LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 496. Un amiral NATO de rang înalt spune că Ucraina nu va primi avioane de luptă pentru contraofensiva de vară

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 496. Un amiral NATO de rang înalt spune că Ucraina nu va primi avioane de luptă pentru contraofensiva de vară
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 04/07/2023, 09:02
Actualizat: 04/07/2023, 10:59

Războiul din Ucraina intră marți în ziua cu numărul 496, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Un amiral NATO de rang înalt spune că Ucraina nu va primi avioane de luptă pentru contraofensiva de vară

președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat într-un interviu acordat postului de radio LBC, că, deși discuția despre avioane este importantă, aceasta „nu va fi decisă prea curând”

Ucraina nu va primi avioane de vânătoare până când contraofensiva sa nu se va încheia, a declarat Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.

Nici pregătirea piloților sau instruirea tehnicienilor nu va fi disponibilă înainte de contraofensiva ucraineană, a subliniat el.

Nu a început încă nicio pregătire a piloților ucraineni pentru a pilota avioanele F-16 fabricate în SUA, iar Kievul nu ar dori să pună presiune asupra Occidentului în acest sens, deoarece se bazează pe sprijinul acestora, a declarat anterior Iury Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

La începutul lunii iunie, Ignat a declarat că piloții ucraineni ar putea pleca în curând în străinătate pentru pregătire. La sfârșitul lunii mai, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că Occidentul se așteaptă să înceapă pregătirea piloților ucraineni pe F-16 în următoarele săptămâni.

Potrivit lui Austin, Danemarca și Olanda ar urma să conducă coaliția care coordonează pregătirea piloților ucraineni. Între timp, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a precizat că forțele ucrainene vor putea începe să folosească avioanele F-16 în luptă abia în toamna sau iarna viitoare, deoarece pregătirea piloților și a inginerilor necesită timp, potrivit TASS.

UPDATE 3: Prigojin „rupe tăcerea” după revolta Wagner și promite „următoarele victorii pe front”

Evgheni Prigojin, fondatorul Companiei Militare Private Wagner (PMC), a susținut că „marșul său al justiției” a fost îndreptat împotriva trădătorilor, iar în prezent așteaptă „următoarele victorii pe front”, potrivit unei înregistrare audio publicată de canalul de telegrame Zona Gri, care, potrivit presei ruse, este strâns asociat cu Grupul Wagner

Prigojin a afirmat că „marșul dreptății” al mercenarilor săi a avut ca obiectiv lupta împotriva trădătorilor și un imbold pentru mobilizarea la război a societății ruse.

„Și cred că am reușit să realizăm multe. Sunt sigur că în viitorul apropiat veți vedea următoarele noastre victorii pe front”, a declarat el.

El nu a precizat ale cui victorii le consideră ale sale și nu a oferit nicio informație despre locul unde se află. Nu se știe când a fost înregistrată înregistrarea audio.

Cea mai recentă declarație a lui Prigojin a fost publicată la 26 iunie, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 2: Lituania cere liderilor NATO să asigure o cale rapidă de aderare a Ucrainei după război

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, i-a îndemnat pe liderii NATO să fie mai îndrăzneți în ceea ce privește solicitarea de aderare a Ucrainei, în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare la Vilnius.

Nauseda a declarat într-un interviu acordat Reuters că „o formulare mai fermă” privind aderarea Ucrainei ar „crește spiritul de luptă al soldaților ucraineni pe câmpul de luptă”.

„Nu ar trebui să ezităm să luăm decizii mai îndrăznețe, pentru că altfel regimul Putin va decide că aliații occidentali sunt prea slabi, (că ar trebui) împinși la colț și se vor preda”, a adăugat el.

El a mai spus: „Avem unele țări care sunt prudente în ceea ce privește formularea mai fermă din perspectiva Ucrainei. Dar văd deja o anumită schimbare în mintea liderilor lor”.

„Înțelegem cu toții că în acest moment, în mijlocul războiului, Ucraina nu este capabilă să se alăture imediat NATO. Înțelegem acest lucru. Ucrainenii înțeleg asta. Dar trebuie să creăm proceduri, cum să procedăm… astfel încât să nu existe pierderi de timp dacă războiul se va încheia și victoria va fi de partea ucraineană”, potrivit The Telegraph.

UPDATE 1: Rusia a desfășurat peste 180.000 de soldați pe frontul Lîman-Kupiansk

Rusia a desfășurat peste 180.000 de soldați pe cele două fronturi de luptă majore din est, potrivit lui Serhii Cherevati, purtător de cuvânt al grupării estice a Forțelor Armate Ucrainene.

„Mai mult de 180.000 de trupe rusești au fost desfășurate în zona de responsabilitate (a grupării forțelor din est. Frontul Lîman-Kupîansk este mai lung, motiv pentru care inamicul își concentrează forțele acolo”, a declarat Cherevati într-un interviu acordat luni presei ucrainene, adăugând că în acest moment există „peste 120.000 de trupe inamice” pe direcția Lîman-Kupiansk.

Cherevati a numit-o „o grupare destul de puternică”. El a precizat că aceasta include „unități de asalt aerian și mecanizate, unități ale rezervei armatei de luptă Bars, forțe teritoriale” și noile companii de asalt Storm Z, despre care a spus că au recrutat persoane cu antecedente penale.

Cherevatîi a declarat că există aproximativ 50.000 de soldați ruși pe frontul Bahmut.

Orașele Lîman și Kupîansk se află la aproximativ 100 de kilometri unul de celălalt, la nord de Bakhmut, pe frontul de est al Ucrainei.

Două drone interceptate și doborâte în apropiere de aeroportul din Moscova. Zborurile au fost „redirecționate temporar”

Ucraina a încercat să lovească infrastructura civilă, inclusiv aeroportul, ceea ce echivalează cu un „act de terorism”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„Încercarea regimului de la Kiev de a ataca o zonă în care se află infrastructura civilă, inclusiv aeroportul, care, întâmplător, primește și zboruri străine, reprezintă un nou act de terorism”, a scris Zakharova într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Mai multe drone au atacat marți Moscova și regiunea sa, perturbând temporar operațiunile de zbor pe marele aeroport Vnukovo. Primarul Moscovei a declarat că atacul a fost respins.

Agenția de știri de stat TASS a declarat că o dronă a fost interceptată în Novaya Moskva (Noua Moscova), iar cealaltă în regiunea Kaluga, la sud-vest de capitală.

Nu au existat răniți sau pagube după ce dronele au fost interceptate, a relatat agenția de știri de stat RIA Novosti.

Primarul Moscovei spune că tentativa de atac cu drone ucrainene a forțat aeroportul să devieze zborurile. Sunt raportate explozii.

„Din motive de securitate, unele zboruri de pe aeroportul Vnukovo au fost redirecționate temporar”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe Telegram.
Toate dronele detectate au fost eliminate de forțele de apărare aeriană și nu au existat victime sau răniți, a adăugat el.

Autoritățile aviatice ruse au declarat anterior că șase zboruri au fost deviate de pe aeroportul Vnukovo – unul dintre cele patru aeroporturi care deservesc capitala – din cauza unor „probleme tehnice”.

Toate restricțiile de zbor de pe aeroport au fost ridicate la ora locală 8.00, potrivit autorităților ruse.

Ucraina comentează rareori atacurile de pe teritoriul rusesc, care s-au intensificat în ultimele luni, pe măsură ce războiul ajunge din ce în ce mai mult la poporul rus.

Mai multe persoane familiarizate cu serviciile secrete americane în această privință au declarat pentru CNN în iunie că Ucraina a cultivat o rețea de agenți în interiorul Rusiei și le-a furnizat drone pentru a organiza atacuri.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator