LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 200: Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet din motive de siguranță / Ofensiva din sud a Kievului „a fost concepută pentru a păcăli Rusia”

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 200: Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet din motive de siguranță / Ofensiva din sud a Kievului „a fost concepută pentru a păcăli Rusia”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/09/2022, 14:00
Actualizat: 11/09/2022, 14:36

Sunt 200 de zile de cânt trupele ruse au invadat Ucraina. Forțele ucrainene continuă să facă progrese rapide și neașteptate în nord-estul țării, reluând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în trei zile. O mare parte din câștigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul Apărării al Rusiei. Mult mediatizată ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenția Rusiei de la cea reală pregătită în regiunea Harkov, au declarat forțele speciale ale Ucrainei. 

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:30 – Trupele ruse care s-au retras în grabă din Harkov au lăsat în urmă „cantități masive” de tancuri, blindate și alte vehicule, subliniază contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker

UPDATE ora 14:00 – O linie electrică de rezervă către centrala nucleară Zapororojie a fost restabilită

O linie electrică de rezervă către centrala nucleară Zapororojie a fost restabilită, furnizând astfel energia externă de care are nevoie pentru a-și răci reactoarele, a anunțat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

„După ce ieri a fost restabilită (linia electrică) … operatorul ZNPP a oprit în această dimineață ultimul său reactor în funcțiune, care în ultima săptămână a furnizat ZNPP cu energia necesară după ce a fost deconectat de la rețea”, a informat AIEA pe Twitter.

UPDATE ore 13:00 – Ucraina spune că forțele sale se află la 30 de mile de granița cu Rusia la nord de Harkov

Forțele ucrainene au înaintat spre nord de la Harkov până la 30 de mile de granița cu Rusia și fac, de asemenea, presiuni spre sud și est în aceeași regiune, a declarat, duminică, comandantul-șef ucrainean, generalul Valeri Zalujni, citat de The Guardian.

Trupele ucrainene au reluat peste 3.000 km pătrați de teritoriu luna aceasta, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând: „Ucraina continuă să elibereze teritoriile ocupate de Rusia”.

UPDATE ora 11:00 – Rusia renunță la orașe cheie din nord-estul țării, în timp ce forțele ucrainene avansează

Moscova și-a abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei, în urma prăbușirii bruște a uneia dintre principalele linii de front ale războiului, după ce forțele ucrainene au avansat rapid, potrivit unei analize Reuters, scrie Mediafax.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala Kiev în martie. Ucraina a salutat-o ca pe un punct de cotitură în războiul care durează de 6 luni, mii de soldați ruși lăsând în urmă stocuri de muniție și echipamente în timp ce fugeau.

Forțele rusești au folosit Izium ca bază logistică pentru una dintre campaniile lor principale – un asalt de luni de zile dinspre nord asupra regiunii adiacente Donbas, compusă din Donețk și Luhansk.

Agenția de știri de stat TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a ordonat trupelor să părăsească zona și să consolideze operațiunile în altă parte în Donețk.

UPDATE ora 10:00 – Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, oprite complet, anunţă Energoatom

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet ca măsură de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), într-un comunicat de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

„Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare – oprirea la rece”, a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea „rămâne ridicat”, ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala „pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie”.

UPDATE ora 09:00 – Zelenski spune că negocierile cu Rusia sunt „imposibile” în acest moment

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu Federația Rusă pentru a se pune capăt războiului sunt în prezent „imposibile”. El recunoaște că va fi cea mai grea iarnă din întreaga lume.

„Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor”, a spus Zelenski. „Nu există asigurări că [rușii] vor face ceea ce spun că vor face. Eu cred că nu o vor face. Nimeni nu îi crede. Așa cum se spune, nu pot fi cei cu care să dai mâna”.

Zelenski a adăugat: „Rușii nu sunt pregătiți să recunoască faptul că au ocupat țara noastră. Acest lucru înseamnă că nu va exista un dialog substanțial”, notează Mediafax.

„Pentru ca noi să deschidem un coridor diplomatic cu [Rusia], ei trebuie să dea dovadă de voință politică, să arate că sunt gata să dea înapoi pământul străin”.

Ulterior, el a declarat că iarna care va urma va fi „cea mai dificilă iarnă din întreaga lume” și „un punct de cotitură în eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:00 – Ofensiva din sud a Ucrainei „a fost concepută pentru a păcăli Rusia”

Mult mediatizată ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenția Rusiei de la cea reală pregătită în regiunea Harkov, au declarat forțele speciale ale Ucrainei, citate de The Guardian.

Forțele ucrainene continuă să facă progrese rapide și neașteptate în nord-estul țării, reluând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în trei zile. O mare parte din câștigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul Apărării al Rusiei.

„[A] fost o mare operațiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate națională devenit purtător de cuvânt pentru brigada Bohun a forțelor speciale ucrainene.

UPDATE ora 07:00 – Kievul critică neutralitatea Indiei

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a criticat sâmbătă neutralitatea Indiei în faţa invaziei ruse a Ucrainei, acuzând ţara că „beneficiază” de „sacrificiile” ucrainene şi occidentale, notează AFP, citată de Agerpres.

„Nu poţi fi neutru şi să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic atunci când practic beneficiezi de sacrificiile noastre”, a declarat el la forumul internaţional Yalta European Strategy (YES) de la Kiev.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, care i-a atras o serie de sancţiuni occidentale, printre embargouri asupra petrolului rusesc, Moscova a devenit principalul furnizor de ţiţei al Indiei.

Rafinăriile indiene beneficiază de reduceri semnificative pe fondul creşterii preţurilor la benzină în Europa.

„India are posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic, rezolvându-şi astfel problemele interne doar pentru că cineva moare în Ucraina şi că cineva din Europa impune sancţiuni”, a adăugat Dmitro Kuleba.

„Cred că India ne este datoare”, a continuat el.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”