Ministrul britanic de Externe și ”perdeaua de fum” a Kremlinului: ”Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civilii”

Publicat: 19 03. 2022, 12:42
Elizabeth Truss | Foto - Profimedia Images

Elizabeth Truss – ministrul britanic de Externe – este sceptică în legătură cu modul în care Rusia abordează negocierile cu Ucraina. Mai mult, oficialul consideră că se poate vorbi despre o ”perdea de fum” lansată de Kremlin tocmai pentru a pregăti următoarele mutări menite a zdrobi rezistența ucrainenilor.

În opinia oficialului britanic, Rusia se folosește de aceste negocieri în timp ce își pregătește o regrupare a trupelor, încercând să finalizeze ceea ce Vladimir Putin a numit ”operațiune militară specială”.

De la bun început, Kremlinul a negat că este vorba despre o invazie a Ucrainei și de un război, în adevăratul sens al cuvântului, însă realitatea tragică din teren dovedește cu totul altceva.

”Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civili în ziua aceea”, a declarat Elizabeth Truss pentru The Times. Mai mult, ministrul britanic de Externe a insistat asupra faptului că negocierile care au avut loc până acum pot fi definite ca ”o încercare de a crea spaţiu pentru regruparea ruşilor”.

”Nu vedem nicio retragere serioasă de trupe ruse sau vreo propunere serioasă pe masă. Mă tem că negocierile sunt o altă tentativă de a crea o diversiune şi o perdea de fum. Desigur, Ucraina, ca naţiune suverană, este pe deplin îndreptăţită să desfăşoare orice proces de negociere pe care îl consideră potrivit”, a mai afirmat Truss, potrivit sursei citate.

”Moscova nu a învățat din lecțiile istoriei”

Înainte de începerea conflictului din Ucraina, Elizabeth Truss avertizase că Moscova ”nu a învățat nimic din lecțiile istoriei”.

În același timp, șefa diplomației britanice trăgea un semnal de alarmă și anticipa că invadarea Ucrainei de către armata rus ar avea consecințe incalculabile și pierderi ”teribile” de vieți omenești.

Moscova nu a învățat din lecțiile istoriei, iar o invazie ar duce la o pierdere teribilă de vieți omenești, așa cum știm din războiul Afgano-Sovietic și conflictul din Cecenia. Trebuie să luăm măsuri. Alături de aliații noștri suntem alături de Ucraina. Ce se întâmplă în Europa de Est are consecințe la nivel global. Ei (n.red. – dictatorii) încearcă să exporte dictatura ca pe un serviciu, în întreaga lume. De aceea regimuri ca acelea din Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc cei mai apropiaţi aliaţi la Moscova şi Beijing””, declara Elizabeth Truss.

Bineînțeles, Moscova a contrazis-o pe Elizabeth Truss, transmițând că nu este vorba decât despre ”absurdități” și nu dorește să impună un lider pro-rus în Ucraina, numai că scenariul creionat la Kremlin a fost cu totul altul, iar conflictul a ajuns, acum, în cea de-a 24-a zi. 


Citește și: