LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 39. Explozii în portul Odesa / Oficial ucrainean: O discuție între Putin și Zelenski este tot mai aproape

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 39. Explozii în portul Odesa / Oficial ucrainean: O discuție între Putin și Zelenski este tot mai aproape
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03/04/2022, 09:56
Actualizat: 03/04/2022, 22:30

Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 39 și nu pare să dea semne că ar înceta prea curând. Duminică dimineața au fost înregistrate mai multe explozii în portul Odesa, cel mai mare port al țării.

Martorii au explicat că mai multe părți ale orașului au fost cuprinse de fum gros.

Anton Herașcenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a confirmat pe canalul său de Telegram că „Odesa a fost atacată din aer” cu rachete, dintre care unele, spune el, „au fost doborâte de apărarea antiaeriană”, informează BBC. Corespondentul Washington Post la Odesa, Isabelle Khurshudyan, a postat pe Twitter: „Explozii puternice în centrul orașului Odesa chiar acum. Ferestrele camerei mele de hotel pur și simplu au tremurat. Încă nu este clar despre ce este vorba”. Serghei Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a făcut apel la locuitorii orașului să rămână în adăposturi.

Negociatorul-șef al părții ucrainene a declarat sâmbătă că discuțiile au avansat suficient pentru ca președintele Volodimir Zelenski să poată vorbi cu omologul său rus, Vladimir Putin. David Arakhamia a informat vineri că discuțiile dintre delegații au mers într-o direcție bună. El a spus că Rusia a acceptat toate propunerile părții ucrainene, cu excepția celor referitoare la Crimeea, teritoriu anexat de Rusia de la Ucraina în 2014.

Cu toate acestea, negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski, sugerează că nu este cazul ca cei doi lideri să se întâlnească prea curând.

„Proiectul de acord nu este gata pentru a fi prezentat la o întâlnire la vârf”, a postat Medinski pe canalul său de Telegram.


Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


UPDATE ORA 18:39. Un jurnalist ucrainean răpit de ruşi a spus ce a păţit în cele opt zile de captivitate: „Îngenunchează, câine!”

Jurnalistul Oleg Baturin a fost răpit pe 12 martie de ruşi şi a stat în captivitate timp de 8 zile. El a declarat într-un interviu că a fost ţinut cu puţină mâncare şi apă şi că a fost torturat şi ameninţat că va fi mutilat şi ucis.

UPDATE ORA 17:22. Rusia bombardează un alt oraș portuar, Mikolaiv – oficial ucrainean

După atacurile aeriene ale forțelor rusești asupra orașului portuar ucrainean Odesa, apar informații despre un atac asupra unui alt oraș portuar, Mikolaiv.

Anton Herashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că autoritățile locale au raportat mai multe atacuri cu rachete asupra orașului Mikolaiv, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Armata rusă a vizat porturile din sudul Ucrainei – inclusiv Odesa și Mikolaiv – într-o încercare aparentă de a bloca accesul Ucrainei la Marea Neagră și de a crea un coridor terestru din Rusia către peninsula Crimeea, al cărei control a fost preluat de Moscova în 2014.

Conform CNN, Oleksandr Syenkevich, primarul orașului Mikolaiv, a scris, duminică, pe Facebook, că au fost raportate „mai multe lovituri cu rachete” asupra orașului, adăugând că autoritățile adună informații.

Într-o declarație pe Telegram, Vitalii Kim, șeful administrației militare regionale, a declarat: „Vă voi spune mâine despre bombardamente. Totul este în regulă”.

UPDATE ORA 17:18 – Forțele ucrainene au reluat controlul asupra orașului-fantomă Pripiat, de lângă centrala nucleară de la Cernobîl

Trupele ucrainene au preluat controlul asupra orașului fantomă Pripiat, aflat în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după cum a anunțat, duminică, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.

UPDATE ORA 17:05 – Militari ruși, uciși de civili în Ucraina. Localnicii le-ar fi otrăvit mâncarea și băutura

Mai mulți soldați ruși ar fi murit sau ar fi ajuns în spital în stare gravă după ce ar fi fost otrăviți de către civili ucraineni în regiunea Harkov.

Informația a fost făcută publică pe Facebook de către Direcția Principală de Informații a Ucrainei.

UPDATE ORA 17:00 – Forțele ucrainene au reluat controlul asupra orașului-fantomă Pripiat, de lângă centrala nucleară de la Cernobîl

Trupele ucrainene au preluat controlul asupra orașului fantomă Pripiat, orașul-fantomă aflat în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după cum a anunțat, duminică, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Astăzi, 3 aprilie, unitățile militare aeropurtate ale Forțelor Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra zonei orașului Pripiat și a zonei de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei cu Republica Belarus”, au scris responsabilii.

UPDATE ORA 15:20 – Momentul șocant în care un comandant rus îi cere unui soldat să se rănească și să distrugă echipamentul

Potrivit Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), într-o înregistrare difuzată pe pagina de Facebook a agenției poate fi auzit un comandant rus când îi spune unui soldat din subordine să se rănească și să-și distrugă echipamentul, fiindcă raportase superiorilor că „inamicii” au fost suprimați, iar aceștia i-au cerut dovezi.

UPDATE ORA 14:00 – Un cunoscut regizor de filme documentare a fost ucis în Mariupol

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 46 de ani, a fost ucis sâmbătă în Mariupol, potrivit presei locale și colegilor acestuia.

Conform Nexta, o rachetă a lovit mașina în care se afla cineastul. El a fost dus la spital, dar nu a putut fi salvat.

UPDATE ORA 11:50 – Soldații ruși au amenajat un bazar unde vând bunurile furate de la ucraineni

Soldaţii ruşi au înfiinţat o piaţă în Belarus unde vând lucrurile furate din casele ucrainenilor, transmite Direcția de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

Într-un oraș din Belarus, trupele de ocupație au amenajat un bazar special, unde vând „prăzi de război”, adică bunuri furate din Ucraina, a scris sursa citată. Încă de la începutul războiului din Ucraina, pe reţelele de socializare au circulat mai multe postări şi informaţii care arătau că soldaţii ruşi fură din magazine, bănci şi din casele ucrainenilor.

UPDATE ORA 10:25 – Diplomat european: „Putin pregăteşte un război lung, în stil cecen”

Rusia şi-a revizuit strategia de război din Ucraina pentru a se concentra pe preluarea controlului asupra Donbasului şi a altor regiuni din estul Ucrainei, cu o dată ţintă la începutul lunii mai.

Totodată, un diplomat european a declarat că, în timp ce Kremlinul vorbeşte cu optimism, Putin se pregăteşte pentru un „război lung şi prelungit în stil cecen, pentru că, într-o anumită măsură, nu are unde să meargă în această privinţă”.

UPDATE ORA 10:10 – Celebrul lunetist Wali, noi dezvăluiri din Ucraina: „Rușii sunt buni, dar nu foarte deștepți!”

Oliver Lavigne-Ortiz, zis Wali, celebrul lunetist canadian care luptă acum în Ucraina, împotriva armatei lui Vladimir Putin, susține că „rușii sunt buni, dar nu foarte deștepți”.

Propaganda rusă a lansat informații că Wali ar fi murit la numai 20 de minute după ce a intrat în luptă.

Informatician la bază, Wali este cunoscut pentru recordul pe care îl deține. În Afghanistan a ucis un taliban de la o distanță de aproape 3.5 kilometri.

UPDATE ORA 10:00 – Negociatorul-şef ucrainean: Rusia a acceptat verbal principalele propuneri ucrainene.

David Arahamia, negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, a precizat că Moscova a acceptat „verbal” principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă.

David Arahamia a dat de înțeles, într-o emisiune TV, că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?