Voiculescu, din nou la Poliție în dosarul șantajului: „Sunt pregătit de orice”

Voiculescu, din nou la Poliție în dosarul șantajului: „Sunt pregătit de orice
Publicat: 05/07/2014, 12:34
Actualizat: 03/07/2016, 04:38

Fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a mers, sâmbătă, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov, unde trebuie să se prezinte conform obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar, luată în cazul său în noul dosar în care este acuzat de șantaj, după ce ar fi amenințat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, iar unul dintre ei ar fi încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Voiculescu a spus că pe Nelu Iordache, care ar fi unul dintre denunțătorii din dosarul său, nu l-a mai văzut de 20 de ani. „Cum poți să șantajezi pe cineva pe care nu l-ai mai văzut de 20 de ani?” a spus Dan Voiculescu.

El a precizat că trebuia să plece în iulie în vacanță cu familia, dar și-a anulat biletul și pe 3 iulie și-a trimis familia în concediu.

„Probabil că nu s-a aflat că eu nu plec și pe 3 iulie au fost chemați vreo trei-patru ca să dea declarația asta (…) Procurorul trebuia să fie informat că mi-am anulat biletul de avion”, a mai spus Voiculescu, precizând că și-a anulat biletul pe 1 iulie, când a aflat că trebuie să fie la instanță pe 6 iulie, pentru dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Vociulescu a mai spus că marți se judecă la Tribunalul București contestația la măsura controlului judiciar din noul dosar și judecătorii vor decide dacă mențin sau nu măsura, iar luni merge la Curtea de Apel București să dea declarații în dosarul ICA.

Întrebat de ce a cerut strămutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel București la o altă instanță, Voiculescu a răspuns: „Pentru că e o mare presiune pe Curtea de Apel București”.

„În ziua în care a fost arestat judecătorul Mustață, în dimineața în care trebuia să judece cazul, discuta cu partenerii lui de afaceri ce face cu cazul meu, că nu este nimic în el (…) Ce a vrut să spună, că nu poate să achite într-un dosar al DNA și în același timp nu era nimic în dosar?”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă este pegătit pentru o eventuală condamnare în dosarul ICA, Voiculescu a spus: „Sunt pregătit pentu orice, inclusiv pentru asta. Am intrat într-o bătălie, când intri în bătălie, trebuie să te aștepți că mai și pierzi”.

Întrebat cum comentează informația că ar fi implicat în scandalul Mircea Băsescu – Bercea Mondial, Voiculescu a răspuns: „O prostie, că eu i-am dat lui Bercea un milion ca să îl dea nu știu cui. Nu-l cunosc pe Bercea, pe fiul lui, pe neamul lui, pe mama lui (…) Nu mă întâlesc cu oameni care nu au calitatea să se întâlnească cu mine”.

Dan Voiculescu a fost audiat joi la DNA în noul dosar în care este cercetat pentru șantaj. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând din 3 iulie, față de Dan Voiculescu, pentru „șantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (șapte acte materiale)”.

Dan Voiculescu a contestat măsura controlului judiciar, dosarul urmând să se judece în 8 iulie, la Tribunalul București.

Potrivit ordonanței de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu „a amenințat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri și administratori a trei companii că, în situația în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact – n.r.) pe care, în fapt, îl conduce, va declanșa o agresivă campanie de discreditare”.

Sub această amenințare, susțin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denunțător în cauză, i-ar fi achitat lui Dan Voiculescu suma totală de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparținând acestuia.

DNA mai susține că un al doilea om de afaceri, denunțător la rândul său, „deși s-a simțit direct și puternic amenințat, a refuzat categoric să cedeze șantajului, amenințării și constrângerii, așa încât, trustul controlat de inculpat a declanșat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri”.

Nicolae Palfi și Octavian Crețu, acționari la Romaqua, ar fi – potrivit unor surse judiciare – doi dintre oamenii de afaceri șantajați de Dan Voiculescu, prin amenințări cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

La ieșirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, Dan Voiculescu a menționat numele lui Palfi, având însă dubii cu privire la corectitudinea acestuia și adresându-i-se, pentru lămuriri, avocatului său.

Contactat de MEDIAFAX, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Crețu, nu a dorit să comenteze subiectul, dar a ținut să sublinieze: „Să lăsăm justiția să lămurească”.

Potrivit unor surse judiciare citate de „Gândul”, omul de afaceri Nelu Iordache ar fi de asemenea unul dintre denunțătorii din dosarul în care Dan Voiculescu a fost pus sub control judiciar.

Din probele administrate în acest dosar rezultă că, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul îmbunătățirii și menținerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunțători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecție împotriva denigrării.

„Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunțătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenție deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă Intact Media și a subliniat că lipsa promovării în media a activității companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de știri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3”, mai arată DNA.

Potrivit DNA, pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să respecte mai multe obligații, având totodată interdicții, între care acea de nu părăsi țara fără acordul anchetatorilor.

Dan Voiculescu este judecat în alte două dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

În dosarul ICA, la termenul din 7 iulie vor fi audiați inculpații, iar apărătorii acestora ar trebui să pună concluzii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer