LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina a intrat în ziua 24. Volodimir Zelenski face din nou apel la negocieri / Luptele din Mariupol au ajuns în centrul orașului, 80% din clădiri sunt avariate sau distruse complet

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina a intrat în ziua 24. Volodimir Zelenski face din nou apel la negocieri / Luptele din Mariupol au ajuns în centrul orașului, 80% din clădiri sunt avariate sau distruse complet
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/03/2022, 08:02
Actualizat: 19/03/2022, 18:51

Războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns sâmbătă în ziua 24, iar în acest context, numărul victimelor și daunele continuă să crească. Autoritățile locale din orașul Mariupol, una dintre cele mai lovite localități din Ucraina, spun că se duc lupte chiar în centrul orașului. Mai mult, potrivit primarului, Mariupol este la pământ, aproximativ 80% dintre clădiri fiind fie avariate, fie distruse complet.

Iată cele mai importante evoluții din ultimele ore:

  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut discuții de pace „fără întârziere” cu Moscova. El a adăugat că este timpul pentru astfel de negocieri, spunând că „altfel, pierderile Rusiei vor fi de așa natură încât va avea nevoie de câteva generații pentru a-și reveni”, potrivit BBC.
  • În orașul asediat Mariupol, primarul a confirmat informațiile potrivit cărora luptele au ajuns în centrul orașului. Potrivit acestuia, peste 80% din clădirile rezidențiale din Mariupol sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor.
  • Sute de oameni sunt încă blocați în subsolul teatrului din Mariupol, care a fost bombardat joi de Rusia.
  • Președintele Zelenski a declarat că bombardamentele rusești au împiedicat autoritățile să organizeze coridoare umanitare eficiente.
  • La Moscova, mii de oameni au participat la un miting organizat de președintele Putin pentru sărbătorirea a opt ani de la anexarea Crimeei. „Cu siguranță vom duce la îndeplinire toate planurile pe care le avem”, a spus Putin în fața mulțimii. Cu toate acestea, discursul său a fost întrerupt brusc la televiziunea de stat, dar Kremlinul a anunțat ulterior că situația a fost provocată de o problemă tehnică.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ORA 18:50: Numărul ucrainenilor nevoiți să-și părăsească țara a trecut de pragul de 3 milioane

Peste 3,3 milioane de oameni au plecat din Ucraina de la începerea invaziei ruse, de acum 24 de zile, a transmis, sâmbătă Organizația Naţiunilor Unite, iar 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE ORA 16:50 – Lukașenko: Putin este „într-o formă mai bună ca niciodată” și este complet sănătos la cap

Președintele rus Vladimir Putin este sănătos mintal și este „într-o formă mai bună ca niciodată”, a afirmat aliatul său, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune japonez TBS.

UPDATE ORA 16:20 – Primarul Kievului cere Occidentului să livreze mai multe arme în Ucraina

Vitali Klitschko – primarul orașului Kiev – face un nou apel către Occident, solicitând o cantitate mai mare de arme pentru Ucraina. Bombardamentele armatei ruse continuă, iar numărul victimelor crește alarmant.

„Vă rugăm, sprijiniţi-ne! Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar, cu siguranţă, trebuie să obţinem armele potrivite”, a afirmat el.

UPDATE ORA 14:20 – Guvernul se pregătește pentru faza a II-a de răspuns în criza refugiaților

Autoritățile responsabile au decis, sâmbătă, în cadrul ședinței task-force-ului pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, convocată de premierul Nicolae Ciucă, noile măsuri pentru răspunsul României la criza refugiaților din Ucraina.

„În această fază e nevoie de mai mult decât măsuri formale și de acces, e nevoie să venim cu măsuri substanțiale. Adică ce facem noi în mod proactiv pentru ca, de exemplu, copiii ucraineni nu doar să fie primiți în școală, ci și cum adaptăm o serie de lucruri în școală astfel încât ei să poată beneficieze efectiv de educație”, a explicat Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim Ministrului

UPDATE ORA 14:10 – Fostul șef al armatei britanice vrea ca liderul de la Kremlin să fie supus unui „proces de tip Nürnberg”

Lordul Richard Dannett – fost comandant al forțelor armate britanice – dorește ca Vladimir Putin să fie judecat într-un „proces de tip Nürnberg”. Potrivit acestuia, atacarea civililor nevinovați de către armata rusă este o tactică „imorală” și „de neiertat”.

Într-un interviu acordat BBC, Richard Dannett a pus accent și pe rolul pe care îl joacă moralul în războaie, spunând că moralul are „o influență uriașă asupra a ceea ce se întâmplă pe teren”.

UPDATE ORA 13:45 – Ținută în șah de armata Ucrainei, Rusia își dorește soldați-cyborg

Vladimir Putin a sărbătorit pe stadion împlinirea a opt ani de când Crimeea a fost anexată, însă „operațiunea militară specială” pe care a ordonat-o în Ucraina nu se desfășoară așa cum și-ar fi dorit. Dincolo de speculații și scenarii belicoase, armata rusă „visează” la soldați-cyborg desprinși din filmele SF.

UPDATE ORA 12:45 – Ministrul britanic de Externe: „Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civilii”

Elizabeth Truss – ministrul britanic de Externe – este sceptică în legătură cu modul în care Rusia abordează negocierile cu Ucraina. Mai mult, oficialul consideră că se poate vorbi despre o „perdea de fum” lansată de Kremlin tocmai pentru a pregăti următoarele mutări menite a zdrobi rezistența ucrainenilor.

În opinia oficialului britanic, Rusia se folosește de aceste negocieri în timp ce își pregătește o regrupare a trupelor, încercând să finalizeze ceea ce Vladimir Putin a numit „operațiune militară specială”.

UPDATE ORA 11:43 – Rusia plusează militar și folosește în luptă rachete hipersonice „Kinzhal”

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a folosit, pentru prima oară, rachete „Kinzhal” în conflictul din Ucraina. „Operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin nu se desfășoară așa cum ar fi dorit strategii Kremlinului, chiar dacă – în comunicatele oficiale – se menționează că desfășurarea trupelor ruse se află „în grafic”.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului