Zgonea: Media de 3,7 angajați la un deputat, foarte bună; modelul cu șofer și secretară a trecut

Zgonea: Media de 3,7 angajați la un deputat, foarte bună; modelul cu șofer și secretară a trecut
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că media de 3,7 angajați la un deputat este una foarte bună, el arătând că un parlamentar modern nu își poate desfășura activitatea fără câțiva consilieri buni și că modelul cu șofer și secretară a trecut.
Publicat: 15/11/2013, 15:25
Actualizat: 24/02/2019, 00:04

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că media de 3,7 angajați la un deputat este una foarte bună, el arătând că un parlamentar modern nu își poate desfășura activitatea fără câțiva consilieri buni și că modelul cu șofer și secretară a trecut.

„1.500 de angajați înseamnă o medie de 3 și ceva, deci o medie foarte bună”, a spus Zgonea, comentând faptul că cei 412 deputați au 1.554 de angajați.

El a precizat că un parlamentar modern nu își poate desfășura activitatea fără câțiva consilieri foarte buni în jurul său.

„Trebuie să reglementăm. Nu sunt sigur dacă colegii ar fi de acord, dar trebuie să ne gândim care sunt necesitățile fiecărui parlamentar. Eu personal nu sunt de acord să își ia șofer și secretară. Modelul a trecut. Sunt oameni tineri care au carnet, poți să le pui la dispoziție mașina, dacă nu, ai suma forfetară pentru cheltuielile de transport în circumscripție. Într-un viitor regulament al Camerei Deputaților am putea să abordăm și acest subiect”, a spus Zgonea.

El a precizat că, din păcate, salariile oferite de parlamentari sunt foarte mici, iar tinerii bine pregătiți nu sunt dispuși să lucreze pe bani puțini.

„Din păcate, salariile sunt destul de mici și oamenii nu vor să vină pe asemenea salarii, chiar și la Craiova. De exemplu, pe social media, ai nevoie de oameni care să fie bine plătiți. Dar pe zona de social media un tânăr care este foarte bine pregătit ia în jur de 300-500 de Euro. Asta înseamnă foarte mult pentru cineva care vrea să aibă 3-4 oameni la cabinetul parlamentar”, a spus Zgonea.

El a precizat că încearcă să găsească o soluție ca și Camera Deputaților să procedeze precum în Europa de Vest sau în America și să ofere stagii de pregătire, pe bază de voluntariat sau cu cheltuieli minime, pentru studenți.

„E nevoie să formăm o nouă generație de profesioniști în jurul parlamentarilor, pentru că un parlamentar modern nu poate fără câțiva oameni bine pregătiți în jurul său. Studenții sunt foarte buni pentru așa ceva, învață și activitatea legislativă, iar atunci când termină facultatea vor avea acest lucru trecut în CV”, a spus Zgonea.

Valeriu Zgonea a menționat că el are marele avantaj că este ajutat de zece consilieri la cabinetul de președinte al Camerei și că, în alte condiții, cei trei angajați de la cabinetul parlamentar nu ar fi suficienți.

„Eu am un mare avantaj, că am la cabinetul demnitarului, ca președinte, cei zece colegi care lucrează, într-un fel, și pentru activitatea mea parlamentară. Angajații de la cabinetul parlamentar sunt degrevați de tot ceea ce ce se întâmplă în partea de activitate parlamentară de cei zece colegi ai mei, inclusiv pe media. Altfel ar fi trebuit să fie mai mulți”, a spus Zgonea.

Cei 586 de deputați și senatori din actuala legislatură și-au angajat 2.265 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajați la un parlamentar, iar suma pe care aleșii o decontează, lunar, de la Cameră și Senat, pentru remunerarea acestora depășește trei milioane de lei.

Astfel, potrivit informațiilor remise de Camera Deputaților, la solicitarea MEDIAFAX, cei 412 deputați au decontat, în luna august, cheltuieli de personal pentru 1.554 angajați care figurează pe statele de plată aferente lunii august, în cuantum de 2.127.975 de lei.

Pe de altă parte, potrivit informațiilor remise de Senat, la solicitarea MEDIAFAX, pe statele de plată aferente lunii septembrie figurau 711 angajați, care deservesc birourile parlamentare ale celor 174 de senatori. Cheltuielile de personal decontate de senatori în luna iulie au fost în cuantum de 956.315 lei.

Suma totală, decontată de deputați și senatori, pentru cheltuielile cu personalul angajat la cabinetele parlamentare, pentru luna august (Camera) și luna iulie (Senatul) este în cuantum de 3.084.290 de lei.

Potrivit Legii 96/2006 republicată privind Statutul deputaților și senatorilor, deputaților și senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputatilor și, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcție de resursele bugetare, dar nu mai puțin de o indemnizație și jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului.

Drepturile bănești ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaților și senatorilor se asigură din suma forfetară pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare alocată deputatului sau senatorului.

Angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor se face prin încheierea unui contract de muncă sau a unei convenții civile, ambele pe durată determinată. În cazul angajării pe baza unui contract de muncă, încadrarea salariaților se face la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză, iar în cazul convenției civile, aceasta se încheie între deputatul sau senatorul în cauză și persoana fizică.

Cheltuielile cu salariile personalului angajat la birourile parlamentare ce pot fi decontate sunt reprezentate de salariile nete achitate angajaților și colaboratorilor pe bază de stat de plată, pe de o parte, și, pe de altă parte, de sumele virate aferente bugetelor și fondurilor centralizate ale statului (impozitul pe salariu, constribuția individuală de sănătate, contribuția individuală de asigurări sociale, contribuția individuală de ajutor de șomaj, contribuția de asigurări sociale datorată de angajator, contribuția pentru concedii și ind. CM datorată de angajator, fondul de sănătate datorat de angajator, fondul de șomaj și boli profesionale datorat de angajator).

Bugetele Camerei Deputaților și Senatului au fost rectificate pozitiv, de către Guvern, în luna octombrie, banii fiind necesari pentru ca aceste instituții să poată plăti, până la sfârșitul anului, sumele forfetare ale parlamentarilor și, implicit, salariile angajaților lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului