Vosganian: Rectificarea bugetară este exclusiv PSD. ALDE nu își asumă nicio responsabilitate politică / Sunt semne de crispare

Vosganian: Rectificarea bugetară este exclusiv PSD. ALDE nu își asumă nicio responsabilitate politică / Sunt semne de crispare
Publicat: 01/08/2019, 14:58

Varujan Vosganian a declarat, joi, într-o conferință de presă la Iași, că a participat luni la o întâlnire cu premierul, ministrul Finanțelor și câțiva lideri ai PSD, împreună cu Daniel Chițoiu și Călin Popescu Tăriceanu, la o discuție despre buget.

„Am făcut obiecția că modul în care se face rectificarea bugetară nu prezintă o viziune de susținere a politicilor publice, mai ales reducerile de la Ministerul Culturii, Sănătății, Educației și al Transportului. Eu am ridicat chestiunea Ministerului Culturii și a situației financiare dificile în care se găsesc Teatrul Național și Opera din Iași, mai ales în ceea ce privește bunurile și serviciile. Am evidențiat și faptul că va fi foarte greu să susții în fața opiniei publice un buget care taie fonduri de la cultură și sănătate și adaugă jumătate de milliard la serviciile de informații”, a spus Varujan Vosganian.

În urma discuției de luni, urma ca miercuri după-amiază să mai aibă loc o întâlnire, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„Astăzi (n.r. joi ) am aflat că rectificarea va merge înainte. Este o rectificare exclusiv PSD, nu ne asumăm nicio responsabilitate politică pentru că ea nu s-a făcut prin consultarea noastră în toate treptele decizionale. Poate că până luni colegii noștri de la PSD își vor aminti că sunt într-o coaliție și vor discuta și cu noi. Înțeleg că există dificultăți de natură financiară în acoperirea deficitului bugetar, dar nu cred că soluția este amputarea polițelor publice fundamentale și a programului de investiții”, a declarat Vosganian.

Acesta a adăugat că, în cazul în care luni rectificarea apare în forma în care este, va trebui organizată o întâlnire a coaliției.

Vosganian: Este un avertisment foarte serios către PSD. Sunt semne de crispare

Varujan Vosganian a declarat că ALDE este dezamăgit de rectificarea bugetară făcută de PSD și lansează un avertisment „foarte serios” privind ignorarea cererilor din partea partidului său referitoare la politicile fiscale. El transmite că sunt deja semne de crispare în coaliția de guvernare.

„Noi ne-am manifestat în termeni destul de fermi dezamăgirea în legătură cu soluțiile găsite. Ele aveau în vedere reducerile finanțării pentru majoritatea politicilor publice, mă refer la Educație, Sănătate, Cultură și la ceea ce noi ținem foarte mult, programul de investiții pe care l-am anunțat în ianuarie, în schimb serviciile de ionformații și Adminsitrația Prezidențială aveau o creștere de jumătate de miliard de lei. Noi am spus că nu este o soluție care să fie compatibiliă cu flozofia noastră bugetară”, a declarat, joi, la Antena3, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian.

„Pe surse sau pe declarații aflăm tot felul de lucruri. În momentul de față ceea ce spun colegii de la PSD și ministrul Finanțelor e doar o variantă PSD, nu este o variantă a coaliței, pentru că noi n-am mai avut nicio discuție. Așteptăm în continuare de la ministrul Finanțelor un răspuns la solicitările noastre care au fost exprimate cu limpezime”, a mai transmis acesta.

De asemenea, deputatul ALDE a afirmat că, în contextul în care sunt două posibile candidaturi la prezidențiale din partea fiecărui partener de coaliție, sunt deja „niște semne de crispare” între ALDE și PSD.

În acest context, Varujan Vosganian a declarat că este un avertisment foarte serios pentru PSD privind ignorarea politicilor fiscal-bugetare dorite de ALDE.

„Dacă dânșii socotesc că în continuare suntem membri într-o coaliție, după ce nu și-au respectat promisiunea față de zioa de miercuri, eu cred că este firesc să ne ofere o reprogramare. Cred că în situația astra nu e vorba de nimic altceva decât de continuarea unei coaliții care, odată ce avem, două posibile candidaturi, are deja niște semne de crispare. Ceea ce spunem noi azi e un avertisemnt foarte serios. Mai este unul legat și de amnistia fiscală. Acolo, noi am solicitat ca alături de facilitățile acordate datornicilor, care ar putea să aducă fonduri suplimentare la buget și să susțină anumite companii în dificultate am solicitat facilități și pentru cei care-și respectă obligațiile. Noi nu putem să dăm sentimentul că suntem mai îngăduitori cu rău-platnicii decât cu bun-platnicii. Și această variantă a fost ignorată. Ceea ce spun eu astăzi este un avertisment foarte serios către colegii noștri de la PSD legat de politicile economice și fiscal-bugetare”, a declarat politicianul.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că rectificarea bugetară este programată pentru a fi adoptată de Executiv luni, motivând amânarea față de data de 31 iulie de faptul că avizul CSAT a fost dat cu întârziere.

Legat de informația că Guvernul va tăia bani de la anumite ministere, ministrul Finanțelor a replicat: „Ministerul de Finanțe nu taie fonduri, pentru că nu avem acest atribut legal. Eventual poate fi discuția de relocări de fonduri dar fiecare ministru în parte va veni în fața dumneavoastră. Eu o să prezint chestiunile macro și după aceea colegii mei pe fiecare domeniu în parte vă va explica vizavi de fondurile pe care le au la dispoziție, stadiul de execuție al acestora”.

Totodată, referitor la acuzațiile ALDE privind tăierile bugetare de la ministerele Educației, Transporturi, Sănătate dar și de la investiții, Eugen Teodorovici a spus: „Tot timpul am îmbinat cele două curente stânga și dreapta și atunci cu siguranță nu poate reproșa chiar nimeni tăierea de la investiții, sunt un adept al investițiilor și sprijin. Nu am tăiat de la investiții. Noi am luat în calcul execuția la momentul la care se face rectificarea bugetară, nu vor să zic așa blocaje sau nici un fel de sincopă în a deconta facturile venite pe investiți. Despre supărare nu există am văzut și aici o știre că ne-am certat și nu mă cert cu nimeni”.

Consiliul Suprem de Apărare al Țării a avizat în ședința de marți propunerile de rectificare bugetară pentru instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale, în anul 2019, potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială după ședința Consiliului.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu declara că există nemulțumiri în rândul partidului său în legătură cu faptul că, la rectificarea bugetară, sumele pentru ministerele Educației, Sănătate și Transporturi, precum și cele pentru investiții au fost reduse.

Pe de altă parte, Tăriceanu critica majorarea cu peste jumătate de miliard la bugetele SRI, SIE și STS.

Liderii PSD-ALDE au discuta luni într-o ședință a coaliției de guvernare despre aspecte legate de rectificarea bugetară, însă ALDE a ieșit la fel de nemulțumit după întâlnire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață