Calendar creștin ortodox, 9 martie 2021. Sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia (VIDEO)

Calendar creștin ortodox, 9 martie 2021. Sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia (VIDEO)
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia (FOTO: CrestinOrtodox.ro)
Publicat: 08/03/2021, 18:59
Actualizat: 08/03/2021, 19:15

Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe data de 9 martie. Aceștia au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia. Nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.

Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost, însă, întăriți în dreapta credința. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei.

La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, a ieșit din apă din cauza gerului. Alergând spre baia caldă, pusă de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei rămăși să îndure gerul au început să se roage:

Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, că să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.

În urma acestei rugăciuni, s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldații de pază, uimit că în miezul nopții o lumină din cer încălzește apa și că o cunună din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine să se așeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că și el este creștin.

Pentru că au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toți martirii au trecut la cele veșnice în urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse într-un car, că să fie duse spre ardere și apoi să fie aruncate în lac. Numai Meliton, un tânăr soldat, a supraviețuit torturii.

Pentru că mai respira, ostașii nu l-au pus în acel car. Mama sa, știind că cei 39 de confrați în suferință aveau pregătită împărăția cerurilor, își ia fiul în brațe și merge cu el să-l pună în car. Dacă îi dorea salvarea, trebuia să fie lipsit de credința în Hristos. Meliton moare pe drum, în brațele mamei sale.

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Prognoza meteo, 9 martie 2021. Valori apropiate de cele normale, pentru aceastã perioadã a anului

Potrivit prognozei meteo de marți, 9 martie 2021, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele normale pentru aceastã perioadã a anului.

În prima parte a zilei cerul va fi parţial noros şi izolat se va semnala ceaţã, apoi treptat, dinspre sud-vest, înnorãrile vor cuprinde majoritatea zonelor, informează stirimeteo.com.

Din orele serii, în regiunile din jumãtatea de sud precipitaţiile vor fi în extindere treptatã; acestea vor fi mai ales sub formã de lapoviţã şi ninsoare, iar în sudul Olteniei, al Munteniei şi în Dobrogea vor predomina ploile.

La munte, ziua vor fi fulguieli pe spaţii mici, iar pe parcursul nopţii, va ninge în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul ţãrii şi la munte, îndeosebi în zona înaltã. Vezi aici cum va fi vremea în București, pe 9 martie 2021!

Horoscop săptămâna 8 – 14 martie 2021. Peștii își pot îmbunătăți viața

Astrologul Mădălina Manole prezintă horoscopul săptămânal pentru perioada 8 – 14 martie 2021, pentru toate zodiile. Săptămâna 8 – 14 martie 2021 este o perioadă a iertării și vindecării sufletești, dar și a înălțării spirituale.

Săptămâna 8 – 14 martie 2021 se remarcă prin fenomenul de Lună Nouă care se petrece pe data de 13 martie, în zodia Pești, moment care ne va aduce ocazia vindecării prin eliberarea de tot ceea ce este nociv în viața noastră, implicit ocazia unor noi începuturi.

Totodată, săptămâna este impactată de conjuncțiile pe care atât Soarele, cât și Venus, planeta iubirii, le fac cu Neptun, planeta viselor, în zodia Pești.

Aceste aspecte actuvează puternic energia acestui semn zodiacal și aduc o mare disponibilitate vcătre iertare, vindecare, acceptare și detalare, dar și o mare doză de confuzie, imaginație, inspirație și intuiție. Este o perioadă bună să ne întoarcem la credință și să ne concentrăm pe evoluția spirituală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață