Viorica Dăncilă: Dacă va fi numită Kovesi procuror-șef european și se adeveresc acuzațiile, România va plăti

Publicat: 25/07/2019, 12:10

Viorica Dăncilă a afirmat că, în cazul în care Laura Codruța Kovesi va fi numită procuror-șef european și se vor adeveri acuzațiile care îi sunt aduse în țară, atunci România „va plăti factura” și va pierde credibilitatea în rândul instituțiilor UE.

„Asupra doamnei Laura Codruța Kovesi planmează mai multe suspiciuni. Eu nu spun că este vinovată sau nevinovată. Nu o cunosc pe doamna Kovesi, dar planează anumite lucre asupra doamne Kovesi. A plecat ca procuror general al DNA nu pentru că a vrut dumneai, ci pentru că a existat un raport. Eu cred că era bine să își rezolve aceste probleme în țară, care creează semne de întrebare și pe urmă să meargă să candideze la Bruxelles. De aceea am spus că e nepotrivită, nu pentru că aș avea ceva împotriva ei. La doamna Kovesi vorbim de procuror european în domeniul justiției”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri, la Digi 24.

Premierul a adăugat că este importantă imaginea României, iar dacă Laura Codruța Kovesi va fi aleasă la șefia Parchetului UE și acuzațiile la adresa ei se vor adeveri, atunci instituțiile eurpoen vor spune că România are o problemă cu procurorul-șef european.

„Vă întreb un lucru? E numită doamna Kovesi dacă una dintre acuzațiile la adresa ei se vor adeveri, ce vom face noi ca țară? Pentru mine e importantă imaginea de țară, e important ca noi ca țară să ne câștigăm credibilitatea. Atunci, pornind de la aceste considerente, am spus că nu o susțin pe doamna Kovesi. În momentul în care să presupunem, mi-aș dori ca doamna Kovesi nu aibă nicio problemă, dar dacă va fi o problemă, toți din instituțiile europene se vor retrage. Toți vor spune România are o problemă cu procurorul european. Atunci cine va plăti factura? Nu va fi plătită pe persoană fizică, ci noi toți ca țară o vom plăti. Susținerea mea contează mai puțin, dacă va fi susținută în instituțiile europene atunci va fi numită procuror european”, a explicat Dăncilă.

Șeful Executivului a amintit și de faptul că Laura Codruța Kovesi a fost schimbată de la șefia DNA tot în urma unui raport făcut de Tudorel Toader, ministru al Justiției la acea vreme.

„Nu știu unde sunt anchetele, dar am înțeles că sunt niște anchete, dosare la adresa dumneai și modul în care a gestionat această funcție în România a fost defectuos, pentru că de aceea a fost și schimbată. Știu că domnul Toader a făcut un raport la adresa ei, iar apoi a fost schimbată de președintele Iohannis”, a conchis Viorica Dăncilă.

În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Pe 28 martie, Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de anchetă a magistraților, însă măsura a fost contestată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ulterior revocarea măsurii controlului judiciar.

Pe 19 iulie, președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a promis lui Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică, că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert de la conducerea Parchetului European și o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru această funcție, a anunțat Administrația Prezidențială.

Totodată, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, a anunțat Guvernul de la Sofia, citat de site-ul novinite.com.

Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susținerea față de Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, conform unui comunicat de presă al instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată