Estonia expulzează trei diplomați ruși: ”Au răspândit propagandă care justifică acțiunea militară a Rusiei”

Estonia expulzează trei diplomați ruși: ”Au răspândit propagandă care justifică acțiunea militară a Rusiei”
Foto - Profimedia Images
Publicat: 18/03/2022, 15:21
Actualizat: 18/03/2022, 15:25

Estonia a decis expulzarea a trei membri ai personalului diplomatic al ambasadei Rusiei la Tallinn. Letonia, Lituania și Estonia expulzează, în total, zece diplomați ruși, pe fondul tensiunii din ce mai mari cauzate de conflictul din Ucraina. 

Ambasadorul rus în Estonia a fost convocat la sediul Ministerul de Externe, fiindu-i prezentată o notă diplomatică în cuprinsul căreia s-a specificat că diplomații expulzați au fost declarați ”persona non grata”.

Rein Tammsaar – subsecretar pentru afaceri politice – a fost cel care i-a prezentat nota diplomatică ambasadorului rus, transmițându-i acestuia că acțiunile celor trei membri ai ambasadei Federației Ruse la Tallinn încalcă Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice și, în consecință, trebuie să părăsească Estonia în termen de 72 de ore.

”Toți trei au subminat în mod direct și activ securitatea Estoniei și au răspândit propagandă care justifică acțiunea militară a Rusiei, s-a precizat într-un comunicat citat de Interfax.

”Activități care sunt contrare statutului lor diplomatic”

Lituania a anunțat că a expulzat 4 diplomați ruși, iar în Letonia au fost declarați ”persona non grata” alți trei oficiali ai ambasadei Rusiei.

Diplomații au fost expulzați într-o mișcare coordonată ”în legătură cu activități care sunt contrare statutului lor diplomatic și ținând cont de agresiunea rusă în curs de desfășurare în Ucraina”, a notat ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, pe Twitter.

Însă diplomații ruși sunt vizați –  pentru acțiuni care  încalcă Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice – nu numai în țările baltice, dar și în Bulgaria.

Astfel, ministerul bulgar de Externe a anunțat expulzarea a 10 diplomați ruși, acuzându-i că au încălcat convențiile internaționale privind relațiile diplomatice. Într-o declarație publicată vineri pe site-ul său, Ministerul de Externe a declarat că prim-ministrul Kiril Petkov a fost consultat cu privire la expulzări și că ambasadorul Rusiei la Sofia a fost informat.

”La sugestia autorităților competente, convenită cu prim-ministrul Kiril Petkov, Bulgaria a declarat astăzi zece diplomați ruși personae non grata. Li s-a dat o perioadă de 72 de ore pentru a părăsi țara”, a transmis Ministerul de Externe al Bulgariei.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase