RĂZBOI în Ucraina, ziua 745: Volodimir Zelenski spune că a fost ținta a „peste 10” tentative de asasinat din partea lui Vladimir Putin

RĂZBOI în Ucraina, ziua 745: Volodimir Zelenski spune că a fost ținta a „peste 10” tentative de asasinat din partea lui Vladimir Putin
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Publicat: 09/03/2024, 15:19
Actualizat: 09/03/2024, 15:46
17:25

Şeful diplomaţiei britanice se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru formare militară

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru a forma acolo soldaţi, într-un interviu pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung publicat sâmbătă, informează AFP.

Întrebat dacă, în opinia sa, este un lucru inteligent ca în situaţia actuală să se excludă orice trimitere de soldaţi occidentali în Ucraina, Cameron a răspuns publicaţiei germane: „Misiunile de formare sunt mai bine executate în afara ţării. În Marea Britanie, noi am format 60.000 de soldaţi ucraineni”.

„Ar trebui să evităm să creăm ţinte evidente pentru Putin”, a spus David Cameron, potrivit declaraţiilor sale traduse în germană de cotidianul citat.

Pe 26 februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron a suscitat o intensă polemică după ce a afirmat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă în viitor, notează Agerpres.

Guvernul britanic a reacţionat o zi mai târziu, precizând că „un mic număr” de persoane trimise de Regatul Unit se aflau deja în Ucraina „pentru a susţine forţele armate ucrainene, în special în termeni de formare medicală”. „Nu prevedem desfăşurarea (de soldaţi britanici în Ucraina) la o scară mai mare”, a continuat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak.

16:08

Şeful diplomaţiei poloneze afirmă că prezenţa forţelor NATO în Ucraina ''nu este de neconceput''

Şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a reacţionat pozitiv la recentele declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, conform căruia nu trebuie exclusă trimiterea de trupe ale aliaţilor NATO în Ucraina, informează sâmbătă dpa.

„Prezenţa forţelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”, a scris Sikorski pe reţeaua socială X, fosta Twitter, vineri seara, la peste o săptămână după ce liderul francez a generat dezbateri aprinse cu afirmaţiile sale în timpul unei reuniuni a liderilor europeni.

„Apreciez iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru că lui Putin trebuie să-i fie frică, nu nouă să ne fie frică de Putin”, a continuat Sikorski.

Polonia este un aliat ferm al Ucrainei încă de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei, în februarie 2022, conform Agerpres.

Poziţia lui Sikorski contrastează cu cea a prim-ministrului polonez Donald Tusk, care, în timpul vizitei sale de săptămâna trecută la Praga, a spus clar că Polonia nu intenţionează să trimită trupe pentru a susţine Ucraina. Potrivit lui Tusk, aliaţii ar trebui să se concentreze pe a-i acorda Ucrainei sprijin maxim în eforturile sale militare împotriva invaziei ruse.

15:19

Zelenski spune că a fost ținta a „peste 10” tentative de asasinat din partea lui Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a scăpat de „peste 10” tentative de asasinat din partea rușilor. Informația i-a fost furnizată de serviciile secrete ucrainene.

După vizita de miercuri, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la Odessa, Zelenski a spus că nu știe dacă Moscova a vrut să încerce să îl ucidă.

„Eram într-o vizită oficială când, la 300 de metri distanță, a fost trasă o rachetă balistică”, a declarat el pentru postul de televiziune italian Rai: „Așa că e greu de spus dacă au vrut să mă asasineze”.

Deși nu a vrut să spună dacă de data aceasta a fost într-adevăr ținta Kremlinului, șeful statului ucrainean a dezvăluit că a fost ținta mai multor tentative de asasinat de la începutul războiului.

„Vladimir Putin a încercat să mă asasineze de mai mult de 10 ori, asta spun serviciile de informații”, a declarat el: „Nu știu dacă acesta este numărul exact. Eu nu le calculez”.

Nu este prima dată când Zelenski vorbește despre acest subiect. Într-un interviu acordat The Sun la sfârșitul anului 2023, președintele ucrainean a afirmat că cel puțin „cinci sau șase” comploturi pentru a-l ucide au fost dejucate de serviciile de informații ucrainene.

13:05

Kiev, doi morți după atacurile rusești asupra Hersonului

Două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite ca urmare a bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore, în Herson.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, după cum relatează Ukrinform, conform Mediafax.

În localitățile din regiunea Herson au fost lovite două clădiri administrative, o grădiniță, un garaj și câteva mașini.

Două persoane au murit în urma agresiunii rusești, iar alte două au fost rănite, inclusiv un copil, a precizat Prokudin.

11:47

Şeful diplomaţiei ucrainene atenţionează împotriva unui ajutor ''cu picătura'' al Occidentului pentru Ucraina

Şeful diplomaţiei ucrainene a atenţionat vineri Occidentul împotriva ajutorului „cu picătura” furnizat Kievului, adăugând că doar livrări regulate de material militar ar permite evitarea unei extinderi a războiului în afara Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

„Strategia ce constă în a furniza ajutor Ucrainei cu picătura nu mai funcţionează”, a declarat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Vilnius. „S-a terminat (cu această strategie) şi, dacă lucrurile continuă după cum se derulează în prezent, aceasta nu se va termina bine pentru noi toţi”, a adăugat Kuleba în timpul unei conferinţe de presă la finalul unei întrevederi cu omologii săi francez, lituanian, leton şi eston, conform Agerpres.

Şeful diplomaţiei ucrainene a îndemnat la „o aprovizionare fără restricţii şi la timp cu arme şi muniţii pentru a se asigura că Ucraina va învinge Rusia”.

Dmitro Kuleba a îndemnat de asemenea la transferarea pe teritoriul ucrainean a unor antrenamente militare conduse de Occident, a unor servicii de mentenanţă a armelor, precum şi a producţiei de echipamente militare, operaţiune ce ar crea mai multă logistică pentru ţara sa, potrivit lui Kuleba.

Turcia se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Ucraina şi Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ţara sa se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina, pentru a pune capăt războiului, transmite Reuters.

La o conferinţă de presă după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Erdogan a afirmat că a discutat în detaliu cu acesta despre evoluţia războiului din Ucraina.

Şeful statului a mai afirmat că Turcia va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei, după încetarea conflictului, scrie Agerpres.

Zelenski a declarat cu aceeaşi ocazie că Rusia nu va fi invitată la eventuala reuniune la vârf, dar un reprezentant al Moscovei ar putea participa la următoarea întâlnire, după ce se va stabili o foaie de parcurs către pace, convenită cu aliaţii Ucrainei la reuniunea programată în Elveţia.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...