Război în UCRAINA, ziua 704: Fraudă masivă în timpul achiziţionării de arme de către armata ucraineană. „S-au furat 40 de milioane de dolari”

Război în UCRAINA, ziua 704: Fraudă masivă în timpul achiziţionării de arme de către armata ucraineană. „S-au furat 40 de milioane de dolari”
Război în Ucraina / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 28/01/2024, 07:29
Actualizat: 28/01/2024, 09:40
09:39

Rusia a lansat atacuri cu drone şi rachete care au vizat infrastructuri civile în zone extinse din Ucraina, anunţă Kievul

Rusia a lansat atacuri cu drone şi rachete care au vizat infrastructuri civile şi critice în zone extinse din Ucraina, au anunţat, duminică, Forţele Aeriene de la Kiev, citate de Reuters.

Informaţiile preliminare nu au indicat victime în aceste atacuri, a precizat sursa citată pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Rusia şi Ucraina şi-au intensificat atacurile aeriene pe teritoriul celeilalte ţări în ultimele luni, vizând infrastructura militară, energetică şi de transport, conform News.ro.

Forţele aeriene au declarat că Rusia a atacat regiunea centrală Poltava cu două rachete balistice lansate din sistemul de rachete balistice Iskander şi trei rachete sol-aer deasupra regiunii Doneţk, în est.

Filip Pronin, guvernatorul regiunii Poltava, a scris pe Telegram că atacul a avut loc asupra unei fabrici din oraşul Kremenciuk, declanşând un incendiu.

07:29

Zelenski: Activele ruseşti trebuie confiscate. Să fie folosite pentru protejarea împotriva agresiunii Rusiei

Toate bunurile ruseşti şi ale persoanelor afiliate cu această ţară trebuie să fie folosite pentru a protejarea împotriva agresiunii ruşilor şi este necesar un nou pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, sâmbătă, într-un discurs, potrivit Ukrinform.

„Vreau să remarc rezultatele dialogului cu partenerii noştri în ceea ce priveşte activele ruseşti: în această lună, ne-am apropiat de decizia de care avem nevoie, care va fi corectă. Toate bunurile ruseşti – bunurile statului terorist în sine şi ale persoanelor afiliate acestuia – care se află în diferite jurisdicţii şi sunt îngheţate, trebuie să fie folosite pentru protejarea împotriva agresiunii ruseşti. Acestea trebuie să fie confiscate. Şi facem totul pentru a ne asigura că această decizie este pregătită în mod semnificativ în viitorul apropiat”, a subliniat Zelenski.

El a mulţumit tuturor celor care au ajutat Ucraina să promoveze acest mecanism de restabilire a justiţiei, scrie News.ro.

„Şi, bineînţeles, sancţiunile. Este nevoie de un nou pachet de sancţiuni din partea UE, iar noi îl pregătim. De asemenea, pregătim noi măsuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a eluda sancţiunile. Fiecare manifestare a presiunii asupra Rusiei aduce pacea mai aproape. Fiecare manifestare de ajutor pentru Ucraina protejează viaţa. Sunt recunoscător tuturor celor care sunt alături de Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor care luptă şi muncesc pentru ţara noastră, pentru independenţa noastră şi pentru poporul nostru”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski

SBU a descoperit o fraudă masivă în timpul achiziţionării de arme de către armată

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat, sâmbătă, că a descoperit un sistem de corupţie în timpul achiziţionării de arme de către armata ucraineană şi că valoarea totală a fraudei ar fi echivalentă cu aproximativ 40 de milioane de dolari, relatează Reuters.

Anunţul privind frauda masivă a fost confirmat de Ministerul ucrainean al Apărării.

Lupta pentru eradicarea corupţiei în Ucraina rămâne o problemă majoră, în pofida deciziei Uniunii Europene de anul trecut de a deschide negocieri oficiale de aderare cu Kievul.

SBU a declarat că o investigaţie a „arătat că angajaţii Ministerului Apărării şi oficialii furnizorului de arme Lviov Arsenal au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze”.

„Potrivit anchetei, foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate au fost implicaţi în delapidare”, notează SBU, citat de News.ro.

Potrivit SBU, deturnarea de fonduri a implicat achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană.

SBU a declarat că un contract pentru obuze a fost semnat cu Lviov Arsenal în august 2022 – la şase luni după începerea războiului – şi că plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate.

Cu toate acestea, comunicatul de presă precizează că nu au fost furnizate niciodată arme şi că unele fonduri au fost transferate ulterior în alte conturi din străinătate.

Cinci persoane au fost primit „notificări de suspiciune”, prima etapă a procedurilor judiciare ucrainene. Unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera ucraineană.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?