Zgonea: Proiectul din 2011 de revizuire a Constituției, ilegitim politic

Zgonea: Proiectul din 2011 de revizuire a Constituției, ilegitim politic
Publicat: 22/03/2013, 19:26
Actualizat: 04/02/2019, 16:03

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, la Bistrița, că președintele Traian Băsescu nu trebuie să stabilească agenda Parlamentului, care este suveran, adăugând că proiectul din 2011 de revizuire a Constituției este „ilegitim politic”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Valeriu Zgonea a fost întrebat, într-o conferință de presă, ce răspuns îi dă președintelui Traian Băsescu la scrisoarea pe care i-a trimis-o.

„Legal și constituțional”, a spus Valeriu Zgonea.

În ce privește proiectul de revizuire a Constituției transmis la Parlament în iunie 2011 și care transpune rezultatele referendumului din 2009, Valeriu Zgonea a spus că îl va trimite forumului constituțional spre consultare și comisiei speciale care, spre deosebire de cea constituită de Daniel Buda, se întrunește.

„Există o diferență foarte clară. Noi am câștigat alegerile pe 9 decembrie pentru că cetățenii au vrut o altfel de guvernare, un alt mod de a face guvernare în România. Acel proiect este ilegitim, al unei majorități ilegitime, construit pentru interesul domnului președinte Traian Băsescu, nediscutat cu nimeni, nici cu societatea civilă, nici cu zona academică, nici cu mass-media, nu mai vorbesc de politicieni, și care nu a întrunit niciodată suportul de a fi trecut, așa cum se trece proiectul de revizuirea Constituției, cu două treimi în fiecare Cameră. A fost trecut ca un proiect de lege și au constatat că la comisia specială nu vrea nimeni să vină, nici cei care erau în actul guvernamental ilegitim construit prin șantaj și prin amenințare. Și atunci noi am spus că în mandatul 2008-2012 datorită unui Guvern ilegitim, susținut de majoritate ilegitimă din Parlament care nu era rezultatul voinței electoratului din 2008, o discuție despre modificarea Constituției este fără fond și fără formă”, a declarat Valeriu Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a spus că, în 2012, după ce USL a câștigat alegerile, a constituit aceste comisii – de revizuire a Constituției -, așa cum a promis în 9 decembrie.

„Întrebarea mea este acum: ce trebuie să susținem noi – ce au vrut cetățenii pe 9 decembrie și am promis noi sau ceea ce președintele, printr-un tertip electoral, a câștigat în 2009, iar patru luni mai târziu tot valul acela, succesul acela, s-a întors împotriva sa și astăzi se menține la aceleași cote de antipatie? Dați-mi un partid, în afară de Traian Băsescu și PDL, care a discutat despre acel proiect. Din punct de vedere politic este ilegitim”, a spus Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că Traian Băsescu nu trebuie să stabilească agenda Parlamentului.

„Nu trebuie să ne stabilească președintele agenda noastră, a Parlamentului. Noi reprezentăm suveranitatea și nu trebuie să stabilească el de unde începem noi reforma constituțională, care e punctul zero. Ceea ce este important pentru România este să evite derapajele și conflictele dintre Parlament și instituția prezidențială în viitor, dacă vrem să fim o Românie democratică. Și aici trebuie să stabilim limitele, haina fiecărei instituții în viitoarea Constituție. Constituția pe care noi o vom construi și o vom supune controlului parlamentar și controlului Curții Constituționale se va finaliza cu un referendum. Acela va fi rezultatul consultării publice”, a spus Zgonea.

Valeriu Zgonea a mai fost întrebat despre Legea electorală și insistența președintelui Traian Băsescu privind Parlamentul unicameral.

„Toate partidele politice doresc Parlament bicameral. Trecând peste declarațiile politicianiste ale PDL, în interior și ei doresc același lucru. Deci avem un consens în clasa politică care are reprezentare în Parlamentul României. Numărul membrilor care aparțin fiecărei Camere se stabilește în baza unui calcul matematic”, a spus el.

Întrebat care crede că este miza lui Traian Băsescu care susține, în continuare, trecerea la un Parlament unicameral, Valeriu Zgonea a răspuns: „Este una politicianistă: deturnarea dezbaterii publice. Traian Băsescu dorește punerea în antiteză a băieților buni cu băieții și mai buni care vor modernizarea statului prin blocarea modernizării. Vrea ca la momentul respectiv să se poziționeze exact ca și la referendumul de suspendare, îndemnând să nu meargă lumea la vot astfel încât să rămânem cu aceeași Constituție căreia toți i-am văzut limitele. Toți am acceptat, indiferent de culoare politică, faptul că această Constituție are anumite limite. Intrând în zona europeană trebuie să aducem anumite ajustări”.

Președintele Camerei Deputaților a spus că un aspect care trebuie ajustat este cel legat de reprezentarea României la Bruxelles.

„Politicile publice de dezvoltare a României se stabilesc la Bruxelles, iar rezultatul acestui model pe care domnul președinte l-a folosit s-a văzut în gradul de absorbție și în ocuparea forței de muncă. Am pierdut un milion de locuri de muncă, zeci de companii s-au închis, șomajul a crescut în România (…) Rezultatele sunt clare”, a afirmat el.

Valeriu Zgonea participă, vineri, la Bistrița, la conferința de alegeri a președintelui PSD Bistrița. Pentru această funcție și-a depus candidatura o singură persoană, Alexandru Bria, consilier municipal PSD. Funcția de lider municipal a devenit vacantă la sfârșitul anului trecut când primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a demisionat invocând amestecul filialei județene în stabilirea candidaților.

Președintele Traian Băsescu solicită Camerei Deputaților, într-o scrisoare transmisă joi lui Valeriu Zgonea, să continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituției transmis la Parlament în iunie 2011 și care transpune rezultatele referendumului din 2009.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun