LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 185. Dmitri Medvedev: Rusia nu va opri războiul, chiar dacă Ucraina renunţă la aspiraţiile sale de aderare la NATO / Energoatom avertizează: La Zaporojie există un risc de pulverizare de substanţe radioactive

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 185. Dmitri Medvedev: Rusia nu va opri războiul, chiar dacă Ucraina renunţă la aspiraţiile sale de aderare la NATO / Energoatom avertizează: La Zaporojie există un risc de pulverizare de substanţe radioactive
Război în Ucraina / Sursa: Profimedia
Publicat: 27/08/2022, 13:00
Actualizat: 28/08/2022, 07:14

Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Moscova nu va renunţa la campania sa militară din Ucraina, chiar dacă Kievul ar renunţa la aderarea în NATO. Totuşi, Rusia este pregătită să poarte discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în anumite condiţii. „Apartenenţa ucraineană la NATO este inacceptabilă pentru Moscova. Chiar dacă Ucraina renunţă la intenţia sa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, este deja tardiv şi insuficient pentru a stabili pacea”, a declarat Medvedev.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 20:30 China îi cere lui Putin să pună capăt ”ruletei rusești”. Oficial chinez: ”Tragediile de la Cernobîl și Fukushima nu trebuie să se repete”

China a lansat un atac voalat la adresa Rusiei, în contextul temerilor tot mai mari legate de un posibil accident la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina. Centrala este controlată acum de invadatori, angajații fiind ucraineni care lucrează sub amenințarea constantă a rușilor.

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut, sâmbătă, un apel la toate părțile „să dea dovadă de maximă reținere, să respecte strict legislația internațională și să reducă la minimum riscul de accidente”.

„Nu trebuie să permitem ca tragediile de la Cernobîl și Fukushima să se repete”, a continuat el.

UPDATE ora 19:00 Putin a semnat decretul: 166 de euro pe lună pentru ucrainenii care se stabilesc în Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit Ucraina pentru a veni în Rusia.

Pensionarii, femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități vor primi, de asemenea, beneficiile financiare. Decretul, publicat pe un portal guvernamental, arată că vor fi acordate plăți lunare de pensii de 10.000 de ruble (aproximativ 166 de euro) persoanelor care au fost forțate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie.

UPDATE ora 15:00 – Energoatom avertizează: La Zaporojie există un risc de pulverizare de substanţe radioactive

Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a avertizat, sâmbătă, că există un risc de pulverizare de substanţe radioactive la centrala nucleară Zaporojie, informează AFP.

Energoatom a precizat că ruşii au bombardat de mai multe ori zona în ultima zi şi că există şi riscul unui incendiu.

“Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul unor scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a precizat compania pe Telegram, citată de News.ro.

UPDATE ora 14:00 – Rusia spune că Ucraina a bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a acuzat, sâmbătă, forţele ucrainene că au bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie, informează Reuters, citat de News.ro.

Reuters precizează că această informaţie nu a putut fi verificată şi că autorităţile ucrainene încă nu au răspuns acuzaţiilor.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de bombardarea zonei centralei nucleare.

UPDATE ora 13:00 – Opoziția îi cere premierului să refuze acordarea de vize turistice pentru ruși. „România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în fața regimului criminal al lui Vladimir Putin”

USR, Forța Dreptei și PMP îi cer premierului Nicolae Ciucă, printr-o scrisoare deschisă, să refuze acordarea de vize turistice pentru cetățenii Rusiei. „România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în fața regimului criminal al lui Vladimir Putin”, se arată în document. (Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 11:00 – Rusia își intensifică atacurile pe fondul zvonurilor privind o contraofensivă majoră a Ucrainei

Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Donețk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian, notează Mediafax.

Cel mai probabil, separatiștii pro-ruși au făcut progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Donețk.

Cu toate acestea, forțele rusești au obținut puține câștiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să își fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unități ucrainene suplimentare, pe fondul speculațiilor că Ucraina plănuiește o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.

UPDATE ora 10:00 – Rusia va construi două noi reactoare nucleare în Ungaria. „Îi vom proteja de oscilațiile sălbatice ale prețurilor la energie”

Gigantul rus Rosatom va începe în următoarele săptămâni construcția a două noi reactoare nucleare în Ungaria, a declarat ministrul de externe ungar.

Acordul, încheiat între Rusia și statul UE în 2014, vizează extinderea centralei nucleare existente de la Paks, oraș aflat la mai puțin de 250 de kilometri de granița României.

Sursă Foto – Twitter

UPDATE ora 09:00 – Rusia a început să producă Dobry Cola

Coca Cola HBC AG a început să producă o cola locală, Dobry Cola, în Rusia, după ce a oprit producţia şi vânzările de produse Coca-Cola Co în urma exodului în masă al companiilor occidentale la începutul acestui an, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Dobry a fost o marcă de suc în Rusia, dar Coca-Cola HBC, care se separă de Coca-Cola Co, a declarat la începutul acestei luni că explorează extinderea mărcilor locale existente.

Dobry Cola nu are nicio legătură cu Coca-Cola sau cu Coca-Cola Co, a precizat Coca-Cola HBC într-o declaraţie.

The Coca-Cola Co deţine o participaţie de 23% în Coca-Cola HBC.

Agenţia de presă Interfax l-a citat vineri pe fondatorul lanţului rusesc de fast-food Teremok, care serveşte preparate tradiţionale precum borş, spunând că a primit o notificare din partea companiei despre „Dobry Cola” şi că încearcă să o vândă în restaurantele sale.

Concurenţii locali ai Coca-Cola au inundat piaţa cu imitaţii de când compania a părăsit Rusia. Problema imitaţiilor era majoră şi înainte de retragerea companiilor occidentale.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski spune că situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne foarte riscantă și periculoasă

Președintele Ucrainei a declarat vineri seara că situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne „foarte riscantă”, după ce două dintre cele șase reactoare au fost reconectate la rețea, informează Reuters, citat de Mediafax.

Compania ucraineană nucleară de stat Energoatom a anunțat vineri seară că ambele reactoare funcționale ale centralei de la Zaporojie au fost reconectate la rețea și furnizează din nou energie electrică, după ce joi au fost complet deconectate.

„Permiteți-mi să subliniez că situația rămâne foarte riscantă și periculoasă”, a declarat președintele Volodimir Zelenskiy în discursul său de vineri seara, lăudând experții ucraineni care lucrează pentru a „evita cel mai rău scenariu”.

„Orice repetare a evenimentelor de ieri (joi-n.r.), adică orice deconectare a centralei de la rețea, orice acțiune a Rusiei care ar putea provoca deconectarea reactoarelor, ar plasa din nou centrala la un pas de o catastrofă”, a spus Zelenski.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie, a preluat controlul asupra centralei nucleare în martie, deși aceasta este încă operată de tehnicieni ucraineni.

Bombardamentele din apropierea centralei au declanșat joi incendii care au deconectat centrala de la rețeaua electrică.

UPDATE ora 07:00 – Dmitri Medvedev: Rusia nu va opri războiul, chiar dacă Ucraina renunţă la aspiraţiile sale de aderare la NATO

Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Moscova nu va renunţa la campania sa militară din Ucraina, chiar dacă Kievul ar renunţa la aderarea în NATO.

Totuşi, Rusia este pregătită să poarte discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în anumite condiţii.

„Apartenenţa ucraineană la NATO este inacceptabilă pentru Moscova. Chiar dacă Ucraina renunţă la intenţia sa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, este deja tardiv şi insuficient pentru a stabili pacea”, a declarat Medvedev, citat de Mediafax.

Rusia îşi va continua campania militară în Ucraina până când obiectivele sale vor fi atinse. Putin vrea să „denazifieze” Ucraina. Kievul şi Occidentul afirmă că acesta este doar un pretext fără temei pentru un război de cucerire.

Rusia şi Ucraina au purtat mai multe runde de negocieri de la începutul invaziei, dar nu au făcut progrese şi există puţine perspective pentru ca discuţiile să fie reluate curând.

„Aceste discuţii vor depinde de modul în care se desfăşoară evenimentele. Suntem pregătiţi să ne întâlnim cu Zelenski”, a conchis Medvedev.

Dmitri Medvedev/ Sursa: Kremlin.ru

UPDATE ora 06:00 – Jens Stoltenberg, despre îngrijorarea NATO privind prezența militară a Rusiei în Arctica: „Vedem o consolidare militară semnificativă rusă, cu noi baze şi noi sisteme de arme”

Capabilităţile Rusiei în Nord sunt o provocare pentru NATO, organizaţie ce are nevoie de o prezenţă aliată solidă în regiunea arctică, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Canada.

„Importanţa Nordului este în creştere pentru NATO şi pentru Canada întrucât vedem o consolidare militară semnificativă rusă, cu noi baze şi noi sisteme de arme”, a spus Jens Stoltenberg, stând alături de premierul canadian Justin Trudeau la Cold Lake, în provincia Alberta, transmite Reuters.

De partea sa, Trudeau a afirmat că schimbarea situaţiei geopolitice în ultimele luni a arătat că Rusia este un motiv de îngrijorare în creştere. În acest context, el a promis că ţara sa va informa NATO despre acţiunile realizate de Canada în cadrul Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

NORAD este o organizaţie înfiinţată de Statele Unite în cooperare cu Canada şi reprezintă un sistem de control aerospaţial şi avertizare aerospaţială pentru America de Nord.

UPDATE ora 05:00 – Ucrainenii râd de vestele antiglonț ale soldaților ruși: „Priviți ce are a două armată a lumii”

Militari ai Brigăzii 95 a Armatei ucrainene au publicat pe rețelele de socializare o înregistrare video în care analizează vestele antiglonț ale unor soldați ruși capturate împreună cu un vehicul blindat de pe front. Ucrainenii au râs de ce au găsit în interiorul vestelor antiglonț care ar fi trebuit să-i protejeze pe soldații ruși.

„Priviți ce are a două armată a lumii”, spune unul dintre soldații ucraineni, care taie cu un cuțit materialul textil și scoate afară bucată de metal semi ruginită.

„Ce naiba e asta?”, exclamă unul dintre ucraineni, lovind cu mâna metalul în mod repetat.

Ulterior, ucrainenii se apucă să testeze bucățile de metal și trag de la mică distanță cu armele în ele. Primul foc a fost tras cu un pistol ce pare a fi de calibru 9 mm. Deși glonțul nu penetrează metalul, lasă în urmă o deformare puternică a materialului. (Vezi video aici…) 

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete