VIDEO | Reacția lui Marcel Ciolacu față de cele mai recente proteste: „Ne-am asumat tot ce am promis”

Publicat: 08/06/2023, 13:54

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a reiterat promisiunile făcute sindicaliștilor privind majorările salariale din educație.

Marcel Ciolacu a declarat că liderii celor mai mari partide din coaliția de guvernare își asumă promisiunile făcute sindicaliștilor. Cabinetul a adoptat joi, 8 iunie, Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, pe fondul protestelor din ultima perioadă a cadrelor didactice.

„Este un acord pe care l-am semnat împreună cu dl prim ministru, care are și calitatea de președinte al Partidului Național Liberal, iar eu președinte al Partidului Social Democrat, în care ne-am asumat tot ce am promis – și am și făcut o parte – celor de la sindicate. Și cred că lucrurile așa se vor întâmpla, pentru că niciun om politic nu își permite, când își asumă un astfel de lucru, să facă altfel”, a declarat Marcel Ciolacu joi dimineață.

„Cred în continuare că în perioada următoare cei mai importanți sunt copiii și să liniștim părinții și să depășim această perioadă. Pe urmă, până pe 15 iulie, așa cum ne-am angajat, împreună cu ministrul Muncii, o să definitivăm grila care va intra în noua lege a salarizării”, a precizat liderul social-democrat.

„Avem un angajament politic că aceste lucruri se vor întâmpla”

Potrivit lui Marcel Ciolacu, toate solicitările liderilor de sindicat de la începutul au fost în acest moment acoperite direct sau prin acte normative.

Liderul PSD a subliniat – întrebat fiind dacă Guvernul ar putea aproba o ordonanță privind majorările salariale, dat fiind că memorandumul nu are putere legală – că Executivul nu poate emite un astfel de act normativ care să refere la o lege viitoare.

„Îmi pare rău că actualul Guvern și actuala Coaliție, până la urmă, trebuie să răspundă pentru lucruri pe care trebuia să le facă alții în 30 de ani. Dar, în acest moment, repet, avem un angajament politic că aceste lucruri se vor întâmpla”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat care sunt pașii următori dacă mișcările de protest vor continua – așa cum anunțat sindicaliștii – Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că rațiunea va fi pe primul loc.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la debutul ședinței în care s-a adoptat memorandulul, că educația este o prioritate a coaliției.

„Înțelegem foarte bine că în ultimii 30 de ani s-au acumulat o serie întreagă de neajunsuri care au impactat asupra sistemului de educație și asupra procesului de educație. Tocmai de aceea, în deciziișle asumate politic atât prin proiectul România educată, cât și prin pachetul de legi ale Educației, am căutat să dăm încredere că educația și sănătatea sunt priorități pentru coaliția de guvernare, sunt priorități în cadrul programului de guvernare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Conform sindicaliștilor, vineri, 9 iunie, în București sunt așteptate să iasă la miting peste 20.000 de cadre didactice.

„Nu renunţăm la proteste! Peste 20.000 de oameni sunt aşteptaţi mâine, 9 iunie 2023, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei! Împreună vom pleca spre Palatul Cotroceni!”, se arată pe pagina de Facebook a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Memorandumul poate fi consultat aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×