„Un telefon nu poate pune capăt războiului, dar milioane ar putea.” Peste 136.000 de oameni din 116 țări au sunat ruși obișnuiți pentru a-i convinge să îl oprească pe Vladimir Putin

„Un telefon nu poate pune capăt războiului, dar milioane ar putea.” Peste 136.000 de oameni din 116 țări au sunat ruși obișnuiți pentru a-i convinge să îl oprească pe Vladimir Putin
Publicat: 17/04/2022, 15:48
Actualizat: 17/04/2022, 15:52

„Numai rușii îl pot opri pe Putin”. Aceasta este ipoteza de la care au pornit autorii campaniei, Call Russia (Sună Rusia – eng.), o inițiativă globală originară din Vilnius, Lituania, care își propune să contribuie la sfârșitul războiului din Ucraina, care a intrat duminică în a 53-a zi, cu ajutorul cetățenilor decenți ai Federației Ruse.

Peste 136.000 de apeluri au fost făcute prin pltforma „Call Russia”, de la începutul lunii martie, când a fost lansată, de un grup format din specialiști în comunicare, mass media, relații publice, și IT-iști din Lituania.

Sunt aproape două luni de la debutul așa-zisei operațiuni militare speciale a Rusiei iar victimele civile, pe lângă miile de soldați din ambele tabere, sunt dificil de cuantificat, mai ales în orașele ucrainene blocate.

Cum se poate da un telefon

„Call Russia – 40 de milioane de telefoane pentru a pune capăt războiului”, este motto-ul campaniei care își propune le spună cetățenilor ruși obișnuiți adevărul cu privire „operațiunea specială” derulată de regimul Vladimit Putin, având în vedere că nu au acces la numeroase surse de informare externe și rețele de socializare, dar și amploarea propaganei ruse.

„Call Russia are un scop simplu – să pună în legătură volutarii vorbitori de limba rusă direct cu cetățeni ruși pentru a purta conversații pașnice prin care să le pună la dispoziție informații ferificabile despre asaltul brutal și ilegal al lui Vladimir Putin asupra Ucrainei”, se arată pe pagina de prezentare a proiectului.

Peste 100.000 de conversații au avut loc prin platforma care generează numere de telefon la întâmplare dintre cele 40 de milioane active. Cei interesați pot suna direct pe prin telefon, Telegram sau WhatsApp, iar la sfârșitul apelului, o fereastră de tip pop-up pentru un raport privind succestul apelului.

„Opinia planetei nu contează pentru Putin. Nu îi este frică de sancțiuni și nu îi pasă de actiunile liderilor lumii. Lui Putin îî e frică numai de un lucru – puterea poporului rus. Rușii sunt singurii oameni care îi pot ține piept lui Putin, iar 40 de milioane de telefoane prin Call Russia îi pot ajuta”, este unul dintre mesajele pe pe platformă.

Până prezent, telefoanele au fost inițiate din 116 țări, iar în Top 5  sunt Lituania, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania și Statele Unite ale Americii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase