LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 193: Un singur reactor al centralei de la Zaporojie rămâne funcțional

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 193: Un singur reactor al centralei de la Zaporojie rămâne funcțional
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/09/2022, 09:06

Războiul din Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 193, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată în prima linie a războiului din Ucraina, a pierdut din nou alimentarea cu energie din surse externe, au declarat sâmbătă inspectorii ONU, alimentând temerile cu privire la un posibil incident nuclear. Între timp, Moscova menține închisă principala conductă de gaze către Germania, Nord Stream 1, iar Occidentul continuă să acuze Rusia că s-ar folosi de resursele de energie pentru a șantaja aliații Ucrainei.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a rămas fără ultima linie de alimentare externă, cu toate că o linie de rezervă continuă să furnizeze energie electrică sistemului, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Doar unul dintre cele șase reactoare ale stației a rămas în funcțiune, a anunțat agenția prin intermediul unui comunicat citat de Reuters.

Centrala, capturată de trupele ruse la scurt timp după începutul invaziei din 24 februarie, a devenit un punct central al conflictului, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru bombardamentele din apropierea complexului atomic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase