Ce crede fostul comandant NATO în Europa despre pregătirea militară a Moscovei: Pierderile de generali înregistrate de ruși sunt fără precedent în istoria modernă

Ce crede fostul comandant NATO în Europa despre pregătirea militară a Moscovei: Pierderile de generali înregistrate de ruși sunt fără precedent în istoria modernă
Generalul în rezervă James Stavridis, în 2011 / Sursa: Profimedia
Publicat: 02/05/2022, 19:33

Generalul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al NATO în Europa, susține că „incompetența uimitoare” a militarilor ruși în Ucraina a provocat pierderea de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă, relatează presa americană.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis într-un interviu pentru postul de radio american WABC 770 AM, difuzat duminică, scrie The Hill, preluat de Hotnews.

De exemplu, Stavridis a citat recentele conflicte la care au participat Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în lupta propriu zisă” în războaiele americane din Afganistan și Irak.

„Nu e vorba numai de generalii uciși”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, făcând referire și la „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” și „pierderea navei lor amiral pe mare”.

„Până acum, a fost o performanță proastă a rușilor”, a subliniat fostul comandant NATO.

Printre generalii ruși și militarii de la vârful armatei ruse care ar fi fost uciși în timăpul invaziei se numără comandantu adjunct al Armatei a 8-a, generalul Vladimir Petrovici Frolov, comandatul adjunct al armetei a 41-a Andrei Sukhovetsky, generalul maior Vitali Gherasimov, general locotenent Yakov Rezantsev și colonelul Sergei Sukharev.

Pe lângă că l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin pentru „incompetență” militară, James Stavridis l-a acuzat și că a declanșat crime de război asupra Ucrainei, începând cu „invazia ilegală a unui vecin și a unei democrații” și incluzând „masacrarea” civililor, distrugerea orașelor și „folosirea violului ca armă de război”.

Stavridis a spus că generalul Alexander Dvornikov, pe care Moscova l-a pus luna trecută la conducerea forțelor de invazie din Ucraina, este „cunoscut bine de serviciile secrete occidentale drept „Măcelarul Siriei”.

Începând cu 8 aprilie 2022, Dvornikov a fost numit comandant al grupării trupelor ruse implicate în invazia militară deschisă a Ucrainei, până atunci a fost comandant al grupării trupelor „Sud”. El este numit „Măcelarul din Alep”, după ce, timp de un an începând cu 2015, a condus luptele unui grup de trupe rusești în Siria, ceea ce a dus la moartea în masă a populației civile locale. În martie 2016, a primit titlul de „Erou al Rusiei” prin Decretul Președintelui rus pentru participarea sa la distrugerea civililor sirieni.

Oficialii occidentali și organizațiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite acolo sub comanda acestuia.

Stavridis a spus că „Vladimir Putin creează o expansiune a NATO prin atacurile sale nejustificate asupra unui vecin”, spunând că „mai multe națiuni ar putea să se alăture NATO ca urmare a acestei situații, respectiv Suedia și Finlanda, care (au) armare foarte capabile”.

„Nu este vorba doar de alianța NATO. Este vorba de democrațiile din toată lumea”, a spus Stavridis, dând exemplu Japonia printre țările non-NATO care se opun Rusiei.

Fostul comandant a condamnat, de asemenea, Indonezia, pentru că l-a invitat pe Putin, în noiembrie la Summit-ul G-20, pe care îl găzduiește. Liderul rus a acceptat invitația, potrivit președintelui indonezian Joko Widodo.

„Statele Unite și alți membri ai G-20 vor trebui să discute împreună și să decidă dacă vor să participe – dacă vor ieși de la întâlnirile la care intră Vladimir Putin. Nu are nicin sens să fii în aceeași cameră cu Vladimir Putin”, a conchis Stavridis.

Joko Widodo, relatează The Hill, a anunțat că și președintele ucrainean Volodimir Zelensky a acceptat invitația la summit.

Potrivit Hotnews, Ucraina a anunțat duminică după-masa uciderea unui al zecelea general rus trimis de Moscova pe front, generalul Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic.

Autoritățile ucrainene spun că alături de el au fost uciși 100 de soldați ruși într-un atac de artilerie în apropiere de Izium, în estul Ucrainei.

Pe 23 aprilie ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că doi generali ruși au fost uciși în apropierea orașului Herson din sudul țării și că un al treilea se află în stare gravă după ce forțele armate ucrainene au lovit postul de comandă al Armatei 49 a Rusiei.

Primul general rus ucis în Ucraina a fost raportat de Kiev pe 27 februarie, la doar 3 zile de la declanșarea invaziei de către Vladimir Putin, fiind vorba chiar de generalul Magomed Tușaev, numărul doi al trupelor cecene și care era considerat mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov.

Tușaev a fost ucis în timpul luptelor pentru aeroportul strategic Hostomel din apropierea Kievului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația