 29/11/2023, 18:18

Specialiștii Partidului Național Liberal au întocmit o propunere de modificare a prevederilor din Codul Fiscal privind la impozitarea pensiilor private, recent criticate în spațiul public, propunere pe care au înaintat-o ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. În replică, premierul Marcel Ciolacu i-a transmis membrului liberal din Cabinetul său să analizeze documentele și să găsească soluția care nu va mai provoca speculații.

„Grupul fiscal al PNL, care întrunește finanțiștii partidului și ai mediului universitar, au transmis, în concret, ministrului Finanțelor, dl. Marcel Boloș, propunerea de protejare a pensiilor private de o impozitare progresivă. Amestecând partea de contributivitate cu cea de necontributivitate, inițiatorul, în speță Ministerul Muncii, a dat naștere unor interpretări nedorite, în sensul că pensiile private pot fi impozitate pe modelul pensiilor speciale. Textul propus pentru ordonanța «trenuleț» este rodul discuțiilor cu toți reprezentanții pieței și ai beneficiarilor”, se arată în documentul de poziție transmis, miercuri, de liberali.

Miza modificărilor legislative

Poziția lor oficială vine după ce Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România  a transmis, luni, un avertisment privind existența unei ambiguități în Codul Fiscal, care ar fi în dezavantajul contributorilor la fondurile de pensii private, atât obligatorii, cât și facultative.

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% – așa cum e în prezent şi precum la pensiile plătite din sistemul public, de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România, potrivit sursei citate.

APAPR solicita luni, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private şi cel necontributiv al pensiilor speciale. În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

„Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creştere exponențială. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI şi Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei către aproape 210.000 de beneficiari. Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023. Aceasta este aproape de suma totală de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creştere exponențial este estimat să continue şi anii următori”, se arată în comunicatul APAPR.

Ce propun liberalii

Conform documentului transmis de PNL, propunerea de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, text care va intra în vigoare la 01.01.2024, prevede:

„Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5)

Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5) nemodificate

(6) Pentru veniturile din pensii private încasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi respectiv ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale se aplică o cotă de impunere de 10%, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conform prevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol”, precizează propunerea transmisă de grupul fiscal al PNL și acceptată de ministrul Finanțelor Publice.

„PNL rămâne solidar cu cei peste 8 milioane de români care sunt beneficiarii pensiilor private, după o viață de muncă activă. PNL este partidul care a oprit naționalizarea Pilonului 2 de pensii și, nu de puține ori, ultima dată la angajarea răspunderii guvernului Ciolacu. PNL este garantul că atât timp cât vom fi la guvernare, nimeni nu se atinge de pensiile private ale celor care muncesc cinstit”, a transmis deputatul Florin Roman, vicepreședinte PNL.

„Nu există așa ceva!”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la debutul ședinței de Guvern, că statul nu are o intenție ascunsă legată de Pilonul 2 de pensii obligatorii administrate privat.

„Vreau să lămurim din start orice speculaţie despre intenţia ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii. Nu există aşa ceva! Acum două luni, eram cu toţii acuzaţi că-l naţionalizăm, acum că-l vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan. Mai mult, vreau să îi rog pe domnii de la USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri şi pentru celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie şi să nu mai manipuleze în presă ştiri false, cum este aceasta că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naţionalizeze Pilonul II, astfel încât să acopere ştirile cu astfel de ştiri”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

„Îl rog pe domnul ministru Boloş să propună soluţia pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal ce au fost invocate că ar lăsa loc de speculaţii”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

În cei 15 ani de existență, Pilonul II a ajuns la 8,1 milioane de participanți, dintre care aproximativ jumătate activi, 117 miliarde de lei acumulați, dintre care trei sferturi reprezintă contribuțiile virate în sistem și un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câștigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete