LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 678: Zelenski: „Putin simte sângele și vă va mânca la cină” / Avertisment pentru UE și NATO

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 678: Zelenski: „Putin simte sângele și vă va mânca la cină” / Avertisment pentru UE și NATO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Publicat: 02/01/2024, 14:00
Actualizat: 02/01/2024, 14:42
15:00

Moscova a recunoscut bombardarea accidentală a unui sat din vestul Rusiei

Ministerul rus al Apărării a recunoscut marţi bombardarea accidentală a unui sat din vestul Rusiei, nu departe de graniţa cu Ucraina, dar a precizat că nu au existat victime, potrivit AFP.

Rusia a efectuat lovituri masive împotriva Ucrainei marţi dimineaţă, în jurul momentului acestui incident.

Referindu-se la „explozia accidentală a unor muniţii” transportate de un avion al forţelor aeriene în jurul orei 09:00 (06:00 GMT), ministerul a transmis agenţiilor de presă ruse că o explozie a zguduit satul Petropavlovka, în regiunea Voronej, la 150 km de Ucraina.

„Nu există răniţi, dar au fost constatate distrugeri la şapte clădiri”, a declarat guvernatorul regional Aleksandr Gusev pe Telegram, adăugând că unii locuitori au fost luaţi în grijă de centre de primire, potrivit Agerpres.

14:01

Kievul cere accelerarea livrărilor de arme occidentale, după noile atacuri masive ale Rusiei

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, le-a cerut aliaţilor occidentali „să-şi accelereze” livrările de arme către Ucraina, după un nou atac masiv rusesc marţi dimineaţă, soldat cu cel puţin cinci morţi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Kuleba a cerut Occidentului să „reacţioneze decisiv” la aceste lovituri, inclusiv prin accelerarea aprovizionării Kievului cu „sisteme suplimentare de apărare aeriană, drone de luptă de toate tipurile” şi „rachete cu o rază de acţiune de peste 300 de kilometri”.

12:46

Cel puţin patru morţi şi aproape 100 de răniţi în atacurile masive de marţi ale Rusiei asupra Ucrainei. Rusia a lansat 99 de rachete şi zeci de drone. Kievul a fost principala ţintă

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi aproape 100 rănite, marţi, în Ucraina, unde Rusia a lansat un atac de o şi mai mare amploare decât în zilele precedente, după ce Vladimir Putin reiterase luni că atacul ucrainean din oraşul rus Belgorod, soldat cu 25 de morţi, nu va rămâne nepedepsit.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că patru persoane au fost ucise şi cel puţin 92 au fost rănite în urma atacului rusesc masiv de marţi, în care au fost folosite zeci de rachete şi drone, conform News.ro.

Şeful armatei ucrainene, Valerii Zalujni, a scris pe Telegram că ruşii au tras în total 99 de rachete, de toate tipurile, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, iar 72 dintre acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană.

„Potrivit rezultatelor preliminare, inamicul a folosit 99 de mijloace de atac aerian – rachete de diferite tipuri. 72 de ţinte aeriene au fost distruse de forţele şi mijloacele Forţelor Aeriene, în cooperare cu unităţile Forţelor de Apărare ale Ucrainei”, a arătat Zalujni.

10:34

Cel puţin 10 explozii s-au auzit la Kiev. Atac masiv cu rachete în Harkov: un mort şi 20 de răniţi

Cel puţin zece explozii puternice au fost auzite în capitala ucraineană, marţi dimineaţa, în timp ce Harkovul era supus unui atac masiv cu rachete, după ce anterior autorităţile avertizaseră că rachete ruse se îndreaptă către Kiev, iar o alertă de raiduri aeriene a fost declanşată în toată Ucraina.

O persoană a fost ucisă şi 20 sunt rănite în Harkov, a anunţat şefului administraţiei militare regionale, Oleh Sînehubov, care a precizat că în special centrul oraşului Harkov a fost vizat de atacuri.

„Clădirile rezidenţiale, clădiri comerciale şi alte infrastructuri civile au fost avariate, iar maşinile au luat foc”, a adăugat Sînehubov, conform News.ro.

Peste 20.000 de persoane sunt în prezent lipsite de electricitate în Harkov ca urmare a loviturilor din regiune, a mai spus oficialul.

08:51

Rachete zboară spre Kiev, alertele de raiduri aeriene au fost declanşate în toată Ucraina

Autorităţile ucrainene au declanşat alertele aeriene pentru întreaga ţară din cauza ameninţării reprezentate de bombardierele ruseşti active, iar rachete ruseşti se îndreptau, marţi dimineaţă, spre Kiev, relatează BFM TV.

„Kiev – rămâneţi în adăposturi. Multe rachete se îndreaptă (spre voi)”, au transmis forţele aeriene ucrainene pe Telegram, conform News.ro.

Cu câteva ore mai devreme, armata avertizase că bombardiere strategice ruseşti se află în aer.

„Pericol de rachete în zonele în care este în vigoare alerta aeriană! Ameninţare de lansări de rachete de croazieră de la avioane Tu-95MS. Un total de 16 bombardiere strategice Tu-95MS se află în aer”, anunţaseră Forţele Aeriene pe Telegram.

07:04

Volodimir Zelenski şi Justin Trudeau au discutat despre consolidarea scutului aerian al Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cei doi discutând despre problema consolidării securităţii Ucrainei, care a fost din nou supusă unui atac aerian masiv din partea Rusiei în ultimele două zile, transmite Adminstraţia Prezidenţială din Ucraina.

Volodimir Zelenski l-a informat pe Justin Trudeau cu privire la consecinţele atacurilor ruseşti cu rachete şi drone „Shahed” care au vizat oraşe şi sate ucrainene.

Infrastructura civilă a fost avariată în regiunile Sumy, Odesa, Lviv, Kiev şi Poltava. Există civili morţi şi răniţi, inclusiv copii. Numai în ajunul Anului Nou, forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus peste 80 de drone „Shahed”, precizează comunicatul, citat de News.ro.

Volodimir Zelenski şi Justin Trudeau
Volodimir Zelenski şi Justin Trudeau / Sursa foto: Facebook

Zelenski susţine într-un interviu pentru The Economist că Rusia suferă pierderi masive, dar avertizează: „Putin vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat luni de revista The Economist că ideea că Rusia a câştigat războiul este doar o „percepţie” şi că în realitate Moscova încă suferă pierderi grele pe câmpul de luptă. În căutare de resurse şi de sprijin occidental, el a arătat că centrul de greutate al războiului trebuie să se mute acum în Crimeea şi Marea Neagră.

Zelenski a mai spus că nu există semne reale că Rusia ar fi interesată de pace şi că orice indiciu că Rusia doreşte să poarte negocieri înseamnă că Rusia a rămas fără arme şi soldaţi.

Preşedintele ucrainean crede, de asemenea, că lovirea forţelor ruseşti din Crimeea este esenţială pentru reducerea atacurilor asupra Ucrainei, la fel ca şi apărarea oraşelor din estul ţării, conform News.ro.

„Dându-ne bani sau oferindu-ne arme, vă susţineţi singuri. Vă salvaţi copiii voştri, nu pe ai noştri”

Zelenski a subliniat, în cadrul dialogului cu jurnalistul „The Economist” că armata lui Putin nu a reuşit să cucerească niciun oraş mare în 2023, în timp ce Ucraina a reuşit să spargă blocada Rusiei la Marea Neagră şi acum transportă milioane de tone de cereale folosind o nouă rută care merge pe lângă coasta sudică a Ucrainei (şi intră apoi, spre vest, în apele teritoriale ale României – n.r.). „Rezultat uriaş!”, exclamă preşedintele.

Argumentul său central este că, prin susţinerea Ucrainei, Europa se protejează de agresiunea rusă. „Dându-ne bani sau oferindu-ne arme, vă susţineţi singuri. Vă salvaţi copiii voştri, nu pe ai noştri”, arată, sumbru, Zelenski. Dacă Rusiei i se permite să ia copiii ucraineni, „vor lua şi alţi copii”. Dacă Rusia încalcă drepturile ucrainenilor, „va încălca drepturile în lume”. Dacă Ucraina pierde, Putin îşi va apropia războaiele de Occident. „Putin simte slăbiciunea ca un animal, pentru că este un animal. El simte sângele, îşi simte puterea. Şi vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”, avertizează preşedintele Ucrainei.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?