LIVE TEXT| Război în Ucraina, ziua 188: SUA cer Rusiei să permită accesul inspectorilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie / Cum arată acoperișul centralei, după ce a fost găurit de proiectile

LIVE TEXT| Război în Ucraina, ziua 188: SUA cer Rusiei să permită accesul inspectorilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie / Cum arată acoperișul centralei, după ce a fost găurit de proiectile
Cum arată acoperișul centralei Zaporojie, după ce a fost găurit de proiectile / Sursa foto: Twitter Maxar Technologies
Publicat: 30/08/2022, 14:00
Actualizat: 30/08/2022, 14:41

Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat un responsabil american, potrivit căruia opţiunea „cea mai sigură” ar fi o oprire „controlată” a reactoarelor. Între timp, au apărut imagini din satelit cu efectele bombardamentelor de la Zaporojie. Conducătorul regiunii Zaporojie numit de ruşi, Vladimir Rogov, a susţinut că găurile sunt rezultatul unui atac militar ucrainean asupra complexului. Rogov a publicat fotografii înfăţişând una dintre găuri pe canalul său de Telegram. Guvernul Ucrainei a negat în mod repetat că a desfăşurat atacuri militare asupra sau în apropierea centralei în ultimele săptămâni.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Cel puţin patru morţi în urma unui atac rus asupra oraşului ucrainean Harkiv

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma unui atac cu obuze al armatei ruse asupra oraşului Harkiv, al doilea ca mărime din Ucraina, anunţă guvernatorul regional, Oleh Sinehubov, citat de agenţia Reuters.

„Ca urmare a atacurilor cu obuze asupra zonei centrale din Harkiv, cel puţin patru persoane au murit, iar patru au fost rănite”, a declarat marţi Oleh Sinehubov, într-un mesaj postat pe platforma Telegram.

Rusia, care a iniţiat pe 24 februarie invazia în Ucraina, pe care o numeşte „operaţiune specială”, a negat acuzaţiile că ar ataca obiective civile, deşi numeroase oraşe ucrainene au fost devastate de bombardamente, transmite Mediafax.

Atacul asupra oraşului Harkiv intervine în contextul în care armata ucraineană susţine că a lansat o contraofensivă în sudul ţării, în zona oraşului Herson.

UPDATE ora 14:00 – Trupele ucrainene au spart mai multe linii de apărare rusești

Trupele ucrainene au lansat un contraatac în sudul Ucrainei, a declarat Volodimir Zelenski, după ce a promis să recucerească zonele controlate de Rusia, începând cu Herson.

Președintele ucrainean le-a spus militarilor ruși să fugă, după ce marți, militarii săi au spart mai multe linii de apărare rusești.

„Nu va exista niciun loc (pentru trupele rusești) pe teritoriul ucrainean”, a spus el pe Telegram, conform The Guardian, citat de Mediafax.

UPDATE ora 13:00 – Autorităţile proruse din zonele ocupate acuză Ucraina de noi bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie

Autorităţile proruse instalate în zonele ocupate ale Ucrainei au acuzat din nou marţi trupele ucrainene că bombardează teritoriul centralei nucleare Zaporojie înainte de planificata vizită a unei delegaţii a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), agenţie sub egida ONU, informează Reuters, citat de Agerpres.

Într-o postare pe Telegram, oficialul numit de Moscova în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a susţinut că „motivul pentru bombardamente îl constituie intenţia deliberată a conducerii de la Kiev de a împiedica misiunea AIEA”.

Vizita delegaţiei AIEA la centrala nucleară Zaporojie este programată să aibă loc în această săptămână, pe fondul temerilor că bombardamentele asupra centralei ar putea duce la un dezastru nuclear.

UPDATE ora 10:00 – Armata ucraineană afirmă că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în Herson

Armata ucraineană afirmă că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în regiunea ocupată Herson, conform BBC, citat de Mediafax.

Această ofensivă pare să facă parte dintr-o contraofensivă mult așteptată, lansată de Kiev în încercarea de a recuceri sudul țării.

Aceasta urmează după săptămâni de atacuri ucrainene menite să taie principalele rute de aprovizionare ale forțelor ruse.

Armata rusă susține că trupele ucrainene au suferit „pierderi grele” în timpul unei tentative de atac eșuate.

Afirmațiile atât ale Ucrainei, cât și ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.

Herson a devenit primul mare oraș ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei după ce trupele au avansat în oraș dinspre Peninsula Crimeea în primele zile ale războiului.

UPDATE ora 09:00 – Germania şi Franţa resping într-un document comun o propunere de a le interzice ruşilor intrarea în blocul comunitar

Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi, informează marţi dpa, citată de Agerpres.

„Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”, se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga.

Chiar dacă acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii, documentul atenţionează de asemenea împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice”.

„Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”, se mai spune în documentul consultat de dpa.

Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent de faptul dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia.

Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.

De asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.

Documentul de poziţie germano-francez vine ca răspuns la dezbaterea în curs în cadrul guvernelor ţărilor din UE cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis ruşilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse.

UPDATE ora 08:00: Rezultatele bombardamentelor de la Zaporojie se văd din satelit

Patru găuri au apărut în acoperişul unei clădiri de la centrala nucleară de la Zaporojie, în apropierea a cel puţin trei transportoare blindate de personal ruseşti, conform imaginilor din satelit oferite de Maxar Technologies, relatează CNN, citat de News.ro.

Conducătorul regiunii Zaporojie numit de ruşi, Vladimir Rogov, a susţinut că găurile sunt rezultatul unui atac militar ucrainean asupra complexului. Rogov a publicat fotografii înfăţişând una dintre găuri pe canalul său de Telegram.

CNN a reuşit să geolocalizeze şi să confirme autenticitatea fotografiilor, dar nu şi susţinerile că găurile sunt rezultatul unei lovituri militare ucrainene.

Guvernul Ucrainei a negat în mod repetat că a desfăşurat atacuri militare asupra sau în apropierea centralei în ultimele săptămâni.

În imaginile din satelit, cel puţin trei transportoare blindate de personal ruseşti se află sub o structură mare cu conducte, care pornesc din clădire spre toate cele şase reactoare nucleare.

Rusia a susţinut în mod repetat că nu are ”armament greu” la centrala nucleară. Găurile din clădire sunt la o distanţă de aproape 500 de picioare (circa 152 de metri) de unul dintre reactoarele nucleare ale centralei.

CNN a contactat autorităţile ucrainene pentru a întreba dacă au desfăşurat o lovitură militară la centrală, dar nu a primit încă un răspuns. CNN a cerut o reacţie şi din partea Energoatom, autoritatea de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, pentru a afla şi care este rolul acelei clădiri.

Imaginile din satelit mai are şi un foc arzând la nord de centrală.

UPDATE ora 07:00 – Rusia trebuie să asigure accesul inspectorilor AIEA la centrala de la Zaporojie, afirmă Washingtonul

Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat luni un responsabil american, potrivit căruia opţiunea ‘cea mai sigură’ ar fi o oprire ‘controlată’ a reactoarelor, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei ‘zone demilitarizate’ în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului.

Grossi reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra ‘riscului real de catastrofă nucleară’.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid