Zeci de mii de români la coadă, în Diaspora. Ponta, în urmă cu două săptămâni: Echipa MAE pleacă dacă vreun român din diaspora nu va putea vota

Zeci de mii de români la coadă, în Diaspora. Ponta, în urmă cu două săptămâni: Echipa MAE pleacă dacă vreun român din diaspora nu va putea vota

Premierul Victor Ponta declara pe 4 noiembrie că ce s-a întâmplat în turul I la Londra și la Paris, unde au fost oameni care au vrut să voteze și nu au putut, este ”inacceptabil”.

„Este inacceptabil, este o disfuncționalitate de organizare, pentru că au fost aceleași număr de secții de vot, același număr de votanți, cu o mică diferență, 146.000 la 160.000, dar a fost un sistem antifraudă și bun, foarte bine că a fost, pentru ca să nu se mai întâmple ce a fost în 2009, dar care a presupus un timp foarte lung, completare și oamenii nu au mai putut să voteze. Azi (n.r. marți, 4 noiembrie) a fost Biroul Electoral Central, pentru că toate măsurile le poate lua BEC, iar noi am pus la dispoziția MAE toate resursele financiare, oameni necesari ca să fie totul în regulă. Ministrul de Externe va fi cred că la Londra (n.r. Ponta vorbea de Titus Corlățean, care între timp și-a dat demisia și a fost înlocuit de Teodor Meleșcanu) , toți secretarii de stat și conducerea Ministerului de Externe vor fi la Berlin, la Paris, unde au fost probleme în trecut, iar le-am spus foarte clar: pe 16 noiembrie trebuie să voteze toți românii care vor să voteze. Dacă rămâne un român care a vrut să voteze și care din cauza organizării nu a votat, pleacă toată echipa de la MAE. Cât mai sunt încă prim-ministru pot să iau încă asemenea măsuri, după aceea le va lua domnul Tăriceanu (n.r. propunerea lui Ponta pentru prim-ministru). Deci lucrurile clar se vor îndrepta”, a spus Ponta, la Antena 3.

Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, de aproape trei ori mai mult față de scrutinul din 2 noiembrie, cei mai mulți votanți înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franța și Germania.

Situația din primul tur pare, însă, să se repete. Zeci de mii de români stau la cozi la secțiile de votare din Europa, unii dintre ei așteptând încă de la orele 5.00-6.00 dimineața, înainte de deschiderea secțiilor de votare. La Consulatul de la Munchen, peste 4.000 de români stau la coadă de ore în șir și protestează față de măsurile organizatorice luate de autoritățile române. La Paris, peste 5.000 de oameni așteaptă să voteze la cele două secții de votare, unde cozile s-au format, de asemenea, înainte de deschiderea urnelor. Și în alte orașe ale Europei, precum Londra, Bonn, Torino, Copenhage cozile sunt foarte mari. Detalii AICI.

Teodor Meleșcanu, numit ministru interimar la Externe după demisia lui Titus Corlățean ca urmare a problemelor din primul tur din Diaspora, s-a declarat surprins de numărul mare de votanți aflați la Paris.

„Cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înțeleagă foarte bine că având în vedere dorința mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-și exercita votul. Din calculele pe care le-am făcut rezultă că, în mod normal, cu această organizare, cu toate măsurile, ar putea să voteze toți cei care se prezintă la vot.. Pentru moment nu avem secții descompletate”, a declarat Teodor Meleșcanu.

El le-a transmis românilor care ajung la cozile din Paris, care acum sunt uriașe, să se îndrepte la o secția aflată la peste 350 km de Paris „unde coada nu este mare, iar orașul este superb”. Vezi AICI articolul integral.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...