Vlad Stoica, șeful Cancelariei lui Victor Ponta, audiat în dosarul Duicu. Premierul: „Toată lumea să fie audiată!”

Vlad Stoica, șeful Cancelariei lui Victor Ponta, audiat în dosarul Duicu. Premierul: Toată lumea să fie audiată!
Publicat: 25/06/2014, 11:42
Actualizat: 23/03/2016, 07:46

Șeful Cancelariei premierului, Vlad Ștefan Stoica, a venit, miercuri, la DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți Adrian Duicu este acuzat de trafic de influență. Întrebat despre audierea lui Vlad Ștefan Stoica, avocat și vechi prieten al său, premierul Victor Ponta a susținut că nu știe acest detaliu, însă este „foarte bine”.

La intrarea în sediul DNA, Vlad Stoica a refuzat să dea orice explicație publică, cu argumentul că nu este o persoană publică.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Vlad Stoica a fost citat să se prezinte la DNA pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul lui Adrian Duicu. Președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, Ștefan Ponea, și omul de afaceri Constantin Popescu sunt cercetați în arest pentru fapte de corupție.

„Nu cunosc programul justiției și nici nu trebuie să îl cunosc. Foarte bine. Toată lumea să fie audiată”, a comentat premierul Victor Ponta, aflat la Parlament, la cererea jurnaliștilor.

Gândul a relatat, citând referatul procurorilor DNA, că Adrian Duicu a descris, într-o serie de convorbiri telefonice interceptate, cum a făcut trafic de influență în anticamera cabinetului lui Victor Ponta din Palatul Victoria. Anchetatorii au susținut că în data de 13 iunie 2013 Duicu s-ar fi aflat în Palatul Victoria, unde și-ar fi traficat influența pentru șeful Poliției județene Mehedinți, Constantin Ponea, pentru ca acesta să fie numit într-o funcție de conducere la Ministerul de Interne. Procurorii anticorupție susțin că Duicu l-ar fi informat pe Ponea chiar de la cabinetul premierului că la discuțiile de la Palatul Victoria se afla și ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, iar șeful Poliției a fost și el convocat. Nimeni nu a explicat însă cum și prin intermediul lui i s-a facilitat lui Adrian Duicu accesul în Palatul Victoria.

Premierul Victor Ponta declara, în 14 aprilie, că nu s-a întâlnit cu șeful CJ Mehedinți Adrian Duicu și nici nu a discutat cu acesta despre schimbări în poliție, precizând că DNA nu a arătat că Duicu ar fi venit efectiv la el, ci că așa susținea acesta.

Adrian Duicu este acuzat de trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu și două infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Constantin Ștefan Ponea, șeful IPJ Mehedinți la data faptelor, este acuzat de trafic de influență și cumpărare de influență, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuție cu șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, că are influență asupra unor membri ai Guvernului, unor funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, precum și asupra unor consilieri locali din Consiliul Local Orșova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcționarii publici din conducerea MAI și pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, să îl mențină temporar pe Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obținut cele două suprafețe de teren, în urma intervenției lui Duicu, care și-a folosit influența asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu.

Președintele CJ Mehedinți i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice