LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 172 – „Nu a vrut să meargă la luptă. Și-a luat haine groase, ceva de mâncare, o cană, o lingură și a plecat”. Mărturiile dureroase ale fiicelor soldaților ruși morți în conflictul militar

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 172 - „Nu a vrut să meargă la luptă. Și-a luat haine groase, ceva de mâncare, o cană, o lingură și a plecat”. Mărturiile dureroase ale fiicelor soldaților ruși morți în conflictul militar
Sursă Foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 14/08/2022, 15:00
Actualizat: 14/08/2022, 22:22

Ziua 172 de lupte între Ucraina și Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că forţele ruse „organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă”. Între timp, fiicele soldaților ruși morțu pe câmpul de luptă povestesc traumele pe care le-au suferit din cauza războiului intentat de Vladimir Putin.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:00 – Bombardamente în apropiere de centrala nucleară Zaporojie. Ucraina și Rusia se acuză reciproc

Obuze de artilerie au lovit din nou duminică oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, în contextul în care Rusia a cerut ONU să asigure securitatea sitului.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis.

Autorităţile ruse au declarat că „naţionaliştii din Ucraina” au lovit zona, în timp ce primarul ucrainean al oraşului, Dmitro Orlov, a vorbit despre o „provocare criminală” din partea Rusiei, relatează Agerpres citând agenția DPA.

UPDATE ora 15:00 – Oficial ucrainean: Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces

Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP, citată de G4Media.

„Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor”, a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

Potrivit lui, „Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp”.

El a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al fluviului şi a precizat că ei pot „să traverseze în continuare pe jos podurile scufundate”.

Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească.

UPDATE ora 14:00 – Locuitorii oraşului ucrainean Rubijne dezgroapă cadavrele îngropate în grabă pentru a le oferi o înmormântare demnă

Locuitorii din oraşul Rubijne, din estul Ucrainei, au început să dezgroape cadavrele care au fost îngropate în grabă în curţi în timpul apogeului luptei, pentru a le oferi o înmormântare demnă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Rubijne face parte din regiunea ucraineană Lugansk, unde forţele ruse au obţinut controlul deplin la începutul lunii iulie, la mai bine de patru luni după ce preşedintele Vladimir Putin a lansat aşa-numita ”operaţiune militară specială” în Ucraina.

Bărbaţii au îndepărtat cu lopeţile, vineri, pământul din faţa unui bloc de apartamente avariat din oraşul cu 50.000 de locuitori.

Lilia Ai-Talatini, în vârstă de 48 de ani, a privit cum muncitorii au scos o pătură care îi acoperea mama, care fusese înmormântată rapid după atacurile care au început în martie şi au divizat oraşul în două.

Ai-Talatini a spus că luptele din acel moment au împiedicat-o timp de 10 zile să ajungă în apartamentul părinţilor ei.

”Mama era deja pe moarte… mâinile ei erau albastre, avea tenul palid, cearcăne sub ochi. A doua zi, mama a murit”, a mai spus ea.

Ai-Talatini şi soţul ei nu aveau lopeţi şi, prin urmare, în timp ce obuzele zburau, au fost nevoiţi să tragă cadavrul într-un şanţ deschis în pământ.

”Mi-e mai uşor pentru că nu e afară… îngropată în condiţii inumane. Acum, o vom duce la cimitir, avem un teren acolo”, a adăugat femeia.

Sursa Foto: Serhiy Orlov, Primarul din Mariupol
Sursa Foto: Serhiy Orlov, Primarul din Mariupol

UPDATE ora 12:00 – Polonia ia în calcul restricționarea vizelor pentru turiștii ruși

Țări precum Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda și Cehia au cerut UE să limiteze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetățenii ruși, în semn de protest față de invazia Ucrainei de către țara lor.

Acum, Polonia ia în considerare și restricții pentru vizele turistice rusești.

„Polonia lucrează la dezvoltarea unui concept prin care să nu se mai elibereze vize rușilor”, a declarat duminică ministrul adjunct de Externe Piotr Wawrzyk agenției de presă PAP, adăugând că o decizie va fi luată în săptămânile următoare.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins cererile de restricție a vizelor, spunând că interzicerea generală a vizelor pentru ruși este „greu de imaginat”, notează The Guardian.

Miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să discute această măsură la o întâlnire informală luna aceasta, deși ar fi nevoie de aprobarea universală din partea celor 27 de membri ai blocului pentru implementarea unei astfel de politici.

UPDATE ora 11:00 – Zelenski: „Fiecare soldat rus care trage asupra centralei nucleare Zaporojie devine o țintă specială pentru armata noastră”

Ucraina îi amenință pe militarii ruși care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere, în timp ce numeroase națiuni, care se tem de o catastrofă nucleară, au cerut Moscovei să își retragă forțele de la unitatea din Zaporojie, potrivit Reuters.

„Fiecare soldat rus care fie trage în uzină, fie trage folosind uzina ca acoperire, trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru agenții noștri de informații, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a declarat sâmbătă seara președintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei nu a dat detalii, însă a repetat afirmațiile potrivit cărora Rusia folosește centrala drept „șantaj nuclear”, notează Mediafax.

Centrala domină malul sudic al râului Dnipro. Forțele ucrainene care controlează orașele și localitățile de pe malul opus au fost supuse unui bombardament intens din partea deținută de Rusia.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc cu privire la multiplele incidente din Zaporojia, în sudul Ucrainei. Trupele rusești au capturat centrala la începutul războiului.

UPDATE ora 10:00 – Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz natural decât era prevăzut în precedentele lor acorduri comerciale

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a anunţat sâmbătă că Rusia a început să-i livreze mai mult gaz natural decât era prevăzut în precedentele lor acorduri comerciale, după o vizită a ministrului său de externe la Moscova, în iulie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul ungar al Afacerilor Externe a explicat că negocierile comerciale cu Moscova „au permis să se ajungă la un acord”, având drept rezultat faptul că Gazprom a început să livreze vineri „volume superioare celor menţionate în contract”.

„Este datoria guvernului ungar să asigure o aprovizionare sigură cu gaz pentru ţară şi suntem la înălţime”, a postat pe Facebook un înalt funcţionar al ministerului, Tamas Menczer.

Până la sfârşitul lui august, un volum suplimentar cotidian de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va intra în ţară prin gazoductul Turkstream, a precizat el, adăugând că negocieri privind livrările sunt în curs din septembrie.

UPDATE ora 09:00 – Rusia și-a reorganizat forțele în ultima săptămână 

Ministerul britanic al Apărării arată, în cea mai recentă actualizare, că Rusia a prioritizat probabil reorganizarea forțelor sale în ultima săptămână pentru a consolida atacul în sudul Ucrainei. În regiunea Donbas, situată în est, forțele susținute de Rusia au continuat să atace nordul orașului Donețk.


UPDATE ora 08:00 – Zelenski: Fiecare zi petrecută de contingentul rus la centrala de la Zaporojie şi în regiunile învecinate creşte ameninţarea nucleară pentru Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că forţele ruse „organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă”.

„Aş dori să mă adresez locuitorilor din Nikopol, Marhaneţ, Enerhodar, Kryvoi Rog, Zaporojie şi tuturor celorlalte oraşe şi comunităţi ale noastre din regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie. Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie. De fapt, se ascund în spatele uzinei pentru a trage în Nikopol şi Marhaneţ. Ei organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă. Dacă cineva de acolo în Rusia crede că le poate oferi ceva, atunci se înşeală. Şantajul rus nu face decât să mobilizeze şi mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea. În fiecare zi de şedere a contingentului rus pe teritoriul CNE Zaporojie şi în regiunile învecinate ale ţării noastre creşte atât de mult ameninţarea radiaţiilor la adresa Europei, încât nici în momentele de vârf ale confruntării din timpul Războiului Rece acest lucru nu s-a întâmplat. .

Desigur, ar trebui să existe un răspuns puternic la acest lucru. Diplomaţii ucraineni şi reprezentanţii statelor partenere vor face totul pentru a se asigura că noile sancţiuni împotriva Rusiei blochează în mod necesar industria nucleară rusă”, a spus Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE ora 07:00 – Fiicele soldaților ruși povestesc cum și-au pierdut tații în războiul din Ucraina: „Dacă s-ar fi întors, ar fi fost considerat laș”

Patru tinere, fiicele unor soldați ruși, povestesc pentru Meduza, un cunoscut site de știri rus independent, cu sediul în Letonia, cum au ajuns părinții lor în război.

Doar 1.351 de militari ruși ar fi murit în Ucraina, potrivit ultimelor date admise de Kremlin, de la sfârșitul lunii martie. Numărul real al soldaților uciși în război ar fi însă mult mai mare, de ordinul zecilor de mii, scrie presa internațională, care citează experți militari.

Meduza a publicat mărturiile a patru copii ai căror tați, soldați ruși, au fost trimiși în Ucraina și nu s-au mai întors acasă.

„Tatăl meu nu a vrut să meargă la război. Cu doar câteva zile înainte de 24 februarie, a primit o citație acasă, apoi una la serviciu. Și-a luat pașaportul, legitimația militară, telefonul cu clapetă, haine groase, ceva de mâncare, o cană, o lingură și a plecat. Nici măcar nu mi-am dat seama ce se întâmpla. Nu era clar unde îl duceau sau de ce”, povestește Yelena, în vârstă de 25 de ani. Tatăl ei este acum dispărut, notează Libertatea.

Nici acum nu știe dacă tatăl ei este viu sau mort, dar încă așteaptă un răspuns.

„În fiecare zi, îmi pierd speranța. Nimeni nu știe nimic. Sunt complet singură, mi-este foarte greu, nu am mamă. Indiferent de ce se întâmplă, el e tot tatăl meu și singura rudă de sânge pe care o mai am. Tata a fost un om muncitor, liniștit, pașnic. Voi continua să-l caut și să sper că este în viață și că se va întoarce acasă”, adaugă ea.

O altă fată, Tatyana, povestește despre tatăl ei, ofițer în rezervă, care a murit pe front.

„A plecat în Ucraina ca voluntar, credea că «nu este corect ca un ofițer să stea acasă în timp ce tinerii mor». Avea principii, era responsabil și onorabil. A crezut întotdeauna că propria soartă este inseparabilă de cea a patriei. Tata și ceilalți voluntari au aflat abia când au ajuns la Rostov că vor intra în miezul luptei; până atunci, crezuseră că vor fi doar voluntari în spate. «Doar lașii fug de câmpul de luptă» spunea. De aceea a rămas”, spune Tatyana, potrivit Meduza.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor