VIDEO | Un nou punct mobil de comandă a intrat joi în dotarea IGSU/ Predoiu: Situațiile de urgență reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată

Publicat: 30/11/2023, 13:33

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a fost prezent la evenimentul prilejuit de intrarea în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a punctului național mobil de comandă. La evenimentul din curtea MAI au participat ambasadorul Israelului, Reuven Azar, secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, dar și inspectorul general, Dan Iamandi.

IGSU se poate mândri începând de joi, 30 noiembrie, odată cu intrarea în dotarea sa a Centrului de comunicaţii al punctului de comandă mobil naţional şi a două centre de comunicaţii ale punctelor de comandă mobile de nivel mediu că vor ajuta pompierii salvatori să acționeze mai eficient în misiunile lor.

Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, în România situațiile de urgență încă mai reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată, odată cu avansul tehnologic al unor echipamente civile care pot pune viața oamenilor în pericol.

Situațiile de urgență, din păcate, reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată pentru forțele și capacitățile Ministerului Afacerilor Interne, din multiple cauze, de la schimbări climatice, până la complexitatea unor instalații care se folosesc în viața de zi cu zi, în activitatea socială și economică, ce pot uneori produce accidente, situații-limită, în care e nevoie să avem o capacitate de răspuns, a precizat Cătălin Predoiu.

Acesta a mai subliniat importanța planficării și comunicării în astfel de situații limită, unde salvatorii trebuie sa acționeze rapid atunci când cu fiecare minut pierdut viața oamenilor poate fi pusă în pericol.

„În astfel de situații, este esențială planificarea și comunicarea. Or, aceste centre de comandă pe care le avem în față, sunt elemente-cheie, importante, pentru o bună planificare a acțiunii în teren și pentru o bună comunicare”, a adăugat Predoiu.

Datele tehnice ale Punctului Național Mobil de Comandă

Punctul Național Mobil de Comandă este singurul de acest tip din țară și permite funcționarea autonomă a unui punct operativ avansat și conducerea optimă a resurselor pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Acesta este configurat ca tren rutier compus din autotractor şi semiremorcă care are capabilitatea de a se extinde pentru a crea spațiul de lucru adecvat funcționării unui Punct Operativ Avansat, transmite IGSU.

Sursa/ IGSU

Semiremorca are în configurație o cameră tehnică cu echipamente de comunicații de ultimă generație, o sală de briefing și o sală de conducere operativă. Acesta are capabilitatea de a se interconecta la infrastructura proprie IT&C a MAI prin mai multe medii de comunicații, inclusiv radio și satelitare.

Centrul dispune de piloni de comunicații extensibili la 18 m, respectiv 30 m înălțime, care permit asigurarea conexiunilor de date de mare capacitate, precum și acoperirea radioelectronică în zona de dispunere.

Centrele de comunicații ale Punctelor de Comandă Mobile – nivel Mediu fac parte din cadrul componentei dislocabile a sistemului IT&C al IGSU și asigură:

1. sprijinul proceselor de comandă-control în toate etapele misiunilor de intervenție
2. suport pentru planificare, decizie și intervenție rapidă în gestionarea intervențiilor
3. schimburi informaționale
4. suport pentru asigurarea mobilității punctelor de comandă

Sursa/ IGSU

Tehnica de intervenție este achiziționată prin proiectul VIZIUNE 2020, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2020) și a fost distribuită după cum urmează:

Punctul Național Mobil de Comandă, în valoarea de 7.609.670,09 lei, inclusiv TVA, la Centrul de Comunicații și Informatică al IGSU, iar 20 de Centre de Comunicații ale Punctlor de Comandă Mobile – nivel Mediu, în valoare de 1.348.032 lei/autospecială, inclusiv TVA, la ISU AG, ISU AB, ISU AR, ISU BN, ISU BR, ISU BH, ISU BV, ISU BC, ISU CJ, ISU DB, ISU GR, ISU GL, ISU HD, ISU NT, ISU OT, ISU PH, ISU SJ, ISU SV, ISU VL și ISU VN.

De asemenea, până la sfârșitul acestui an, alte 13 centre urmează a fi recepționate și distribuite în județele BT, BZ, CL, CT, CS, CV, GJ, HR, IL, SB, TL, SM, VS, mai arată IGSU.

Sursa: MAI/ IGSU

CITIȚI ȘI:

REPORTAJ | Nicolae Ciucă a lansat Sistemul Garanție-Returnare / „Să ne bucurăm de o Românie mai curată”

VIDEO | Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă participă la învestirea noului șef al Statului Major al Apărării, Vlad Gheorghiță

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică