Război în Ucraina, ziua 712: Rusia lasă „descoperită” Marea Neagră după ultimele atacuri ucrainene. Nicio navă de război rusească „la orizont”

Război în Ucraina, ziua 712: Rusia lasă „descoperită” Marea Neagră după ultimele atacuri ucrainene. Nicio navă de război rusească „la orizont”
Război în Ucraina, ziua 712 - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 05/02/2024, 09:08
Actualizat: 05/02/2024, 10:47

Războiul din Ucraina a intrat luni, 5 februarie 2024, în ziua cu numărul 712. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 3: Rusia lasă „descoperită” Marea Neagră după ultimele atacuri ucrainene. Nicio navă de război rusească „la orizont”

Potrivit ultimelor rapoarte ucrainene transmise luni, la ora 08:00, nicio navă de război rusească nu se mai află în Marea Neagră și nici în Marea Azov.

Moscova a decis să își retragă flota din Marea Neagră după ultimele atacuri cu drone ale forțelor ucrainene. Ultimul atac ucrainea a avut loc în noaptea dinspre 31 ianuarie și 1 februarie atunci când corveta rusească Ivanoveț a fost lovită de și scufundată de trei drone marine.

„În cazul în care nu se poate face nimic pentru a salva o navă de război, aceasta va trebui să fie în siguranță: Actualizare de război: 78 de confruntări de luptă pe linia frontului, inamicul continuă încercările de a încercui Avdiivka

Potrivit purtătorului de cuvânt al marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, operațiunile flotei navale rusești în Marea Neagră au fost mult complicate în urma atacurilor ucrainene.

UPDATE 2: Biden cere Congresul să adopte rapid un proiect de lege privind un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden a cerut Congresului să adopte rapid legea care permite acord bipartizan de securitate națională privind problema frontierei, precum și asistență pentru Ucraina.

„Acum am ajuns la un acord privind un acord bipartizan de securitate națională care include cel mai dur și mai echitabil set de reforme la frontieră din ultimele decenii. Îl susțin cu tărie”, a spus el.

Biden a precizat că acest acord va face ca granița SUA să fie mai sigură, va trata oamenii în mod corect și uman, păstrând în același timp imigrația legală, în concordanță cu valorile SUA ca națiune.

În plus, acordul bipartizan privind securitatea națională va aborda și alte două priorități importante.

„Acesta permite Statelor Unite să continue activitatea noastră vitală, împreună cu parteneri din întreaga lume, pentru a apăra libertatea Ucrainei și pentru a sprijini capacitatea acesteia de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat liderul american.

Potrivit acestuia, dacă apetitul lui Putin pentru putere și control în Ucraina nu va fi oprit, el nu se va limita doar la Ucraina, iar costurile pentru America vor crește.

„Acest acord oferă de asemenea Israelului ceea ce are nevoie pentru a-și proteja poporul și pentru a se apăra de teroriștii Hamas. Și va oferi asistență umanitară salvatoare pentru poporul palestinian”, a declarat președintele american.

Biden a subliniat că republicanii din Camera Reprezentanților trebuie să decidă: vor să rezolve problema sau vor să continue să facă politică cu frontiera.

„Eu am luat o decizie. Sunt pregătit să rezolvăm problema. Sunt gata să securizez granița. La fel și poporul american. Știu că avem diviziunile noastre acasă, dar nu putem lăsa politica partizană să stea în calea responsabilităților noastre ca o mare națiune”, a spus el, potrivit Ukrinform.net.

În acest sens, Biden a îndemnat Congresul să se unească și să adopte rapid acest acord bipartizan.

UPDATE 1: Vizită „iminentă” a lui Putin în Turcia. „Coridorul cerealelor din Marea Neagră”, în centrul discuțiilor 

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a confirmat duminică seară că președintele rus, Vladimir Putin, urmează să efectueze o vizită în Turcia în curând, fără a oferi detalii privind data precisă.

„Vizita domnului Putin era planificată și ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. Această vizită ne va oferi ocazia de a aborda numeroase chestiuni”, a declarat ministrul pentru postul public TRT Haber.

Cu toate că media au speculat data de 12 februarie, președinția turcă a refuzat să confirme sau să ofere detalii cu privire la această dată sau oricare alta în care Recep Tayyip Erdogan ar urma să-l primească pe omologul său rus.

Turcia va deveni prima țară NATO vizitată de Putin după declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022. Luna trecută, Turcia a aprobat intrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică, după 20 de luni de așteptare.

Ministrul Fidan a subliniat că președinții Turciei și Rusiei se întâlnesc în mod regulat. Ultima lor întâlnire a avut loc în septembrie 2023 la Soci, dar cei doi lideri au menținut discuții frecvente la telefon.

Erdogan a gestionat relații atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, facilitând ajutorul Moscovei în evitarea sancțiunilor occidentale. El a menționat că vor fi discutate numeroase probleme, inclusiv energia, situația din Fâșia Gaza, coridorul cerealelor din Marea Neagră și Siria, potrivit AFP.

Ministrul turc a subliniat că Siria va fi un subiect important pe ordinea de zi, având în vedere diferențele de opinie dintre Moscova și Ankara privind prezența combatanților PKK și a aliaților lor în nord-estul Siriei. Acordul din 2019 între cele două țări a promis crearea unei „zone de securitate” pentru a proteja Turcia de potențiale atacuri din Siria, dar Turcia acuză Rusia că nu respectă aceste înțelegeri.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?