Un soldat rus de 21 ani, primul militar care va fi judecat pentru crime de război în Ucraina. Riscă să fie închis pe viață

Un soldat rus de 21 ani, primul militar care va fi judecat pentru crime de război în Ucraina. Riscă să fie închis pe viață
sursa: Captura Foto /Twitter/Nihad Nidzo Basic
Publicat: 13/05/2022, 18:40

Un soldat în vârstă de 21 de ani va deveni primul rus judecat pentru crime de război în cadrul unui proces care va avea loc vineri la Kiev.

Vadim Shishimarin va apărea în fața primului proces pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina în februarie. El este acuzat de uciderea unui bărbat de 62 de ani în regiunea Sumi din Ucraina, potrivit biroului procurorului general al țării.

Ancheta susține că Șișimarin a împușcat mortal un civil neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea drumului în satul Chupakhivka, la 28 februarie. Potrivit procurorului, trupele rusești au intrat în sat cu o mașină furată cu roțile găurite, după ce convoiul lor a fost atacat de forțele ucrainene.

Și-a distrus viața pentru „visul lui Putin”

Când au văzut un bărbat care se deplasa cu bicicleta spre casă în timp ce vorbea la telefon, unul dintre membrii grupului i-a ordonat sergentului să îl ucidă pentru ca acesta să nu îi raporteze armatei ucrainene. Șișimarin ar fi tras cu un Kalașnikov de mai multe ori prin fereastra deschisă spre capul civilului, spun procurorii.

„Șișimarin se află în prezent în arest. Procurorii și anchetatorii SBU au adunat suficiente dovezi privind implicarea sa în încălcarea legilor și obiceiurilor de război, combinată cu crima cu premeditare”, a declarat procurorul general ucrainean Iryna Venediktova într-o declarație pe Facebook.

Dacă va fi găsit vinovat, Șișimarin riscă o pedeapsă cu închisoarea de la zece ani la închisoare pe viață.

Rușii s-au „spălat pe mâni” de el

Solicitat să comenteze procesul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu are „nicio informație” despre acest caz.

„Nu am nicio informație despre această ședință de judecată sau despre acest caz. Nu știu dacă acest lucru este adevărat. Nu am niciun fel de informații despre acest lucru”, a declarat Peskov în timpul unei convorbiri zilnice cu jurnaliștii.