Celebrul general Gherasimov a fost trimis de Vladimir Putin să comande personal ofensiva din estul Ucrainei, în locul „Măcelarului din Alep”

Celebrul general Gherasimov a fost trimis de Vladimir Putin să comande personal ofensiva din estul Ucrainei, în locul „Măcelarului din Alep”
Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 29/04/2022, 22:14

Șeful Marelui Stat Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a sosit, zilele trecute, la Izium, pentru a comanda personal operaţiunea în estul Ucrainei. În regiunea Harkov, direcţia Izium rămâne punctul cel mai critic. Ruşii au trimis două grupuri tactice din Divizia 76 de asalt aerian din Regiunea Belgorod.

Oraș situat la 100 de kilometri ud de Harkov, Izium este un punct extrem de important pe harta din estul Ucrainei, deoarece drumurile care duc spre Slaviansk şi Kramatorsk, principalele oraşe din Donbasul controlat de ucraineni, trec pe aici. Acestea sunt oraşele pe care Rusia vrea să le cucerească după retragerea ruşinoasă şi costisitoare de la Kiev, relatează Adevărul, care citează presa internațională.

Încă din primele ore ale „operațiunii speciale” rusești, luptele crâncene pentru Izium au continuat și au culminat cu alungarea ucrainenilor din oraş, la începutul lunii aprilie. Dar asaltul asupra Donbasului ucrainean nu avansează. Vineri, războiul din Ucraina a intrat în a 65-a zi.

Potrivit sursei citate, din moment ce Valeri Gherasimov a sosit personal pentru a comanda operaţiunile nu la un nivel strategic, ci la un nivel operaţional şi tactic, Kremlinul probabil a eşuat în planul său de a crea un singur comandament de comandă al forţelor de ocupaţie, care urma să fie condus de către „măcelarul din Alep” Alexandr Dvornikov.

Începând cu 8 aprilie 2022, Dvornikov a fost numit comandant al grupării trupelor ruse implicate în invazia militară deschisă a Ucrainei, până atunci a fost comandant al grupării trupelor „Sud”. El este numit „măcelarul din Alep”, după ce a condus luptele unui grup de trupe rusești în Siria, ceea ce a dus la moartea în masă a populației civile locale. În martie 2016, a primit titlul de „Erou al Rusiei” prin Decretul Președintelui rus pentru participarea sa la distrugerea civililor sirieni.

Apropiații președintelui

Potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Aleksei Arestovici, prin numirea generalului Dvornikov în funcţia de comandant al războiului împotriva Ucrainei ruşii încearcă să „sondeze un punct slab” printre ucraineni, dar nu îl găsesc.

Sursa citată arată că forţele ucrainene din Donbas stochează arme grele pentru o nouă ofensivă, în timp ce inamicul nu are puterea să avanseze.

Actualul generalul Gherasimov (acum în vârstă de 66 de ani) şi-a început cariera în Orientul Îndepărtat al Rusiei drept comandant de pluton de infanterie mecanizată, comandând ulterior o companie şi un batalion. În 2000, în timpul celui de-al doilea război din Cecenia, a comandat întreaga Armată 58. El este și autorul unei noi doctrine în politica externă rusă, conform căreia Kremlinul poate destabiliza politic alte ţări sau poate desfăşura acţiuni hibride, pentru a-şi atinge obiectivele.

Principiile doctrinei, publicate în primăvara anului 2013, au fost puse în practică un an mai târziu, atunci când Rusia, în urma unor operaţiuni ale serviciilor speciale, a desprins Crimeea de Ucraina şi a declanşat un război în estul Ucrainei.

În timpul luptelor din vara anului 2014, Gherasimov a comandat forţele ruseşti din estul Ucrainei, care erau oficial forţele aşa-numiţilor separatişti din Doneţk şi Luhansk.

Conform sursei citate, planurile de invazie a Ucrainei au fost făcute sub supravegherea sa, iar el este responsabil pentru eşecurile ruseşti şi pentru pierderile uriaşe.

Au existat mai multe speculaţii în privinţa sorţii ministrul rus al Apărării Şoigu, în luna martie, după ce acesta nu mai fusese văzut în public din 11 martie. De altfel, tot de pe acea dată nu mai fusese văzut nici Valeri Gherasimov, adjunctul lui Şoigu din ipostaza de şef al Statului Major General al Rusiei. Chiar dacă cei doi au revenit însă în spaţiul public ulterior, misterul dispariţiei lor nu a fost elucidat.

Trupele ruse au oprit temporar ofensiva în Donbas, anunţă armata ucraineană

Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunțat că forţele armate ruse şi-au oprit temporar ofensiva în estul Ucrainei în timpul nopţii de joi spre vineri, potrivit dpa. „În direcţia Izium, (duşmanul) nu a efectuat nicio operaţiune ofensivă”, a transmis Statul Major în ultimul buletin de război, remarcând că forţele ruse şi-au limitat activităţile la operaţiuni de recunoaştere şi foc de artilerie.

Zona din jurul Iziumului, din regiunea Harkov, a fost principala ţintă a activităţilor trupelor ruse în ultimele zile. Avansând către sud, se pare că scopul ar fi să încercuiască forţele ucrainene în regiunea Donbas, remarcă dpa. Potrivit Statului Major ucrainean, și în alte zone de-a lungul liniei de front a fost relativ linişte.

Au fost raportate atacuri ale artileriei în apropiere de Doneţk, dar nu au mai fost şi alte încercări de a lua cu asalt oraşul.

Și Serviciul de informaţii britanic a informat că progresele făcute de trupele ruse în regiunea Donbas au fost împiedicate de rezistenţa fermă a ucrainenilor. „Câştigurile teritoriale ale ruşilor au fost limitate şi s-au realizat cu costuri semnificative pentru forţele ruse”, a scris Ministerul Apărării de la Londra pe contul de Twitter, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală