Vosganian: Am ajuns în epoca „Ascultarea României”. Nu se justifică interceptarea unui demnitar pe mandat de siguranță națională

Vosganian: Am ajuns în epoca „Ascultarea României. Nu se justifică interceptarea unui demnitar pe mandat de siguranță națională
Publicat: 21/10/2017, 10:18
Actualizat: 29/03/2019, 05:35

Varujan Vosganian, ministrul Economiei în perioada decembrie 2012 -octombrie 2013, susține că a avut senzația că este ascultat și că în România s-a creat o adevărată „psihoză” în acest sens: „Sentimentul că am fost ascultat nu pot să spun că l-am avut, dar mi se pare că această afirmație poate fi credibilă pentru că această modă a ascultărilor în baza siguranței naționale părea destul de răspândită. Foarte des se întâmplă astăzi ca doi oameni, nu neapărat miniștri, când vorbesc între ei întâi să scoată telefoanele în afara camerei și după aceea să vorbească, sau când doi oameni vorbesc la telefon unul dintre ei spune: ‘Aș vrea să te întâlnesc, dar nu pot să îți spun la telefon’. Așadar, acest sentiment nu că există, acest sentiment a devenit o psihoză în România. Este o psihoză. Sentimentul că oamenii sunt ascultati și că sunt lucruri pe care nu le pot vorbi la telefon sau că este bine ca telefoanele să stea în altă parte atunci când ei vorbesc a devenit o psihoză națională”.

Întrebat dacă se justifică interceptarea unui ministru, Vosganian spune că „în mod normal pe siguranță națională nu se justifică nicio interceptare de demnitar pentru că în clipa în care ai suspiciunea că un ministru poate atenta la siguranța națională îl disloci. Eram membru în CSAT, aveam certificat ORNISS de acces la informații secrete. Păi, pe de-o parte îmi dai certificat ORNISS și aștepti să fiu în CSAT (…), iar pe de altă parte mă asculți pe motiv de securitate națională? Mi se pare absolut hilar (…)”.

Varujan Vosganian spune că țara a ajuns în epoca festivalul „Ascultarea României”.

„Dacă un om ca mine a fost ascultat, acest lucru s-a întâmplat numai din motivații de natură politică pentru ca oamenii politici să poată fi controlați și, eventual, intimidati și șantajați. S-au făcut cercetări in rem, o persoană este cercetată astăzi pentru ceva întâmplat acum 5-6 ani și brusc au început să iasă la iveală și convorbiri. Dacă ei știau atunci că persoană a comis (o infracțiune-n.r.) când au ascultat-o de ce au lăsat-o 6-7 ani până când au început cercetările. Înregistrările telefonice au devenit la un moment dat un fel de seriale televizate. Cred că într-adevăr, într-o anumită perioadă ascultarea convorbirilor telefonice a fost festivalul ‘Ascultarea României'”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Economiei.

Mariana Câmpeanu, ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale în perioada 7 mai 2012 – 5 martie 2014 (PNL) spune, la rândul ei, că nu are nicio dovadă că i-ar fi fost interceptate convorbirile: „Nu am nicio dovadă (că mi-a fost ascultat telefonul-n.r). Nu am avut niciun semnal, nu știu dacă este așa (cum spune domnul Puțura-n.r) sau nu. Personal nu m-a preocupat acest lucru și ca atare nici nu am observat nimic nelalocul lui”.

Pe de altă parte, colegul de Cabinet al Marianei Câmpeanu, Ovidiu Silaghi spune că în propriul dosar instrumentat de DNA apăreau interceptări care nu aveau nicio legătură cu siguranța națională.

Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor în perioada mai 2012 – decembrie 2012, pe de altă parte, e sigur că a fost interceptat de Servicii „Nu am avut impresia că am fost ascultat, am deja certitudinea. Apar înregistrări în dosarul pe care îl am din anul 2013 la DNA. Sigur nu era o măsură legală. Dacă faci interceptări pe siguranță națională ….ce apare în discuțiile acelea nu era de siguranță națională. Era o discuție de campanie electorală. Chiar este o abatere de la normele democratice și chiar sfidează statul de drept, nemaivorbind despre libertățile cetățenești”.

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost cercetat pentru că ar fi primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcții de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri.

Liviu Pop, fost ministru pentru Dialog Social și actual ministru al Educației susține că indiferent dacă este ascultat sau nu, vorbește liber la telefon.

„Eu vorbesc la fel de liber de când mă știu. Nu am avut niciun semnal că mi-e telefonul ascultat și nici nu am primit de la instituțiile statului vreo comunicare. Eu nu am obsesia telefoanelor ascultate”, a declarat Pop.

Alți foști miniștri spun că nu au avut semnale că au fost interceptați.

„Eu nu știu să fi avut convorbirile interceptate. Nu am primit niciodată niciun fel de document de la cineva din care să rezulte că aș fi avut convorbirile interceptate. Eu, personal, nu am văzut. NU știu ce s-a întâmplat cu alții, dar la mine o asemenea informație nu a ajuns”, arată și Robert Cazanciuc,ministru al Justiției în perioada 15 aprilie 2013 – 17 noiembrie 2015

Daniel Constantin, ministru al Agriculturii în perioada 7 mai 2012 – 17 noiembrie 2015: „Nu am primit niciodată niciun document, nicio informare. Autoritățile statului sunt cele care știu dacă s-a procedat într-un fel sau altul și care trebuie să clarifice dacă au fost astfel de situații”.

Fostul premier din acea perioadă, Victor Ponta, nu a putut fi contactat pentru o reacție în acest caz.

Președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Claudiu Manda (PSD), a relatat că fostul secretar de stat în Ministerul Justiției, Ovidiu Puțura, a declarat, în timpul audierii sale în comisiei, că majoritatea miniștrilor au avut convorbirile interceptate pe mandate de siguranță.

„Ce ne-a șocat a fost că, atâta timp cât s-a ocupat în Ministerul Justiției de aceste informații, în calitate de șef al structurii de securitate, în perioada 2012-2016, majoritatea miniștrilor au fost interceptați cu mandate de siguranță națională, iar din Parlament domnia sa a numit un număr impresionant de parlamentari, în general cei care sunt mai vocali de la fiecare partid. Sunt afirmații ale domniei sale, rămâne să vedem dacă se confirmă”, a declarat Claudiu Manda, adăugând apoi că declarațiile trebuie coroborate cu documente de la SRI.

Puțura ar fi confirmat că numărul mandatelor de interceptare cerute din considerente de siguranță națională a fost foarte mare. „A spus că, din informațiile pe care le are, sunt în jur de 2.500 de mandate anual de ascultare pe siguranță națională”, a spus Manda.

Ovidiu Puțura va fi audiat din nou săptămâna viitoare, urmând ca fostul secretar de stat să dea detalii legate de relațiile dintre anumiți judecători și ofițeri SRI și despre modul cum se emiteau mandatele de interceptare pe siguranță națională.

Fostul angajat SRI Daniel Dragomir a susținut, miercuri, că fostul secretar de stat în ministerul Justiției, Ovidiu Puțura, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, face parte din lista celor 65 de persoane care pot proba afirmațiile sale.

Comisia SRI intenționează să-l cheme la audieri pe fostul premier Victor Ponta, numele său fiind indicat în cadrul audierilor desfășurate până acum de Comisie cu referire la elemente din perioada guvernului USL, a precizat Claudiu Manda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA