EXCLUSIV. 9 MAI, între istorie și obsesiile lui Putin. Marin Gherman, politolog din Cernăuți: „În ideologia putinistă, nu este suficientă doar acapararea Ucrainei, este țintit întregul Est european. Un joc periculos, amenințarea cu armament nuclear”

EXCLUSIV. 9 MAI, între istorie și obsesiile lui Putin. Marin Gherman, politolog din Cernăuți: „În ideologia putinistă, nu este suficientă doar acapararea Ucrainei, este țintit întregul Est european. Un joc periculos, amenințarea cu armament nuclear
Publicat: 05/05/2022, 16:41
Actualizat: 05/05/2022, 17:54

Marin Gherman – jurnalist, politolog și preşedintele Centrului Media BucPress din Cernăuţi- a vorbit într-o intervenție exclusivă pentru gandul.ro – despre simbolistica zilei de 9 mai în istoria Rusiei, dar și despre posibilele scenarii care a putea avea loc în această zi așteptată de Vladimir Putin. Reamintim că  sărbătoarea de 9 mai este celebrată cu o mare paradă militară care are loc, în fiecare an la Moscova, în Piața Roșie.

Mitul despre armata sovietică victorioasă, reanimat și reînviat

„Pentru Putin, pentru Rusia, este foarte importantă data de 9 mai pentru că la 9 mai, începând cu perioada sovietică, era sărbătorită marea victorie în războiul pentru apărarea patriei în care se spunea că armata sovietică eliberatoare, măreață a învins armata cotropitorilor hitleriști-naziști. În momentul de față și, de fapt, de vreo 20 de ani a fost reanimat și reînviat mitul despre armata sovietică victorioasă și întrebarea este pusă în felul următor. Rusia este continuatoarea Uniunii Sovietice, Rusia a eliberat – și se spune asta în presa din Rusia – Europa, jumătate de Europă de nazism, de fasciști.

Ce s-ar putea întâmpla? Sunt două posibile scenarii. Primul este declararea unui război deschis, faptic împotriva Ucrainei, cu mobilizare generală pe teritoriul Rusiei, cu o concentrare masivă a trupelor. Rusia nu are doar atâta armată cât este în momentul de față în Ucraina.

Ceea ce înseamnă totul pentru Ucraina, totul pentru atingerea scopurilor. Adică, ocuparea Ucrainei cât se poate de mult. Și ca extensie, nu doar asta, ci și o încercare de a cotropi și alte teritorii, cum ar fi republica Moldova și alte foste state membre ale Uniunii Sovietice.”

Marin Gherman: „Kremlinul este foarte periculos. Are un scop și nu vrea să renunțe la el”

„Această ambiție de a reface Uniunea Sovietică este o obsesie geopolitică și ideologică a Kremlinului. Putin a spus și nu o singură dată că destrămarea Uniunii Sovietice este pentru el o tragedie, dar a fost catastrofa geopolitică secolului trecut. Iar un alt posibil scenariu pentru data de 9 mai este, de asemenea, constatarea faptului că noi am reușit să „denazificăm” Ucraina până acum, nu mai sunt „naziști” acolo, am „demilitarizat” Ucraina și urmează altceva. Surprize, surprize pentru toți cei care urmăresc cu atenție politica imprevizibilă a Kremlinului sau schimbarea modului de abordare a politicii din Ucraina.

Sau ne putem aștepta la o încercare de a dezlănțui și asta se discută: un război împotriva Occidentului, deci extinderea de la denazificarea Ucrainei să se ajungă la o politică de dezarmare și „denazificare” a Estului european.

Trebuie să înțelegem că, în ideologia aceasta putinistă nu este suficientă doar acapararea Ucrainei, este țintit întregul Est-European, inclusiv România, Polonia, cehia, Slovacia. Tot ce era sub controlul Moscovei în perioada Războiului Rece. Acesta este scopul lor maximum în momentul de față.

Eu înțeleg că este un scop imposibil de atins pe cale militară. Rusiei nu o să-i ajungă resursele, Rusia nu este capabilă să atingă toate aceste scopuri, dar oricum Kremlinul este foarte periculos. Are un scop și nu vrea să renunțe la el.”

Amenințarea cu armament nuclear, un joc periculos

Jurnalistul Marin Gherman a vorbit și despre pericolul folosirii armanetului nuclear de către Rusia. Cât de plauzibilă este această ipoteză, ținând cont de întreg contextul politic și de sacțiunile împotriva Rusiei?

„Eu consider că Rusia ar putea utiliza arme nucleare la un moment dat dacă tabloul acțiunilor militare în Ucraina sau în altă parte nu va fi favorabil și nu va fi convenabil liderului de la Kremlin. Observ în ultimele săptămâni o încercare a presei din Rusia pe care urmăresc de a obișnui opinia publică cu ideea că un război nuclear împotriva Occidentului este posibil. Acuma depinde foarte mult ce fel de focoase nucleare pot fi utilizate.

Este un joc foarte periculos acesta de a amenința lumea cu armament nuclear. Luând în calcul că puterea în Rusia este centralizată șidevine tot mai mult concentrată în mâinile unei singure persoane, mi se par amenințările cu armament nuclear foarte, foarte reale și mă îngrijorează foarte mult acest lucru.”

Rusia, paradă militară în portul Mariupol

Rusia pregătește o paradă militară în portul Mariupol, aflat de mult timp sub asediu, în data 9 mai, ziua în care Moscova sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste, au declarat miercuri serviciile secrete ucrainene (GUR), citate de Le Figaro.

Potrivit GUR, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, a sosit la Mariupol pentru a pregăti parada. „Principala misiune a oficialului lui Putin este de a pregăti ceremoniile din 9 mai”, se arată într-o declarație a GUR publicată pe Telegram.

Marin Gherman, de la presa din Cernăuți în presa din România

Marin Gherman scrie de 14 ani în presa de limbă română din Cernăuți, Ucraina.  A lucrat pentru Agenţia BucPress din Cernăuţi și pentru site-ul Veridica. După ce războiul a început, ziaristul a venit, împreună cu familia în România. Momentan este jurnalist la ziarul Libertatea.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul Zilei, Adevărul, Mișcarea de Rezistență, Aleph citeste mai mult