Zgonea a discutat cu șeful ANI și spune că deputatul Ștefan Stoica trebuie să plece din Parlament

Zgonea a discutat cu șeful ANI și spune că deputatul Ștefan Stoica trebuie să plece din Parlament
Publicat: 11/10/2014, 20:16
Actualizat: 28/09/2018, 21:33

Întrebat dacă a discutat cu Horia Georgescu despre cazul Ștefan Soica, Zgonea a răspuns: „Da, domnia sa (Horia Georgescu – n.r.) are aceleași argumente ca și mine. A zis: Unde-i lege nu-i tocmeală”.

„Mie nu-mi plac băieții ăștia care se plimbă dintr-o funcție în alta și au ajuns în Parlament cu probleme din trecut, iar noi plătim întotdeauna”, a mai spus Zgonea.

El a arătat că, dacă ar fi în locul lui Stoica, ar demisiona, pentru că e incompatibil și este într-o funcție plătită de statul român.

Zgonea a mai spus că va discuta cu colegii din Biorul Permanent, adăugând că speră ca aceștia să aibă maturitatea să înțeleagă faptul că „unde-i lege nu-i tocmeală” și a adăugat că el nu poate pune pe ordinea de zi a plenului acest caz fără aprobarea Biroului.

„Cred că data viitoare, colegii mei vor lua o decizie cu celeritate și o s-o pun pe ordinea de zi cu prioritate și vom lua act, după care vom publica vacantarea mandatului. Noi trebuie să respectăm legea și nu trebuie să fim scut pentru niciun parlamentar. Domnia sa (Ștefan Stoica – n.r.) trebuie să plece din funcție, este incompatibil”, a susținut președintele Camerei.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, miercuri, să-l invite săptămâna viitoare pe președintele ANI pentru a discuta despre cazul deputatului Ștefan Stoica, declarat incompatibil, președintele Camerei Valeriu Zgonea precizând că este „o chestiune delicată”.

Întrebat dacă luni va fi tranșat de plen și cazul deputatului Ștefan Stoica, Zgonea a răspuns: „Ștefan Stoica este o problemă foarte delicată. Am decis să amânăm dezbaterea acestei informări, că nu este un raport al Comisiei juridice și colegii mei m-au rugat să invit conducerea ANI pentru a ne uniformiza punctele de vedere”.

El a spus atunci că, în condițiile în care Comisia juridică nu a dat o decizie în acest caz, el nu poate să-și asume răspunderea în numele Biroului Permanent de a lua act de încetarea mandatului deputatului Stoica.

„Pentru mine este important ca împreună cu ANI și cu deciziile Curtii Constituționale să nu avem actori relevanți din statul român care se pot juca pe anumite interpretări. Plenul nu poate să ia act, pentru că nu există un text, eu trebuie să-mi adun o anumită responsabilitate în numele Biroului Permanent și, deocamdată, așa cum am spus și săptămâna trecută, Comisia juridică mi-a răspuns: cartoful e la tine. Eu cred că Comisia juridică trebuie să fie extrem de serioasă, pentru că este a unui Parlamnet național dintr-un stat european și să spună care sunt cauzele și de ce Biroul Permanent trebuie să ia o decizie, neavând la bază niciun raport și nicio opinie. Am stabilit de comun acord toți liderii grupurilor parlamentare și membrii Biroului Permanent să invităm ANI să avem argumentele pro și contra și la decizia Curții”, a adăugat Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că le-a cerut președintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, și colegilor acestuia „să nu se mai ascundă după cireș” și să dea un punct de vedere al comisiei în cazul deputatului Ștefan Stoica.

Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a declarat că a trimis luni dimineață Biroului Permanent punctul de vedere al comisiei în cazul deputatului PDL Ștefan Stoica, declarat incompatibil, arătând că președintele Camerei, Valeriu Zgonea, nu a știut acest lucru, fiind la o „consfătuire”.

„Vă reamintesc că pe cazul acesta, Ștefan Stoica, ne-am întâlnit de săptămâna trecută și, în mod evident, dacă ne aflăm în situația în care această vacantare de post se datorează unei decizii rămase definitive, Comisia juridică nu are rol în piesă, practic nu trebuie să dea niciun raport, pentru că Regulamentul l-am schimbat din aceste considerentre, practic se ia act de această decizie în plenul Camerei”, a adăugat Ciucă.

El a mai spus că Biroul Permanent hotărăște care este procedura de urmat, arătând că, „dacă este situația unei decizii definitive, se pierde mandatul” .

„Biroul Permanent pune pe ordinea de zi și plenul ia act printr-o hotărâre. Proiectul de hotărâre îl face Departamentul de lucrări în plen. Nu știu când se convoacă plenul, pentru că nu am atribuții”, a mai spus Ciucă.

Agenția Națională de Integritate a solicitat de mai multe ori Senatului și Camerei Deputaților revocarea din funcție a senatorului PNL Daniel Akos Mora și a deputatului PDL Ștefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a declarat incompatibili, deciziile instanței fiind definitive.

ANI a atras atenția Parlamentului, recent, că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului.

Agenția precizează că, în conformitate cu dispozițiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, „(3), neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ANI a constatat că deputatul PDL Ștefan Bucur Stoica, fost consilier județean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în 2009, întrucât a exercitat, simultan, și calitatea de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii