EXCLUSIV. Războiul mizelor mari și a strategiilor periculoase. Unde se oprește Rusia? Politolog din Cernăuți: „Obiectivul Rusiei este să rupă Ucraina continentală de ieșirea la mare și de aici să ajungă și în Republica Moldova”

EXCLUSIV. Războiul mizelor mari și a strategiilor periculoase. Unde se oprește Rusia? Politolog din Cernăuți: „Obiectivul Rusiei este să rupă Ucraina continentală de ieșirea la mare și de aici să ajungă și în Republica Moldova
Sursa: Profimedia
Publicat: 06/05/2022, 16:25
Actualizat: 06/05/2022, 16:32

Marin Gherman – jurnalist, politolog și preşedintele Centrului Media BucPress din Cernăuţi- a vorbit într-o intervenție exclusivă pentru gandul.ro , despre posibilitatea unui armistițiu, despre mizele acestui război, despre așteptările ambelor tabere, dar și despre o Rusie pornită de acapareze teritorii, dincolo de repercusiuni și de vieți pierdute. 

Un dialog despre dorința de găsire a păcii, dar și despre apropierea dintre poporul român și cel ucrainean, în ciuda neînțelegerilor istorice.

Armistițiul și continuarea războiului nu se exclud reciproc

„Din punctul meu de de vedere, armistițiul și continuarea războiului nu se exclud reciproc, nici nu se completează. La un moment dat, da, ne putem aștepta la un scenariu de pace, dar orice soluție de pace, orice armistițiu nu va fi durabil în următoarele luni pentru că ambele părți, și vorbesc aici de Kiev și de Moscova, au ca scop să-și atingă la maximum toate obiectivele pe care și le-au propus.

Vorbim despre o Rusie care deja este pornită să acapareze cât mai mult teritoriu în Sudul Ucrainei și obiectivul Rusiei în momentul de față este să rupă Ucraina continentală de ieșirea la mare și de aici să ajungă și în Republica Moldova. Apoi, există o tendință a societății ucrainene de a discuta tot mai mult de recuperarea Crimeii. Ideile ucrainenilor sunt următoarele: dacă tot murim, dacă tot suntem jefuiți, violați, uciși, dacă tot luptăm și ne sunt distruse orașele și mor copiii noștri, războiul acesta trebuie dus până la capăt și sfârșitul războiului va fi eliberarea Dombasului și a Crimeii.

Miza ucrainenilor, comparativ cu perioda până la 24 februarie, este mult mai mare. Până atunci, ucrainenii erau cumva împăcați cu gândul că Donbasul, care a fost rupt de la noi să rămână acolo unde este, poate găsim o soluție diplomatică să-l recuperăm și cu Crimeea ne descurcăm altădată. Acuma, au crescut foarte mult așteptările ucrainenilor și desigur când sunt așteptări de ambele părți este foarte greu să găsim o pace în următoarele luni”, explică Marin Gherman.

Destine schimbate în cursa capcanelor geopolitice

Jurnalistul și politologul Marin Gherman susține că își dorește să fie pace în Ucraina și în întreaga lume, mărturisind că face tot ceea ce stă în puterea lui să ajute Ucraina și oamenii de acolo.

„Ne dorim cu toții să fie pace în Ucraina și să fie pace în întreaga lume. Să nu mai moară copii, să nu mai moară oameni nevinovați, prinși în această capcană geopolitică și militară construită de un stat care este cu gândul, cu mentalitatea, cu viziunea în trecut și nu vede că dacă rămâi cu capul în trecut nu ai niciun viitor. Vorbesc de Rusia în acest caz, să fie clar.

Viața mea s-a schimbat și viața multora care au părăsit Ucraina, dar nu suntem indiferenți față de ce se întâmplă în Ucraina. Din primele zile, m-am implicat și eu și prietenii mei care sunt aici aici în România, cei care sunt în Polonia și Cehia, în organizarea diferitelelor ajutoare umanitare. Este nevoie pe teritoriul României de traducători”, a explicat Marin Gherman.

Europenizarea Ucrainei și găsirea drumului spre normalitate

Marin Gherman vorbește și despre o problemă – războiul ruso-ucrainean pare să fi deschis Cutia Pandorei – prea puțin discutată și anume necunoașterea reciprocă între poporul românși cel ucrainean. Interlocutorul nostru speră că după terminarea războiului și europenizarea Ucrainei va aduce vremuri mai bune și o cunoaștere mult mai bună între cele două popoare.

„Aici a ieșit la suprafață o problemă sensibilă despre care nu prea s-a discutat: necunoașterea reciprocă. Au existat fel de fel de dosare problematice între Ucraina și România, nu s-au cunoscut reciproc cele două popoare, a existat și o barieră lingvistică și este în continuare.

Sper foarte mult ca după război o europenizare a Ucrainei va determina o normalitate, dar pentru asta avem nevoie de pace. Eu sunt angajat în presa din România, continui și activitățile de informare pe care le desfășuram odinioară și încerc să informez despre poporul ucrainean, despre planurile Rusiei, Consider că și aceasta este o activiatte care trebuie făcută, așa cum am învățat s-o fac prin această meserie.”

Rusia, paradă militară în portul Mariupol

Rusia pregătește o paradă militară în portul Mariupol, aflat de mult timp sub asediu, în data 9 mai, ziua în care Moscova sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste, au declarat miercuri serviciile secrete ucrainene (GUR), citate de Le Figaro.

Potrivit GUR, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, a sosit la Mariupol pentru a pregăti parada. „Principala misiune a oficialului lui Putin este de a pregăti ceremoniile din 9 mai”, se arată într-o declarație a GUR publicată pe Telegram.

Marin Gherman, de la presa din Cernăuți în presa din România

Marin Gherman scrie de 14 ani în presa de limbă română din Cernăuți, Ucraina.  A lucrat pentru Agenţia BucPress din Cernăuţi și pentru site-ul Veridica. După ce războiul a început, ziaristul a venit, împreună cu familia în România. Momentan este jurnalist la ziarul Libertatea.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată