Zeci de organizații din țară și diaspora cer președintelui să nu promulge modificarea codurilor penale: Legea ne aruncă în afara UE, ne izolează!

Redactor:
Dora Vulcan
Zeci de organizații din țară și diaspora cer președintelui să nu promulge modificarea codurilor penale: Legea ne aruncă în afara UE, ne izolează!
30 de organizații civice din țară și din străinătate îi cer președintelui Iohannis să nu promulge legea prin care au fost modificate miercuri în parlament codurile penale și opoziției să sesizeze Curtea Constituțională pentru încălcarea articolului privind exercitarea suveranității în nume propriu.

Organizațiile se arată îngrijorate de votul dat miercuri, în Camera Deputaților, de 180 de parlamentari care au votat modificarea codurilor penale în varianța propusă de comisia Iordache, „cu intenția vădită de a transforma România într-o țară condusă legal de hoți”, se spune în scrisoarea deschisă a celor 30 de organizații civice, remisă MEDIAFAX.

„Votul favorabil a arătat că 180 de parlamentari nu exprimă interesele alegătorilor, ci ale unor grupări de tip mafiot. Votul exprimat individual de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a dovedit sfidarea și sacrificarea întregii națiuni pentru binele personal. Alesul Dragnea a folosit Parlamentul României ca pe o instanță în care s-a erijat în judecătorul Dragnea care îl iartă pe condamnatul penal Dragnea. Considerăm acest lucru inadmisibil și impardonabil într-un stat de drept”, se spune în document.

Semnatarii spun că, prin votul dat miercuri „demnitari și funcționari care practică abuzul în serviciu, fură, sunt corupți, inclusiv foști demnitari condamnați penal ar putea deține curând un cazier curat” și că, odată ce ar fi promulgată, legea „ne-ar arunca în afara Uniunii Europene, ne-ar izola, transformându-ne într-o republică bananieră, enclavă a corupției și ilegalităților. Spunem la unison că suntem cetățeni europeni și dorim să rămânem în Uniunea Europeană!”

Autorii apelului spun le amintesc parlamentarilor care au votat modificările la coduri în varianta venită de la comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache că ” voturile cetățenilor nu sunt cecuri în alb care să le permită sacrificarea interesului public unor interese personale.”

Ei cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea și partidelor din opoziție să sesizeze Curtea Constituțională privind articolul din legea fundamentală care stabilește că „nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.”

Textul integral al apelului:

Votul nu validează hoția!

Asociațiile, comunitățile și mișcările civice semnatare exprimă îngrijorarea față de situația gravă din parlament. 180 de parlamentari au votat modificarea codurilor penale în varianta propusă de comisia Iordache, cu intenția vădită de a transforma România într-o țară condusă legal de hoți. Demnitari și funcționari care practică abuzul în serviciu, fură, sunt corupți, inclusiv foști demnitari condamnați penal ar putea deține curând un cazier curat.

Promulgată, această lege ne-ar arunca în afara Uniunii Europene, ne-ar izola, transformându-ne într-o republică bananieră, enclavă a corupției și ilegalităților. Spunem la unison că suntem cetățeni europeni și dorim să rămânem în Uniunea Europeană!

Partidele aflate în coaliția de guvernare trebuie să știe că voturile cetățenilor nu sunt cecuri în alb care să le permită sacrificarea interesului public unor interese personale.

Cerem președintelui României să nu promulge legea. Cerem partidelor din opoziție să sesizeze Curtea Constituțională privind încălcarea art. 2 alin. (2) din Constituție: „Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.” Votul favorabil a arătat că 180 de parlamentari nu exprimă interesele alegătorilor, ci a unor grupări de tip mafiot. Votul exprimat individual de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a dovedit sfidarea și sacrificarea întregii națiuni pentru binele personal. Alesul Dragnea a folosit Parlamentul României ca pe o instanță în care s-a erijat în judecătorul Dragnea care îl iartă pe condamnatul penal Dragnea. Considerăm acest lucru inadmisibil și impardonabil într-un stat de drept.

Semnatari

#activAG Pitești

Acțiunea Civică Galați

Alba Iulia Civică

Aradul Civic

Asociația România Vie

Asociația Platforma România 100

Brașovul Civic

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Diaspora Franța solidară cu România

Eu Ro Aleg

Evoluție în Instituție

Grupul Civic Madrid

Inițiativa România

Inițiativa Timișoara

Oradea Civică

Reset

#Rezist Constanța

Rezist Galați

Rezist Lyon

#Rezist Milano

#Rezist Paris

#Rezist Toronto

Rezist WMW

#Rezistența

Rezistența din Diaspora

Rezist Zürich

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Umbrela Anticorupție

Vedem Just – Voci pentru Democrație și Justiție

Inchide